Tuesday, 7 May 2013

Pagi Yang Sibuk dan Pak Choy

Actually ade check up ari nie..kul 11am baru abes..siap ngan blood test ngan scan ngan lecturenya..huh ..sakit belakang ngan bontot dok nunggu2 giliran. Alhamdulilah semuanya was good..blood count was 12.3, pressure pun ok..scan pun ok..except dapat peluang nak tahu baby boy or gal lps berbaik2 ngan tukang scan tuh, namun baby pulak enggan mendedahkan..crossed the legs..uhhuhu...hentam jer lah biru ker pink pakai nanti...:)

Macam zombie sket ari since smalam tak cukup tido jaga abg Aidan yg demam, beberapa kali terbangun dah tu siap borak2 lagi lak....dan whole night nak tidur dilengan mummy..aduss sampai kebas kebas jadinya tangan..takperlah demi sijantung hati kan..today he looks much better,suhu taklah panas sangat..gagah bermain2 lagi tuh walaupun demam2..at least leh lupa yg dia tuh demam kan... 

So balik dari check up dah kul 11.30am, rushing to prepare lunch lak..sempatlah menuai pakchoy yang baru ready,


Yang pertama dituai untuk musim nie..tak berapa gemok sangat kelihatan..mungkin belum ditanam pada musim yang lebih sesuai..takperlah janji dapat jgk makan...


Masakan apa yang paling cepat dan sejenis pun cukup? tiada lain melainkan chop suey ataupun macam stir fry lah (ala2papriklah kalau kita) ..masak ngan sos tiram..sos soya..campur2 ngan pelbagai sayur lain lagi..plus letak ayam. Cukuplah untuk mengisi perut kan.

Yang anak bujang lak buatkan sup ayam untuknya..berseleralah jugak makan sambil tgk programnya, alhamdulillah..sll bila demam memang fussy.

Inshaallah slowly gie jenjalan umah korang..nak kena luruskan belakang pun jugak jap lagi..semacam jer rasa ngan tak cukup tido nie.

41 comments:

  1. rehat-rehat..kaki ummu dah start sembab belum...sekarang dah week ke berapa yer...sy dulu start weeks 32 tak silap..nurse dah start conteng2 dgn pen merah "edema" hehehhe...sup ayam mmg sesuai untuk anak2 demam..get well soon abg aidan..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. nie dah week ke 33 nadia alhamdulillah.,.sembab tuh lum lagi except jika lama berdiri..ooo ade conteng2 gitu yer..hehehe..abg aidan demam2 gagah lagi tuh tak nak rest..:)

      Delete
  2. assalamualaikum makyong... alhamdullillah... semua was good.. hopefully semuanya berjalan dengan baik sampai bersalin nanti.. insyaALLAH...
    sayor tu nampak nya kalau makan dengan nasi panas2 mmg bertambah ni.. all in one.. sayo lauk complete.. :)
    selamat beristirehat ye.. :) take care..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam nani..sayur gitu mmg sedap makan panas2 ngan nasi panas2 baru berselera...
      sakit blakang nie...:)

      Delete
  3. salam UA.....bestnye tgk fresh pak choy tu. btw take a good rest ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ros..
      alhamdulillah rezki...thanks..

      Delete
  4. salam UA, cepat baik abg aidan, nnti nak jaga adik pulak...sawi kami tanam tk menjadi lah ummu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ana..
      thanks auntie..semangat nak jaga adik nie..kdg sawi cerewet jgk kan na...

      Delete
  5. Betul UA.... senang masak sekali, semua benda masuk dalam tu...cepat dan simple... masuk perut, sekali jugakkan akhirnya hehe... ye tak?

    oklah kalau semuanya tak de masalah, Okje dulu kalau time chek up mmg cukup takut....sebab darah ada naik sikit .....

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..pandai okje. tp kalau kisar semua & masak, makan lak kan takutnya tak lalu gitu...
      takut tuh takut jgk okje..dahlah salah baca reslut blood test..ingat 9.3..dah termenung seketikan..:)

      Delete
  6. Kalau ada tanam sendiri dah tak payah sibuk nak singgah pasar membeli. Masuk aje pasar halaman sendiri dah dapat, fresh lagi... Sekali harung macam ini memang senang kakak pun kadang buat macam ummu juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasar laman sendiri kakak kadang tak semua complete, kena gak gie pasa luar tuh..hehehe..

      Delete
  7. sedap juga masak macam tu..makan panas-panas...take care ya ummu!

    ReplyDelete
  8. lapar bila tengok sayur tu.
    aku memang gemar masakan ber sos tiram ni...

    ReplyDelete
  9. Sedap je nampak sayur tu Ummu..
    Alhamdulillah..semua hasil check up OK..baby nak main sembunyi2 dgn Ummu...hehe..
    moga abg Aidan beransur2 pulih ya..manja2 lah tu kan dgn Ummu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. baby lum nak tunjuk diri nampaknya...kena tunggulah tuh kan atie,,
      ari tuh dia dok bermanja ngan bapaknya lak..leh lah maknya berehat...:)

      Delete
  10. bestkan punya kebun sendiri, petik jer...makan yg fresh belaka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah bunda..tp kena tunggu jgk ..

      Delete
  11. hahaaha...rupa-rupanya sis tak tao lagi baby boy or baby girl. Tak apa lah janji everything is okay is good enough! pak choy i tak pernah jadi lah, caterpillar suka. so dpt yg kurus one pun consider good dah kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. i was so excited when she said alright let see..tp baby tak moa tunjuk plak..heheh..
      this time my pakchoy better than other green veges..lain semua hidup segan mati tak mao..:)

      Delete
    2. Feel very very happy for u sis when i see u wrote: i was so excited to see..hahaa. u r lucky one. Have a smooth prenancy ya!

      Delete
    3. thanks leng lui..when is yr turn.hehehe..

      Delete
  12. salam ummu...alhamdulilah semuanya berjalan dengan lancar....kak siti tak pernah lagi tanam sawi ni...sekarang ni tengah susah hati tak tau lah apa gerangannya yang memakan sayur2 bayam tu...habis daun2nya berlubang lubang...kalau ia pun nak share tinggalkanlah sikit untuk tuannya..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak siti..
      agaknya ulat kot..bayam yg sy tanam pun gitu..ulat suka sangat..sampai dah rs tak selera lak nak makan..skrang dah merajuk tak mau tanam bayam lagi...

      Delete
  13. wah sedap tu, KA pun suka masak celur dan fry dgn sos tiram sikit mmg menyelerakan !

    ReplyDelete
  14. Simple pun nampak sedap jugak....
    Takpe, ambik masa rehat dulu lepas tu bole lah lawat2...hehe
    Semoga2 aidan cepat sembuh....

    ReplyDelete
  15. Salam Ummuaidan,

    Harap Aidan dah baik demam sepenuhnya. Alhamdulillah semua ok dengan check-up. x tahu org depan ke org dapur eh! Mak Aji nanti insya-Allah dapat org dapur, siap tayang lagi! Dr siap cakap rupa bapaknya, anak Mak Aji.Itu yg x sabar nak tunggu dia jenguk dunia! Sedapnya pak choy buat stir-fry!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam makji
      Wah seronok jgk bila dpt tahu kan..blhlah prepare ikut jantina kan..tp takperlah baby tak sudi nak disclose lagi..surprise lah kot..:)

      Delete
  16. Salam ummuaidan.. Sekarang musim orang demam.. Take care.. Tak sabarlah nak tunggu adik Aidan keluar. Seronoklah dia ada kawan nak main nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nuda..
      thanks...mmg nampak gayanya gitulah tiap2 mlm tanya psl baby..:)

      Delete
  17. assalamualaikum ummu..

    baru aje singgah sini..sibuk mengalahkan pak menteri.semoga aidan cpt baik.

    simple tapi berkhasiat tu..tambah2 tanam sendiri..berkat

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam knor
      Thanks...
      alhamdulillah ..rezki dr kebun kan..

      Delete
  18. cantik bacaan blood count tu...
    Ooo, masih misteri lagi yer jantina baby... lagi la rasa tak sabar nak tunggu baby keluar :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah tak sangka plak...
      hehehe..mmg tak sabar dah nie tp biarlah ckp term, inshaallah

      Delete
  19. kalau takde lauk lain pun dah cukup...sedap..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kak..boleh jalan jgk..

      Delete
  20. Syoknya petik terus masak.
    Sini lama tak buat lauk paprik bagus juga idea tu.

    ReplyDelete
  21. singgah je tengok makanan, lapar lah pulak.. :)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads