Friday, 5 April 2013

Tropical Garden - Harvesting Time

Our tropical garden was ready pada 14/2/13 pada entry yang lepas..kini setelah 3 bulan mengusahakan kebun tropika ini...time untuk mengecap hasil pulak ..alhamdulillah...cepat kan masa berlalu...kalau tidak dilaburkan sedikit effort untuk bertanam dahulu, pastilah tanah belakang rumah nie menjadi sarang lalang dan semak samun....

Mari kita tengok musim apakah dikebun ini sekarang....

Pemandangan kebun tropika yang ditanam beberapa jenis tanaman..kini hijau mata memandang...

Sejak seminggu yang lepas kami mula menuai jagung...alhamdulillah banyak buahnya..setiap pokok sekurang2nya 2 biji buah..jagung manis lagi segar..puas kami sekeluarga menikmati jagung tanpa perlu membeli dikedai...alhamdulillah..

Petola pun mula berbuah dengan rancaknya setelah musim hujan berlalu..sepatutnya dah berbuah lebih awal, namun dek kerana hujan berpanjangan banyak buah2 kecil menjadi rosak ditengah jalan...kini setiap 3 hari perlu petik petola....:)

Kacang panjang mula berbunga..dek kerana hujan juga pengeluaran buah terbantut..namun kini kelihatan good news is coming....

Keledek semakin meluaskan daerahnya..tidak pasti sudah berisi atau tidak, somehow we r not in rush untuk mengutip hasil...biarlah beranak banyak2 wahai keledek...

Bendi (okra).. dengan lebih kurang 15 pokok yang ditanam, semuanya telah mengeluarkan hasil alhamdulillah..2 kali seminggu kena petik bendi hinggakan tukang kebun aka tukang masak dah letih nak makan bendi..:)

Sebahagian tuaian petola dan jagung.. 

Tuaian kacang bendi..

Nampaknya kebun tropika ini terpaksa di'rehat'kan selepas ini kerana bila tibanya musim yang lebih sejuk, tanaman2 tropika tidak lagi mengeluarkan hasil mahupun hidup dengan subur..pada ketika itulah harga sayuran tropika ini pulak melambung dipasar...

Hmmm..apa pulak yang patut ditanam dikawasan luar nie selepas ini...^-^

47 comments:

  1. Assalammualaikum ummuaidan...luasnya kawasan berkebun..rajin ummu dgn abuaidan usahakn.subur2 pokok2 nya...bendi tu pos ke malaysia sikit eh...hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam hitomi..nak sy poskan yer..heheh..tunggu yer sampai2 bukak sampul dah buysuk..:0

      Delete
  2. syukur alhandulillah. sentiasa teruja melihat kebun anda. macam2 ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...rezki dariNya..:)

      Delete
  3. Assalam Ummu
    Wahh banyak hasilnya.....alhamdulillah rezeki, tak payah bazir duit beli segala sayur, semua boleh dapat dari kebun ni.... (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mia
      betul tuh ..sesetengah sayur dah boleh jimat takyah beli kat pasar...:)

      Delete
  4. alahai seronoknyerrrrrr. kalau lah kite dapat tanam macam tu bestnyer rasa.

    ReplyDelete
  5. jaln2 kat kebun akak pagi nie
    lunch: bendi tu buat bendi goreng dengan cili api makan dengan nasi
    petang: cekodok jagung dengan cili api dan bawang dengan air teh
    malam: nak buat tom yam vegetable lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus tuh idea2 zayri nie...akak dah bat doh cekodok tuh..pastuh rebus cicah ulam bendi..heheh

      Delete
  6. harvesting time adalah masa terindah bagi pekebun-pekebun. Rasa nak pi tolong tuai je. Heheeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. mari2 tlg tuai..dah tak terlarat nak kutip selang 2,3 hari..heheh

      Delete
  7. fresh...bebas racun...save bajet lagi..:)
    petola tu masak ala2 kat kelantan,campur lada hitam...kuah air..sedap,kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalu msk camtuhlah kak kalau malas nak buat sayur lemak..:)

      Delete
  8. as salam...salam kenal...follow me back ok.....

    ReplyDelete
  9. Aduhai...jagung, petola dan bendi adalah kegemaran saya dan keluarga...seronoknya tengok kebun dah berhasil..kalau musim sejuk, ummu tanam pokok apa pulak..nanti tunjuk ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau musim sejuk tanam tomato, kobis bulat, sawi..& mcm2 sayur hijau...:)

      Delete
  10. wah seronoknyer, lagi2 jagung tu, fresh2 gitu ! mesti happy hasil usaha sendiri kan syabas !

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..cuma banyak kan sekali dpt tak terlarat lak nak makan..hehehe

      Delete
  11. bestnya bercucuk tanam... teringin nak bercucuk tanam macam akak jgk... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus2..boleh mula sikit2 dulu..:)

      Delete
  12. salam ummu...betullah kata orang..Berbudi pada tanah tidak akan rugi sama sekali..macam tu lah juga amalan kita buat yang maha Esa....sentiasa ada balasannya walaupun sekecil biji sawi...Insyallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak..alhamdulillah itulah yg selalu pegang dan menjauhkan dr rs malas..rezki dari bumi Allah ni ade dimana2..:)

      Delete
  13. Wah menu sayur apa agaknya hari ini yeh UA?
    Banyak jugak sayur sayur tu UA? Habis ke UA? Yelah kadang2 tu naik jemu jugakkan makan sayur yang sama saban hari...

    Lepas ni nampaknya tanah tu rehat 2 bulanlah hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. td lunch ngan ulam petola & bendi rebus cicah budu..sedap tuh okje..petanglak buat cucur jagung..heheh

      Delete
  14. Kalau macam inilah hasilnya memang memuaskan. Tak perlu ke pasar nak membeli sayur-sayuran. Jagung manis kalau yg masa putik pun boleh jadi baby-corn buat sayur Ummu. Kakak kalau di kampung buat macam tu. Baby-corn /putik jagung kakak petik buat sayur juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa buat sayur guna baby corn tuh kakak..tp kadang2 overlook jgk..tgk2 dah besar...heheh

      Delete
  15. Asalam Ummu..
    wah! subur nya tanaman.. tak sabar kan nak menuai tu..hehe..
    Jagung tu peberet..
    mesti banyak resepi yg bakal terhasil ni..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam atie...
      hehehe..resepi tuh kena rajin & kreatif tuh...

      Delete
    2. erm! entry baru tu tak boleh komen ker Ummu? hehe..
      sedap Pak choi tu kan..masak sos tiram..nyum! :)

      Delete
  16. Salam Ummuaidan,

    Alhamdulillah murah rezeki, banyaknya tuaian! Letih makan bendi?? Cuma masak singgang bendi pulak. Singgang bendi saja2 pun boleh, boh dalam singgang ikan juga boleh, mudah dan sedap!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji..
      singgang yer..kdg singgang berlendir sangat sebab tuh mcm malas sket nak singgang..:)

      Delete
  17. daun bendi ummuaidan dan daun bendi saya kelihatan lain, mungkin dari jenis lain kot. tapi buahnya lumayan... pokok saya sekadar lepas untuk buat ulam je. hehe... kalau dekat, boleh mintak sikit.. barisan pokok jagung tu nampak cantik dan kemas je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkinlah kot..yg bendi sy nie tak berduri dan pokoknya taklah besar sangat..buah pun banyak jgk..

      Delete
  18. mmmm~~~~bestnye tgk. kalaulah berjiran kan?.......hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau berjiran..letih2 gini sy kan asyik srh awak jer buat..heheh

      Delete
  19. seronok tgk hasil tuaian tu.. tapi yg paling menggoda bendi tu.. segarnya nampak... celur lepas tu cicah budu, mesti makan nasi bertambah.. heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah..dah selamat dah celur cicah budu..sampai tak ckup nasi tuh haaa..heheh

      Delete
  20. Assalamualaikum Ummu,
    Kan best kalau kita berjiran.. sng K.Sham nak mintak kacang bendi sikit.
    Nak masak asam pedas.. tapi kacang bendi di pasar semua dah tua2..
    Frust..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak sham..
      bkan sikit..byk pun boleh..tlg habiskan ..heheh..pengeluaran melebihi permintaann..:)..biasa kat pasar mmg bendi tak fresh k.sham..

      Delete
  21. Rajinnya tanam petola,Benih petola ayut ke? jagung tu best tengok.Akak tanam jagung manis tu dah berbuah tapi lembu ambik dulu.Frust oo..

    ReplyDelete
  22. salam ummuaidan......wah mewah hasil tuaian. syoknye tgk segar2 dari ladang terus makan. jagung tu besor2 je

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum kak nor.

    kalu tgk gmbr sajo tanpa oyk tmpt ni mano, msti igt mesia jgk. hehe.

    ReplyDelete
  24. Alhamdulillah best ya hasil....Suka tgk petola umma besar2 mcm kt pasar...hmmm keledek tu sy pun cr2 jawapan bila ptt tuai

    ReplyDelete
  25. Sesungguhnya Allah pemberi rezeki.

    nikmat mana yg kita nak nafikan..ar-Rahman

    ReplyDelete
  26. Wah, sungguh impressive hasil dari kebun. Ummu catkan jari dengan cat hijau ICI ke? :) You've got green fingers! I sangat envy you punya kebun.

    ReplyDelete
  27. Subhanallah Ummu, sukanya tengok, nampak freshnya, paling suka kacang bendi tu, kita suka rebus je dia then cicah budu. :)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads