Sunday, 14 April 2013

Roti Canai Perantau - The Experiment

Sesungguhnya memang lama dah tak makan roti canai..awal2 penempatan disini pernah ade percubaan membuat sekali dua namun setelah hasil tidak memuaskan..give up dan tutup buku dan lupakan sahaja tentang roti canai..keciwa lah nie..

Namun setelah berblog, banyak dulu tayangan tentang roti canai disana sini..godaan demi godaan..nampaknya semakin runtuh benteng 'No' to roti canai..kena usahakan juga untuk 'berbaik' semula ngan roti canai..

Resepi banyak diinternet camana nak buat roti canai nie..tapi nak dpt yang terbaik dan menjadi nyer bukan senang..sebab itulah lama2 boleh jadi give up. Anyway smalam memberanikan diri lagi untuk korek resepi yang paling simple dan agak meyakinkan..biasanya resepi dari mereka yg hidup diperantauan reliable sket sebab mereka dah cuba buat sendiri....Inilah hasilnya... 

Roti canai biasa dan telur cicah ngan kari dhal. Alhamdulillah lembut, garing dan sedap..puas hati!

Kerja2 mengadun tepung dibuat malam tadi..siap diadunkan..simpan dalam bentuk doh2 kecil yang disapu ngan marjerin semalaman. Pagi ni awal2 pagi lak kerja2 menebar dan menggoreng.

 Tebar dan tarik atas talam jer..alhamdulillah boleh tahan kekenyalannya tarik panjang2 pun tak koyak..cuma bahagian tepi agak tebal sket sebab susah nak tarik, talam tak cukup tebal..

 Hasilnya 3 keping roti telur dan 6 keping roti biasa.

Kalau kat kedai mungkin kita akan order sebiji mahupun dua..tapi bila makan kat umah daripada 9 keping, 1 jer balance..agaknya tukang masak makan 3, big boss 3 dan boss kecik 2 kot..heheh..maknanya tuh bolehlah tahan rasanya kan sebab almost sold out kan...

Inshaallah boleh improve lagi nie jadi btul2 cam roti canai mamak..kena buat lagi next baru bertambah kepahaman...:)



RESEPI ROTI CANAI
Source : Niceghost FNR

Bahan-bahan
3 cawan tepung gadum
1 hingga 1 1/2 cawan air
1 sudu besar marjerin
Garam secukup rasa
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar minyak masak

Cara-cara
Air + garam + susu = di kacau = Bahan A
Bahan A di campur sedikit demi sedikit dgn tepong (uli cara manual). tp campur semua kalau menggunakan mesin.
Campur minyak masak
Campur marjerin
Uli doh hingga lembut dan elastik. Selepas dough telah siap di buat, tutup dgn kain yg lembab dan rehatkan 30 minit.
Buatkan bulat kecil kecil 75gm-90gm setiap satu. ( satu adunan ni boleh dapat dalam 8-10 roti canai)
Dan saluti dgn marjerin utk mengelakkan ia dari melekat.(hana salut dengan minyak)
Tinggalkan selama 2 jam.
Siap utk di tebar dan dibentuk samada nak buat style 4 segi atau style sanggul/pusing
Lepas dah masak jangan lupa masa masih panas-panas tu tepukkan roti canai tu guna dua belah tangan macam kat kedai tu...nanti baru timbul segala layer yg kat dalam tu.

PETUA utk buat roti canai:
1. Untuk menjadikan roti canai itu LIAT = taruh minyak
2. Untuk menjadikan roti canai itu CRISPY = taruh gula or tambah susu pekat manis
3. Untuk menjadikan roti canai itu lembut sehingga ke petang = uli dgn air sejuk/ais 

44 comments:

  1. assalamualaikum

    mmg terbaiklah..lebih berkat bt sendiri..bg mkn pd family..Allah suka ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..
      alhamdulillah ..buat apa yg termampu utk family..:)

      Delete
  2. a'ah betul..reliable...untung hidup diperantauan menjadikan diri lebih pandai serba serbi..living skill banyak!..ermmm jadi boleh tak nak tau apa yang ummu adunkan sehingga menjadi kepingan roti canai yang enak ni...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti sy letakkan resepinya nadia..mudah jer tuh guna susu pekat manis, marjerin dan gara jer tuh..:)

      Delete
    2. okeh..suka wat roti2 gini..sbb ada pemakan..cuma sy ni tak tere2..selalu je ayah sy ckp.."ini roti melayu"..hanya sedap makan masa panas2...dah sejuk sikit akan keras

      Delete
    3. nak terer kena byk praktis kan..tp mmg yg panas2lah sedap..:)

      Delete
  3. salam UA..
    wallaweh!!!kalah mamak malaya gini. sampai 3kpg sorang makan mesti sedap sesangat nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam mamaros...
      hehehe..agaknya sebab kempunan kot habis tak sedar tuh...:)

      Delete
  4. wah! wah! macam rupa roti canai beli jer, sedapnya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah hampir lupa lak camanaer roti canai kedai...:)

      Delete
  5. Wahh. Terbaikkkk. Best nampak

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..drp tak merasa laa dah kan...:)

      Delete
  6. Nmpk sedap....bole buka kedai jual roti canai dah ni..... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..belum sampai tahap tuh lagi nie...:)

      Delete
  7. Nostalgia..dulu2 ayah saya rajin buat roti canai mcm ni..guna talam jugak..siap req nk yg petak..nak yg bulat..tq sis..ingatkan saya pada kenangan lama

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah..bestnya kan ayah pandai buat roti canai..siap leh order2 lagi tuh..:)

      Delete
  8. Salam Ummuaidan.. jgn lupa share resepi.. akak pun nak yg mudah je he he.. otw balik kl ni.. breakfast dgn biskut je..selera tengok roti canai ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah kak..ade ms nanti saya selitkan..check entry balik yer...

      Delete
    2. Tq ya dah letak resepi..siap dgn petua ...

      Delete
  9. salam UA, tgk kan kuah dalca tu...kalah restoran mamak kat alor star ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ana..hehehe.nampak jer tuh gempak..:)

      Delete
  10. 1. kat sana tak ada kedai jual roti canai ek?
    boleh la import frozen roti canai, promo kat sana...


    2. bila tgk tebar atas talam, teringat mak buat roti canai dulu2 masa kecik2 dulu, tapi mak guna belakang talam besi tu sebab lebih senang nak tarik dan lekap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. indian kat sini tak makan kot roti canai sbb tuh tak femes..frozen pun rsnya kurang laku kot...

      oh guna belaka ng yer..bagus gak idea tuh..thanks..

      Delete
  11. terernya...tang kuah dal tu yg akak paling suka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhe...tak susah nak buat tuh...

      Delete
  12. wah hebatnya menebar sebesar dulang mcm dah besa buat jer, saya kalau makan roti canai suka cicah dgn gula jer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan hebat mana pun ..baru cuba2..hehehe..
      sy pun suka dulu2 roti canai cicah gula..:)

      Delete
  13. talam tu yg sgt2 best...teringat kt ayah bila dia buat roti canai mmg dia akan tebar kt talam tu la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tuh..sy sbb dah takder menda lain nak tebar..guna talam jerlah..tak sangka talam tuh biasa org guna rupanya..:)

      Delete
  14. Assalamualaikum.wah hebat.mmg terbaik la akak!sedap nampak.mmg kalau dok perantauan mesti rasa miss makanan kat negara kita kan.tahniah berjaya juga buat roti canai!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam ..btul tuh..dok perantauan mmg sentiasa rindukan masakan kampung huhuhuh

      Delete
  15. Ada hajat nk buat UA tp tak terbuat....sebab roti mamak lg sedap....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. beli jer okje..lg sedap..kalau susah nak dpt lainlah..heheh

      Delete
  16. wow!...nampak sedap lah Ummu..mcm sama je rupa dgn yg sy sllu makan kt kedai..erm! mesti rasa nya mantap ni sampai licin tinggal 1..hehe.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe..rsnya tuh taklah setanding mamak..tp dekat2 lah ..hehehehe

      Delete
  17. Masak sendiri lain dari di kedai ;).
    Penuh kasih sayang.
    Last sekali buat roti canai masa belajar di Jepun dulu tapi dohnya kena rendam dalam minyak veggie kalau tak keras. Sejuk kut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh ..yg rendam semalamanlah menjdka nnya lembut..:)

      Delete
  18. Selalu kakak perhati yg merantau selalu rajin tapi macam kakak ni sebab depan mata mudah dapat itu yg lebih kepada membeli aje ummu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy kalau boleh dpt depan mata pun malas jgk kakak..heheh

      Delete
  19. rajin nyer mencanai roti yer !

    ReplyDelete
  20. jelesnyer tgk roti canai tu... macam simple jer cara nak buat, nanti ada masa nak cuba jugak...

    ReplyDelete
  21. nyum2!!!nmpak sedap sggh roti canai tu...pndai Nor..mnyelerakan :)

    ReplyDelete
  22. Salam Ummuaidan,

    Cayalah, buat roti canai pulak! Bila dah balik sini for good nanti, jangan terlupa pulak buat lagi dek mudah cari roti canai mamak, he he!!

    ReplyDelete
  23. Resepi ni sama cam resepi roti canai kat kedai mamak. tak perlu gi kedai mamak kolo cam ni
    Terima kasih kerana kongsi resepi ni..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads