Saturday, 8 February 2014

Misi Menapai

Actually tapai bukanlah my febret sangat, kalau ade makan, kalau takder pun tak kesah. Cuma dah lama sangat teringin nak makan tapai ubi kayu goreng. Itulah yang mendorong aku tuk cuba membuat tapai sendiri..yerlah mana nak dapat kat tempat depa nie..

Ini adalah percubaan kedua aku tuk membuat tapai sendiri, pernah cuba sekali last year namun tak menjadi..tak dapat dipastikan sebabnya sebab takder tok guru yang nak ajar..tok guru internet yang takleh bercakap jer..heheh. Even mak aku  pun tak pernah buat sendiri juga..macam tak percaya lak kan..hoohoho. Takper lah anak dia kan suka bereksperimen...

Since baru dapat ragi yang dikirim hari khamis tuh..semalam jugak aku cepat2 buat dengan semangatnya..Actually bila tengok bungkusan nie ingatkan kuih telor ke haper mak aku kirim..gigit sikit, aaiihh takder rasa...tawar jer...ooohhh..baru aku ingat ragi rupanya, sib baik tak tertelan kang kembang perut jadinya.....heheh

 
Kena plak beberapa hari lepas En.AAA ade gali ubi kayu, yang tertinggal tak sempat nak distribute..aku pun guna jerlah daripada dok 'sebbek' situ kan. Ini dah siap direbus dah nie.

 Siap ditabur ragi laipsan by lapisan. Yang bawah lapik ngan daun pisang. 


Tutup rapat, simpan kat tempat yang agak tersembunyi..inshaallah Isnin baru boleh bukak balik tengok.

Hmmm..rasa korang berjaya tak misi menapai aku kali nie? Cuba teka sket..heheh..apapun resultnya hari Isnin nanti aku citer...

Kalau aku rasanya macam tak menjadi jer lagi this time...

Selamat berhujung minggu..

p/s : selamat jugak menulis entri sambil meriba si grabber nie..

18 comments:

  1. Semalam baru lepas makan tapai pulut...

    ReplyDelete
  2. Kalau ikut gambar ubi rebus UAA tu macam kurang menjadi dik. Biasa nak buat tapai ubi rebus tak boleh sampai empok. Kena half-cook aje. Meh kakak punya cara. Ubi dah kopek kena kikis sebelum rebus. Rebus half- cook. Sejukkan... Kemudian... ragi+sikit gula masuk kat penapis teh/kopi (ini cara kakaklah). Ayakkan atas ubi tadi. Siap, tutup kedap. Jgn buka. Lepas 3 hari mesti jadi punya.

    Ingat ragi pun tak boleh terlalu banyak bimbang jadi masam.

    Kakak tunggu UAA punya harap menjadilah:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kakak atas tips n pandangan..itulah ikutdlm resepi katanya separa empuk..sama ngan separa masak ker maksudnya? UAA paham mcm masaklah tp tak empuk sangat..hehe..
      apapun kita tgk jer lah nanti...tak konpiden sgt...nanti nak cuba tips kakak lak..inshaallah

      Delete
  3. salam ummu...hari tu kak siti buat tapai pulut insyallah menjadi dengan cantiknya...akak rasa ubi ummu tu masak sangatlah...namn harap2 jadilah hendaknya...

    ReplyDelete
  4. sukanya tapai ubi kayu....rajin ummu..bertuahnya encik suami..

    ReplyDelete
  5. Ubi kayu! Kalau dekat Egypt diorang suka sangat sweet potato. Am dari dulu and even sampai sekarang memang still confuse bab sweet potato, yam dan species-species yang sewaktu dengannya lah.

    ReplyDelete
  6. Semoga menjadi tapai ubi kayu tu...
    Aku tak berapa gemar makan ni tapai ni, tak tahu napa, rasa dia pelik sikit hehe

    ReplyDelete
  7. Semoga menjadi tapai ubi...tiba2 rasa nak mkn jugak...:D

    ReplyDelete
  8. Insya Allah jadi. Yakin boleh. I pun tak berapa gemar sangat tapai tapi time time datang gelenya nak merasa tu, alahaiiii.

    ReplyDelete
  9. Saya dulu sangat suka tapai. Tapi sekarang cuma sesekali makan tapai - takut daibetes!!!

    ReplyDelete
  10. hu..hu..seumur hidup tak penah lagi nekcik buat tapai ubi...pernah buat tapai nasi pasal nak buat apam beras...laa ni nak buat apam beras pun tak payah pakai tapai nasi..sonang gitu!!

    ReplyDelete
  11. semoga tapai tu selamat masak lepas peram…
    Dapat la menikmati tapai ubi di bumi Fiji :)

    ReplyDelete
  12. Lambat baca N3 ni.. akhirnya jadik juga kan? hehe...
    sedapppnya...:)

    ReplyDelete
  13. Dulu ayut pnh tgk arwah mak bt...menjadi..tp xingt pon nk bt ye cane...hihi

    ReplyDelete
  14. Okje lagilah.....tak pernah menapai langsung!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads