Tuesday, 9 April 2013

Lautoka Market, Again..

Lautoka Market terletak dibandar Lautoka yang merupakan bandar yang ketiga terbesar di Fiji Islands. Gambar2 diambil sewaktu pergi shopping 2 minggu yang lepas..waktu tunggu big boss mengadakan appointment untuk fisioterapi (sakit leher nak digerakkan katanya) dekat  hospital. Lama sangat nunggu..sempatlah round2 market tengok apa2 yang menarik...

 Jom layan gambar sambal bercerita...

 Dibahagian  luar pasar..ade tempat untuk berehat lagi tuh..

 Kemeriahan penjual2 dibahagian  luar..

 Luar mahupun dalam harga tetap sama.namun panaslah sikit..  


 Peniaga dikaki lima

 Satu-satunya penjual pokok2..tak tahulah samada herba mahupun pokok bunga

 Dibahagian dalam pasar..nampak tak yang $1 tuh adalah halia

 Labu kuning yang banyak dijual..ini kerana labu nie merupakan sayur utama mereka yang dimakan bersama2 roti paratha..

 Yanggona.. akar kayu yang dikeringkan untuk dibuat minuman yang menjadikan peminumnya 'lalok' dan berasa hepi...ikut ulamak  haram nie..

 Ubi keladi ataupu orang tempatan memanggilnya 'dalo'..pun salah satu makanan utama fijians..

 Gerai yang menjual pelbagai jenis dhal..agak murah disini berbanding dengan di Malaysia..

           Kelapa yang murah2...selonggok $1 (RM1.70).. namun tiada yang dah siap dimesin ..beli balik kukur sendiri...

Itulah serba sedikit berkaitan dengan Pasar Lautoka nie...pasar basah yang menjual daging mahupun ikan tidak begitu popular..kena pergi kedai yang menjual frozen meat ataupun fish kalau nak beli... 

35 comments:

  1. salam UA, mcm bersih je pasar ni, seronok tgk byk sayur2an fresh dijual...paling best dalo tu la...sussah nk jmpa kat market a/setar ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalo kat sini mmg byk dijual @na..tp mahal jgk tuh..

      Delete
  2. Kelihatannya meriah juga pasarnya ummu. Luas/besar banyak pilihan juga. Kira kalau teringin bolehlah juga dapat di sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg banyak sayur2an tempatan kakak..jauhlah sket nak dtg sini very week..heheh

      Delete
  3. Suka tengok buah labu tu....besar,boleh masak mcm2. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalu beli suku jer..tak abis makan..:)

      Delete
  4. Lebih kurang macam tamu di kota belud sabah....pelbagai jenis barang dijual.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin kota beludnyer lebih bsr lg kot..:)

      Delete
  5. salam ummu.
    besarnya keladi tu, kalau buat goreng sebiji pon kenyang 1family makan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam eithusa..
      heheh..btul tuh..beli yg kecik pun cukup..:)

      Delete
  6. Murahnya halia kalau kat sini seketul rm 1 kat sana bersusun2

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah ..dorang byk guna halia nie..

      Delete
  7. Sedapnya keladi tu UA.... suka makan tapi jarang beli....Bis tu UA buat apa kat sini? Nak beli sayur belakang rumah lagi banyak dan fresh - fresh hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh...cuci mata jer okje..mana tau jumpa yg takder kat kebun..leh jgk borong..hehe

      Delete
  8. salam ummuaidan....
    meriah jugak pasar dia. ala2 pasar tani kita @Malaysia kan. btw murah tu kelapa selonggok $1.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salamros
      btul tuh...kelapa kat sini mmg murah.tp kena parut sendiri..hehe

      Delete
  9. assalamualaikum makyong...
    sesekali layan gambar market kat fiji ni best gak.. selonggok terung tu bape rm? banyak lak selonggok tu..
    Kelapa tu murah gile.. kalau kat sini sungguhpun dah mesin rm2 sebijik.. kalau air kelapa muda lagi ler mahal.. fuhhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam nani..
      terung tu selonggok $1 jer..byk tuh..kalau dah mesin rm2 sebijik ok tuh..tak byk kje daaa...

      Delete
  10. plg best tgk sayur2 yang dijual di sini.. labu tu best nyer !

    ReplyDelete
  11. as salam..singgah sini ye...cuci mata..

    ReplyDelete
  12. fiji ni kaya dengan buah2 dan sayur2 kan..semua nya subur2..hasil nya besar2

    ReplyDelete
    Replies
    1. buah2 tuh tidaklah sgt nadia..ikut musim..cuma sayur tuh yg mriahya...

      Delete
  13. Banyak juga sayur yg di jual ya Ummu.. nampak segar2 je...cantik depa susun.. murah juga kan?..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually sayur mmg murah atie..tak nak tanam puntak per...

      Delete
    2. actually sayur mmg murah atie..tak nak tanam puntak per...

      Delete
  14. meriah juga tgk suasana pasar kat sana... mcm banyak sayur2 segar yang dijual... ummi mmg guna kelapa biji tu ke? dah lama tk kukur nyior sendiri.. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpaksalah takder opsyen lain..kalu big boss bz kena kukur sendiri.,,huhuhu

      Delete
  15. Wow! I'd like to go shopping there and buy those beautiful looking fruits and veggies!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeahh...u shd come over here and shopping lots of veggies & fruits..:)

      Delete
  16. MURAHNYA KELAPA TU..KUKUR SENDIRI YE...

    RONDA2 DI PASAR..

    ReplyDelete
  17. Bersihnya pasar dia. Nampak cam tak sibuk, tapi awal lagi kot, ke memang camtu suasananya.

    ReplyDelete
  18. halia tu $1 seketul ko kak? mahalnyo!

    ReplyDelete
  19. salam,nor...menariknya labu tu..besar gile :) k'imi suka labu masak lemak...labu sira pn sedap..wahhhh!!besarnya keladi tu!!nyumnyum!!!mmg bersih n traturkan pasar dia :)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads