Tuesday, 16 April 2013

Jemputan Kenduri Arwah

Hari jumaat, minggu lepas ade jemputan untk kenduri setahun arwah dari rumah jiran yang jaraknya selang 4 buah rumah dari umah kami (still naik keta jgk pegi..heheh). Rumah yang kami pergi nie kiranya salah salah satu family yang terkaya disini..muslim ..alhamdulillah tidak sombong.

Suatu tradisi masyarakat Indian samada muslim mahupun hindu adalah kebanyakkan ahli keluarga tinggal bersama2 dari sebelah lelaki terutamanya..maknanya kalau dalam keluarga ade anak2 lelaki..maka mereka ini akan tinggal bersama2 ibubapa mereka, anak isteri mereka..bercampur aduklah ipar duai dalam satu rumah..(kalau ikutkan islam tak kena sebab aurat diantara ipar duai yg bukan muhrim kena jaga..& isteri juga ada hak untuk tinggal asing).. 

So family nie walaupun kaya raya..3 adik bradik lelaki tinggal bersama2 keluarga  masing2 dalam rumah besar ini..juga ada Indonesian family yang bekerja dengan mereka tinggal disitu juga..Gunawan namanya..hehe..tp kami jarang jugak jumpa kecuali ade sst function dptlah bersua muka..raya pun baru sekali mrk dtg umah..

Berbalik kepada jemputan tuh, program mereka start right after maghrib, hari jumaat tuh kan puasa ganti, Abuaidan nak pegi cepat2 before program start dan maghrib kat sana, jadi tapaukan air dan sedikit agar2 untuk bukak posa dalam keta sebab takut nanti food lambat serve memang kebulurlah jawabnya... 

Bahagian tetamu wanita diruang tamu dibawah..manakala tetamu lelaki ditingkat atas. Program sedang berlangsung, bolehlah didengar sebab diorang guna microfon..tp pahamnya tuh idak...hehehe

Budak yang kebosanan dan kelaparan tiba2 dapat kawan kecik..sibuk dok main nak cium2 nih...

Seronok bermain ngan kawan baru..nampak gayanya ade gaya untuk jadi abang yang baik nie..:)

Agenda program antaranya bacaan quran..kemudian diikuti oleh speech oleh Imam Madrasah Tabligh yang dijemput..banyak jugak pelajar madrasah tabligh yg datang untuk program ni. Maghrib kat sini 6.10pm, dah masuk isyak kul 7.30, imam terlajak 7.45 baru berenti..kemudian makanan ringan baru dihidangkan..masa nunggu tuh anak bujang dah berbunyi sebab lapar..mintak breadlah,  nasi lah..sebab biasanya kalau kat umah lps maghrib kami dinnner.

Pengalas perut sebelum real hidangan ..halwa suji, kacang merah goreng ..buah tembikai dan nenas. 

Hampir habis menikmati hidangan..yang baju oren itulah Indon yang tinggal ngan diorang..

Kemudian tetamu lelaki solat isyak. Lepas isyak barulah jamuan dihidangkan...itupun served kat lelaki dulu dan tetamu wanita dan anak2 terpaksa menunggu lagi. Pukul 8 lebih baru dapat dinner...

Buffet style..hidangan biasa Nasi Palao..roti puri dan kari serta acar dan sambal..

Pun kena beratur tunggu sorang demi sorang ambik..yg ngan anak2 kecil tuh agak susahlah sikit..nasib baik Aidan tak banyak kerenah..ikut jer dan makan sendiri lak tuh...

Pukul 9 lebih barulah dapat beredar balik kerumah. Yang kurang praktikalnya majis diorang adalah makanan lambat dihidangkan..setidak2 nya hidangkanlah yg ringan dulu  buat alas perut. Kesian kan anak2 kecik, orang2 tua serta ibu2 mengandung (hohoho) ..yang kebuluran menunggu....

37 comments:

  1. salam UA, pandai aidan mengalih fokus cari kwn bermain...tak lah terasa lapar n lmbat sgt tunggu makanan...patutnye lady n kids first...

    ReplyDelete
    Replies
    1. secara tiba2 kawan tuh muncul heheh

      Delete
  2. Assalam Ummu..
    mmg dah jadi kebiasaan kat sana kan hidangan lambat ..erm! mmg kesian kat tetamu yg kelaparan menunggu..hehe.. wah! abg Aidan bagus lah..boleh main2 lg dgn adik..InsyaAllah jd abg yg baik..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      ingatkan kat umah nie makanan yg ringan dihidang dl..rupanya tak jgk..

      Delete
  3. dulu2 masa sy kecik2 pun family sy amalkan mcm ni kalau berhimpun ramai2..orang laki makan dulu..mak2 kena jaga anak masing2 jangan kacau geng2 ayah makan..huhu but then zaman dah berubah..better go buffet style..makan sama2 semua..

    erm nasi palao..tiap kali ummu put entry pasal makan palao..tiap kali tu lah sy teringin nak buat..tapi tak terbuat lagi nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah ..tp yg lelaki depa serve sbb tuh jadi lambat..yg pompuan buffet..itu yg jdkan lambat..

      paloa tuh kena guna masala dia baru sedap sket..:)

      Delete
  4. Rajin jugak UA pegikan...wajib punkan UA hehe... bis tu kat sana bersembang dengan diaorang ke tidak? kalau ada geng syok sikit ek!

    Kalau dah tinggal sekali dengan rumah besar dan ada maid ringan sikit kerja orang pompuan kan UA hehe..kalau yg tak de tu malas tu asyik nak kena masak je...mmg dasar pemalas okje ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb jiran dktkan okje..lgpun malas masak (tuh yg btulnya..hehehe)..sib baik ade yg kena jgk..dptah sembang kalo tak mati kutu2..heheh

      diorang nie masak 1 dapur sama2 okje..maid pun msk...

      Delete
  5. memang nampak rumah tu besar.. dan rumah org kaya2 lah tu...
    sesekali ada majlis camni leh eratkan lagi yer tali persahabatan antara jiran tetangga... :) rugi kalau tak ikut serta...
    kalau budak2 kecik gi tempat gini mmg cepat bosan..
    kalau lama2 mau buat perangai abis bagai kan.. sib baik aidan baik.. good boy lah.. :)
    Makyong jenuh ler tahan perut nak tunggu makan.. kan.. sabor jer ler... dan ada step plak tu, makan ringan dulu sblm makanan berat kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg orng yg terkaya jgklah tuh..rumah besau & cantik ..heheh
      sib baik aidan tak buat perangai menjerit tak tentu kalu...
      mmg gitu style depa nani..bg makanan ringan dl wpun lps nie hidang dinner...:)

      Delete
  6. Lain kali dah tahu style mereka serve lambat kena bawalah sikit bekal buat Aidan. Lapar juga kalau dah lewat sangat. Anak-anak manalah faham, mujur juga Aidan jenis tak kisah sebab ada kawan agaknya dapat leka bermain...

    Kakak suka puri cecah dgn kentang yg biasa org India sini buat Ummu. Sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya cam segan sket nak bwk kakak sbb orng lain tak bwk pun..hehehe

      sy prefer nasi dri puri tuh kakak..heheh

      Delete
  7. salam ummuaidan. huhu style sama la kat sini. selagi tak ckp jemputan, tak start. itule next time u kena makan siap2 especially aidan. kcian dia lapor

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh kat sana pun cenggitu gak yer..penat..penat...:)

      Delete
  8. kalau bawak anak kecik kat majlis2 mcm tu,mmg kena byk2 sabar hehe...budak2 mana la nak dgr ceramah segala bagai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau takder kawan lagpun cepat bosan depa nie..:)

      Delete
  9. Kenduri memang selalu camtu.....sebab tu klu ada jemputan kenduri, saya siap2 makan alas perut di rumah, taklah menahan lapar menunggu makanan kat rumah orang....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah minum tea dah depa tuh kat umah..agaknya sbb light sgt kan..tuh psl yg lapar blk tuh...:)

      Delete
  10. assalamualaikum ummu....seronoknya dah tahu mcm mana kenduri di sana...:)

    ReplyDelete
  11. salam nor,

    hohohio besarnyoh ghumoh demo tuuuu......po dale pilem hinduste jah deh.....

    ReplyDelete
  12. tq berkongsi yer... kalau kat sini nunggu makan lama x xam gitu mau ngamuk anak2 KA kalau masih kecil2 lagi hehehe

    ReplyDelete
  13. tak pernah rasa makanan macam tu la... teringinnyer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau minat indian food bolehlah..:)

      Delete
  14. comellah aidan..ada2 je, gelagat barunya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kak..tak sanga lak pandai berkawan ngan budak kecik darinya..:)

      Delete
  15. ishh kat sana memang kenduri selalu lambat makan ye ummuaidan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan tuh agenda paling last liya..:)

      Delete
  16. maknanya kat sana kalau nk g kenduri kena makankenyang2 dlu atau bwk bekal la yer...hehehe

    ReplyDelete
  17. Alahai, kesian dekat mak buyung... dah la puasa, kena pula tunggu lama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sib baik dah bukak posa..kalu tak..huhu

      Delete
  18. aduuhaaaiii...knpala agaknya budaya dorg mcm ni,ye?dh byk kali baca entry Nor pasal dorg pnya kenduri smpai kelaparan Nor ngan Aidan dibuatnya,uhuhuhuh!!

    ReplyDelete
  19. ala siannya Aidan.. .. lain kali memang bawak bekal roti untuk Aidan.. :)

    ReplyDelete
  20. kesian akak. wirid dia panjang sangat... :P

    ReplyDelete
  21. Salam Ummuaidan,

    Lain pula program kenduri arwah mereka berbanding kita ya? Mak Aji pun kalau hadir kelas setiap Jumaat malam di masjid memang makan lambat. Kelas selesai sekitar jam 11 malam. Jadi dalam beg sentiasa ada snack dan sebotol besar air masak. x pun kami dinner awal sebelum pergi, iaitu sebelum maghrib. Solat maghrib dan isyak di sana. Kalau dah biasa takpe.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads