Monday, 8 April 2013

Family Day, Gardening Day

Dengan hujan yang kerap, laman jiran yang tidak berpenghuni membawa semak samun kelaman kami dan juga ketidakupayaan main tukang kebun untuk membuat kerja2 yang lebih, laman semakin menjadi bersemak samun..sakit mata memandang..


Alhamdulillah sabtu  yang lepas berjaya jugak memujuk En. Abuaidan untuk membersihkan dan menyiapkan batas dikebun (salah satu his outstanding work).. cuaca pun redup dan tidak panas memudahkan kerja2 menguruskan laman..

Pokok2 pagar dipendekkan sependek mungkin..actually nak permudahkan selenggaraan...since takder jiran yang menghuni umah sebelah, takyah lah tertutup sangat untuk privacy.

 Tahan lah kot pokok pagar nie selama bbrp bulan sebelum jadi tinggi balik..at least banyak sikit cahaya matahari dapat menyinari kebun dibawah 'green house' yang buruk nie..:)

 Kerja2 membuat batas yang baru.2 tenaga yang kuat bergabung ..hehhe

Small gardener yang terlampau rajin mencangkul, dekat sangat masuk...in betwen his father legs pun nak dicangkulnya..huhuhu

Batas yang 75% siap..menunggu kompos dicampurkan...barulah boleh finalise

Bahagian pagar yang bersamun setelah dibersihkan..namun pokok2 liar yang menjalar cepat jer boleh menjalar dan memasuki laman balik sekiranya tidak dibersihkan secara brkala

Small gardener yang sibuk juga nak memotong rumput tengok his father potong rumput..his brush cutter lagi klasik..heheheh

Itulah family day kami..aka gardening day. Malamnya hujan pulak turun dengan lebatnya. Semalam pun hujan lebat jugak dibelah  petang...aahhh..cepatlah plak grass tumbuh nanti...sabar jer lah...^-^

49 comments:

  1. sungguh senang melihat aidan menolong dana sini....akal mesti panjang anak teruna ini. sini pun almost everyday hujan lebat. Ya Allah...jadikanlah hujan yg turun hujan yg bermanfaat. amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. risau hujan sebenarnya sbb baru lps alih anak2 sawi.takut hancs lak...:)

      Delete
  2. assalamualaikum nor,

    aduh ghajinnyo anok buje tuh.....asyik skaki jah nga daddy dio......anok bapok nih.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam dini..meme anok anok bapok tuh..heheh

      Delete
  3. sungguh senang melihat aidan menolong dana sini....akal mesti panjang anak teruna ini. sini pun almost everyday hujan lebat. Ya Allah...jadikanlah hujan yg turun hujan yg bermanfaat. amin.

    ReplyDelete
  4. Tanah luas nak maintain ni yg perit sikitkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak..tambah2 kita kurang tenaga..:)

      Delete
  5. Berlawan-lawan le nampaknya pokok yang di semai dengan pokok liar bila air hujan menjadi penggalak.. sabo je la ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg betul che mid..cepat jr rumput tumbuh drp pokok2 yg disemai tuh...

      Delete
  6. As salam ummu suka tgk aidan pegang cangkul mcm dah pro jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo dia yg pegang susah dah nak dpt balik..hehe

      Delete
  7. As salam Ummu....rajin nampaknya si aidan berkebun....ni mesti nak ikut jejak ummunya...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mia...tiap2 pg main kat laman..mest gie amek cangkulnya tuh..heheh

      Delete
  8. amboi si kecik tu bkn main rajin berkebun..

    ReplyDelete
  9. memang rajin betul anak ayah tu ye....

    ReplyDelete
  10. waah aidan...all out napok tuh...cangkul aidan cangkul..hehehe

    ReplyDelete
  11. salam ummuaidan....
    happeningnya 'family day' u all. rajin abg tlg daddy wat keje, cepat sikit siap kan. btw bestnye tgk laman u all yg terisi dgn pelbagai bahan2 masak. laman kami ni besar gedabak tapi lompong je

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ros..
      merajinkan diri jgklah ros tanam sst..kesian lak kan laman terbiar kosong ngan semak samun tak elok pulak..heheh

      Delete
  12. Kakak bukan apa ummu seronok tengok Aidan punya keletah - boleh tahan lasak dia ni. Rajin tu pasti jangkit dari abu/ummu dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia tuh pantang tgk abunya buat keje..mesti nak ikut .heheh

      Delete
  13. bagusnyer anak2 beranak suka berbudi pada tanah ni !

    ReplyDelete
  14. betul kak.. bila berbudi pada tanah.. bukan setakat tuan tanah.. jiran2 sekeliling pun dapat tempiasnya.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..rezki yg melimpah ruah elok utk dikongsi kan...

      Delete
  15. aktiviti yg boleh mengeratkan hubungan kekeluargaan... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh..seronok bila berkebun bersama..:)

      Delete
  16. Seronoknya Aidan membantu di kebun...

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum makyong.. sihat ke?
    seronok tengok anak branak 2 org tu bergadening kan.. :) cuaca kat sini pulak tak mendung.. kalau panas seterik2nya.. and kalau hujan lak selebat2nya.. :) ape pun alhamdullillah..
    >> aidan mmg ringan tulang.. ade je nak di bantunye ye.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam nani..
      kat sini lak siangnyr tersangatlah panas..hinggalah ujan lebat turun pun masih panas..cuma pg sjuk sket..perubahan cuaca blh jatuh sakit kdg2..
      psstt..aidan tuh suka bz body bapaknya

      Delete
  18. Rajin aidan..best la hujan hari2. Sini panas terik sampai pokok tomato saya terbakar..sunburned ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sblm hujan turun tuh mmg panas bangat jgk..perubahan cuaca agaknya..

      Delete
  19. As salam ummu,
    Seronok tgk si abang yg kecik tu menolong buat kerja outdoor. Ke mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi kan..

    Saya serik pakai selipar masa kerja menyangkul/merumput sbb pernah tercangkul jari kaki smpai luka. Cangkul tak smpt nak brek..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam che adry
      pantang tgk bapaknya buat keje..semua nak ikut...:)
      mmg bahaya sket kalau menyangkul tak pakai selipar nie..tp big boss tuh mana reti nak pakai kasut..asyik ngan selipar jer..hehhee

      Delete
  20. Aidan big bro rajin menolong ayahnye....good boy. Nanti dah besar mesti rajin ni..... :)

    ReplyDelete
  21. rajin betul aidan...tergelak tgk dia dgn "brush cutter" tu hehhe creative!
    sini pun dah 2 hari panas/mendung...tapi hujan nyer sikit saja..malam sangat lah panas berwap

    ReplyDelete
    Replies
    1. agaknya perubahan angin monsun kot yg jd panas sangat tuh..

      Delete
  22. Salam Ummuaidan,

    rajinnya tukang kebun kecik ni! Seronok ya bila minat dikongsi semua ahli keluarga - Mak Aji ngan Pak Aji je kat rumah ni. Yang bujang2 kena bersungkit baru mahu keluar menolong, semuanya x minat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji...
      agaknya tak xposed dr kecik lg kot bujang2 tuh..selesa main dalam umah jr tuh..

      Delete
  23. assalammualaikum dik,
    sukalah gambar2 ni, gambar no.2 tu, agaknya apa aidan tengah fikirkan ye..hehehe..kejap lagi dia akan sibuk tolong umminya pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak.
      dia tuh sebenarnya tak suka abunya pakai topi tuh..katanya bukan kwn dia..kejap pastuh masuk umah..kna pujuk balik pastuh srh gie main kat luar...hehehehe

      Delete
  24. Rajinnya sikecil tu tolong ayahnya...
    anak aku? Hmm... tolong tengok je la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. agaknya tak biasa kot expose dr kecik..tuh yg tak minat tuh...:)

      Delete
  25. rajin Aidan menolong... tapi gerun juga tgk cangkul di kaki abinya tu.. kreatif cara potong rumput tu, hihihi, ada hasil ke guna cara lagu tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..banyak sangatlah yg terpotong ngan brush cutter gitu tuh kan..heheh:)

      Delete
  26. Ohhh patut pun ..... suami isteri, anak beranak mmg suka berkebun....tak heranlah....
    Kalau Okje agaknya rumput je penuh belakang tu...hehe
    Rajin boss tu...mesti berupah....hehe

    ReplyDelete
  27. seronoklah kalau the whole family suka hobi yang sama.

    ReplyDelete
  28. lain dari yg lain family day ni. hihi.

    ReplyDelete
  29. salam,Nor..mntk maaf sgt2..dh lama xjenguk rumahj Nor..ini mmg betul like father like son..sama2 keje kuat gitu kekdahnye :)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads