Thursday, 11 April 2013

Roselle dan Suatu Percubaan

Ini merupakan percubaan yang pertama kalinya untuk menanam Roselle. Tergoda tengok rakan2 dari blog berkebun menanamnya dan membuat jus lagi. Nasib baik Olive bermurah hati menghantar benih roselle ini bersama benih2 yang lain beberapa bulan dahulu..

Tidak dapat ingat exactly bila tanam nie, tp rasanya  dah lebih dari 3 bulan. Kini dah mula berbunga..bukan  sekuntum malah lebih dari itu.bukan sepokok malah lebih dari itu juga.. Alhamdulillah...:)

 Yang pertama brbunga..4 kuntum dahulu diberi..

 Tapi yang konpiusnya..pokok nie agak kurus..mcm mana bila bunga dah  semakin membesar nanti..maunya tumbang kan...

Tiga pokok lain lagi pun kurus2 juga walaupun 2 daripadanya juga telah  mula berbunga. Pokok tidak membesar dengan sihatnya kerana tidak mendapat cahaya matahari yang cukup...ditanam ditepi pagar yang dilindungi oleh semak semun  dari laman jiran...sekarang semak dah cleared harap2 dapatah roselle ni membesar denga sehatnya.

Itu percubaan tanam Roselle...percubaan keduanya hari ini adalah untuk menggantikan puasa. Nasib baik tersedar bila terbaca entri dari Okje pasal ganti puasa nie..Hiiii..risau jgk nie kerana belum sehari pun terganti..dah la tuh kemungkinan besar puasa tahun ni lebih dekat sebulan kot kena ganti..huhuhu...camaner tuh usaha nak menggantikan banyak2 puasa nie tahun depan..huhuhu..may Allah help me..

Kerana dek ter biasa makan macam dinosaur since preggy nie..jadi bila kena jadi cam cicak kobin lak, memang mencabar..huhuh..takper nak cuba dahulu inshaallah semoga Allah berikan kekuatan....^-^

52 comments:

  1. pokok rosselle saya pun tidak berapa nak gemuk. kene ada pancang kalau tidak pokoknya tunduk ke bumi.sekarang tinggal sepokok sebab 2 lg pokok kene cantas sbb x berapa nak keluarkan hasil

    ReplyDelete
    Replies
    1. rsnya pun kena letak pancang tuh sbb mmg kurus sangat...;)

      Delete
  2. Salam Ummuaidan,

    Tergelak pula baca entri ni! Yang bab dinosaur dan cicak kubin tu! Mak Aji bersalinkan anak kedua juga sekitar bulan puasa - memang sebulan mengganti tetapi alhamdulillah selesai juga dengan izin-Nya jua! Memang berat bunyinya tetapi insya-Allah kekuatan akan diberikan-Nya!

    Batang roselle kecik tetapi daun serta buah masya-Allah! Mak Aji punya sempat sekali berbunga lepas tu tinggal arwah, x sempat hendak buat sirap pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji
      alhamdulillah skrang dah lps asar, rs mudah lak berpuasa makji..sib baik tak dahaga..heheh..semoga dpt abess semua..:)

      pelik jgk kan roselle nie..nie kalau yg btg gemuk tuh mungkin lagi subur kot kan..

      Delete
  3. Sedap sirapnya ni....
    Samalah kita, nak cepat2 ganti puasa ni, ada 2 bulan lebih lagi nak masuk bulan ramadhan kan...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ituhla meh kita cepat2 ganti posa..tak larat jika dkt ramadhan nanti...

      Delete
  4. salam UA, rosel ni jenis apa? napok lain jah bunga dio dale gamba atah tuh... betul2 napok macam princess's crown..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam @na..tak sure lak jenis apa sbb main tanam jer..:)

      Delete
  5. Saya tanam pokok rosel pun begitu. Bunga besar tetapi batangnya kecil sahaja. Saya selalunya kena letak pacang pada pokok rosel tak nak tumbang nanti apabila sarat dengan kalixnya.

    Varieti rosel puan lain ya daripada saya. Pokok rosel saya berbuah hanya dalam sebulan lebih. Bertahan 3 bulan lebih kemudian akan mati...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm..mungkin tak cukup nutrien mahupun cahaya kan..
      tak tahan lama ya roselle nie..kena simpan benih lah jwbnya nanti...

      Delete
  6. Pokok Rosel ni mengingatkan saya kenangan sewaktu kanak2 kami panggil "pokok Rabena" samalah kita baru sibuk nak ganti posa pernah pengalaman berpantang di bulan posa bila nak ganti azabbbb:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pokok rabena ker..heheh...
      hiii tak tahulah azabnya camaner nanti kan...hehehe

      Delete
  7. suka makan halwa roselle tapi tak tau macam mana nak buat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. halwa tuh belum pernah makan atau dengar tuh...

      Delete
    2. salam....ros pernah buat roselle kering ala2 halwa la. hehe, nak resepi blh la ;)

      Delete
    3. nanti tepek resepi kat blog ros yrr...:)

      Delete
  8. Pokok reselle ni susah mati tau Ummu. Walau kelihatan kurus tapi buah tak berhenti. Lama-lama akan jadi besar dan tinggi. Bila dah tua betul baru dia mengering. Rumah kampung kakak banyak tanam ummu. Bapak kakak yg tanam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul ker kakak.diorang ckp 3 bln jer jangka hayat..heheh
      agaknya pokok umah kakak tuh mmg besar2 & subur kan sbb tuh tahan lama...

      Delete
  9. salam ummu...erm rasanya roselle mmg gitu kut sifat nya...kurus..sbb sy letak tempat yg cahaya ok pagi petang pun kurus..buah kalau sekali keluar 3-4 tongkol...
    sy nak buat pose sunat..belum terlaksana lagi..malas!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nadia..
      ohh letak tpt panas pun make no different yr..hmmm mungkin pembajaan lah kot yrr....

      Delete
  10. Tiga pokok untuk satu rumah cukup kot...hehehe..
    Saya dah habis ganti puasa..skang puasa sunat je..mula2 memang letih bila dah biasa, ok je ^_^
    Selamat berpuasa ummu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh .mula2 nak start phobia sket kan..asyik dok makan jer manjang...thanks kniedaz...

      Delete
  11. as salam ummu... kecik2 lagi roselle tu dah naik buahnye ye.. memang subur lah.. festime tanam pun dah dapat hasil yg baik.. lepas ni boleh tanam lagi.. :D
    >> pasal ganti puasa tu dulu time beranakkan kinah (no.1) sehari sblm puasa, jadi jenuh menggantinya juga.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah kalau ad rezki leh tanam lagi..:)

      tuhlah nani maybe sebulan gak kot kena ganti sbb due date ujung bln jun...

      Delete
  12. minum jus roselle pun sedap ni..cuaca dingin kat sini

    ReplyDelete
  13. SIs, i almost forget that i pernah sent u roselle seeds. it really need sun light n the pokok will jadi big n subur. Pregnant pun kena puasa kah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. i pun ingat camtuh jgk..sbb mmg sun blocked kat area tuh before sbb semak...

      boleh jgk kalau nak delay ganti tp kena bayar denda & still kena ganti...

      Delete
  14. wah seronok dah nampak sikit hasilnyer yer

    ReplyDelete
  15. Murah rezeki dapat tuai rosella. Kami punya muda-muda lagi baru tanam. Rayyan dan Abby dulu lahir masa bulan Ramadhan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah moga2 dpt tuai dgn pokok kurus tuh..:)

      Delete
  16. Teringat kat belakang rumah kakak, dia duk felda, so memang banyaklah dia tanam, hari tu masa kitaorang datang berjalan kerumah dia, kutip ni buat jus then buat jem. Nanti dah boleh buat sendiri lah jus dan jem nye yek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah semoga dpt mengutip hasilnya roselle nie..teringin nak buat jus nie..:)

      Delete
  17. assalammualaikum dik,
    selamat berpuasa ganti.buatlah perlahan2 sempat lagi tu.Semoga Allah permudahkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak..
      thanks kak..inshaallah buat dua hari selang sehari..moga cepat habis sblm masuk bln ke 9...

      Delete
  18. insyaallah walaupun pokok tu kurus tapi still mampu tambung bunga2 nya...

    ReplyDelete
  19. Assalm Ummu...
    Pokok ni banyak khasiat kan Ummu...salah satu nya menguatkan daya ingatan.. selamat berpuasa ya.. Atie dah ganti masa lepas raya hari tu..skrg ni nak train diri puasa isnin-khamis plak..inyaAllah mudah2an di permudahkan..amin! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie,
      wah bagusnya atie puasa isnin khamis gitu..byk pahalanya tuh...

      Delete
  20. salam ummu......nmpk cekeding je pkk roselle tu tp jgn risau, pkk tu blh tinggi dan besar. w/pun tinggi, kena bagi support gak sbb batangnya lembut. tambah lagi klu buah lebat. pokok roselle pun tahan lama gak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam rini..thanks for the tips..inshaallah bila buah kuar nanti kena taruk support cepat2..hrp2 makin besarlah pokok tuh...

      Delete
  21. Mil okje suka pokok Roselle ni UA...tanamnya Fil hehe...
    Okje pun puasa ganti hari ni UA...buka apa tadi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semalam buka posa ngan ayam masak chop suey ngan telur dadar okje..malas kan nak buat byk2 lauk..kenyang gak...

      Delete
    2. chop suey? asin bagi okje tu!

      Delete
  22. Assalamualaikum kak nor.

    gini eh pokok roselle.

    ore alhamdulillah abih doh gnti poso.

    ReplyDelete
  23. Nanti boleh la minum jus roselle selalu.. Roselle ni pun bagus juga utk tambah susu badan... saya dulu pun tanam juga kat depan rumah pokok rosella ni... agaknya, apa la nasib pokok2 roselle tu skrang?
    Selamat mengganti puasa, Alhamdulillah saya baru jer selesai bayar hutang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul kr..baru tau...bagus jgk tuh kan..agaknya roselle nur dah siap dijuskan kot..hehehe

      Delete
  24. mcm kurang isi skit roselle kat atas tu kan ummu...yang PC selalau tgk gemuk bulat2..hehehe

    Selamat berpuasa Ummu!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak cukup zat tuh kot PC sbb tuh kuruh...heheh

      Delete
  25. assalamualaikum ummu...wah seronoknya dpt tengok pokok roselle ni...:)

    ReplyDelete
  26. YEAYYYY!!roselle..feberet k'imi ni..dolu2 pakcik prnah tanam kt laman rumah nenek tp skrg dh takde :(

    ReplyDelete
  27. psstt: roselle jiran saya sedang berbuah dengan galaknya.. geram lak tengoknya.. cadang nanti nak beli sikitlah kat dia.. hehehe..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads