Saturday, 20 April 2013

Kompos Yang Sedia Digunakan

Lubang kompos kami telah lama penuh actually, lama tiada masa sahaja sebelum nie bagi En . Abuaidan untuk menggali dan menguruskan kompos yang telah ready. Alhamdulillah 2 minggu yang lepas, sewaktu cuti Easter yang agak panjang, kesempatan digunakan untuk setelkan urusan laman dan juga membuat batas2 baru.

Oleh kerana batas baru dibuat, good time juga untuk menggali dan menggunakan kompos bagi batas nie...

Kompos yang digali diletakkan diatas batas yang baru dibuat..

Ratakan keseluruh batas menggunakan gardening fork

Batas setelah diratakan

Kemudian diratakan dan digaul pada seluruh batas dibahagian bawah juga..

Kompos yang bercampur dengan tanah diletakkan pakak pokok brokoli..

Inilah rupa lubang kompos kami yang telah separuh digali..

Bila kompos dalam lubang ini telah dikosongkan, dapatlah digunakan untuk membuang bahan2 lebih dapur dan laman balik didalamnya sementara lubang yang menjadi tempat buangan sekarang telah penuh dah perlu dikambus dengan tanah pada prmukaannya dan dibiarkan untuk beberapa minggu sebelum sedia digunakan.

Senang kan adanya kompos sendiri dikebun nie..jimat belanja takyah susah2 beli baja dari luar..:)

>>AUTO PUBLISH, any komen akan dibalas kemudian, inshaallah.

27 comments:

  1. untung ya boleh buat kompos sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah drp dok buang kat tong sampah kan..:)

      Delete
  2. kalo ada kws luas mcm ini ok la, sy buat kompos dlm tong sampah tp tk pernah guna lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila semua dah reput tuh bolehlah guna campur ngan tanah sket..:)

      Delete
  3. Kalau kawasan luas apa pun boleh menjadi ummu. Kakak suka cara ummu dgn abuaidan yg rajin dan pandai gunakan seluruh kawasan rumah. Yg untung pun diri sendiri. Pokok subur tak payah guna chemical yg boleh membahayakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah kakak..abuaidan nie amalkan kompos mmg dr dl lg..senang jerlah gali lubang, tutup lubang..heheh..baja chemical kdg tak sesuai jgk...:)

      Delete
  4. Bagus nya boleh buat baja sendiri kan Ummu..jimat pun ia...bahan kimia pun takde..selamat je nak makan...

    **masih dok cuti2 ye...amboi, tak kan ngadap kartun sambil makan2 jew?? hihihi:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jln2 lah jgk tp cepat penat tambah2 big boss n/a...:)

      Delete
  5. kita buat skala kecil je la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. janji buat kan..takperlah kecik pun..:)

      Delete
  6. Baja organik lebih baik dari guna baja kimia tu semua...lg pun jimat belanja....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh ..takyah kuar2 duit mahpun was2 dlm penggunaan..:)

      Delete
  7. betul boleh jimat bab beli baja...sy takat muatkan dlm tong cat saja...n still kne top up dgn baja beli...tapi since bergiat dgn kompos ni..memang tanah lebih subur...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. gali lubang kecik jer nadia kat tepi umah..leh buang semua lebihan2 kat dlm tuh..ok campur kompos subur pun subur..:)

      Delete
  8. banyak dapat kompos tu... mmg bagus buat sendiri, yg penting bebas dari bahan kimia... wish to do the sama when back to M'sia (hehehe, angan-angan bkn main byk lagi)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat mencuba yea..teringin jgk nak tengok nanti..hehhe

      Delete
  9. Salam Ummuaidan,

    Mak Aji doklah pujuk Pak ji buat lubang kompos tapi takat ni belum berjaya. Sayang bila kitchen waste buang dalam tong sampah! Takpa, nanti dia xda kita suruh org lain gali lubang, he he!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji..
      alaa sena ng jer gali lubang tuh..srh anak2 bujang tuh tolong gali sekali..mungkin pakji tak larat kot..:)

      Delete
  10. baja kompos tetap no.1.
    jom buat baja kompos sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom kak kita buat..mmg senang pun...:)

      Delete
  11. Gardening fork rupernyer.. ingatkan saber light. hahaha
    Bestnya dapat buat kompos sendiri, jimat, dan takder bahan kimia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah..sy kat sini baru belajar ngan big boss nie...:)

      Delete
  12. gagahnya mak buyung buat semua ni..inshaaAllah snangn brsalin nti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh...curik2 buat bila boss takder..:)

      Delete
  13. UA ke yang buat tu semua....takkan cik abe kan...okje rasa UA buat ratakan kompos tu aje haha...pandai2 je okje ni hehe

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads