Saturday, 27 April 2013

Jangan Dilepaskan Tangan Mereka

Teringat pada suatu malam yang En. Abuaidan pulang agak lewat lepas maghrib, bila ditanya apa yang berlaku, katanya ade eksiden berlaku didepan matanya sewaktu hendak pergi masjid bersama anak bujangnya tadi..

Eksiden yang melibatkan anak kecil yang agak seusia dengan Aidan, berlaku di atas jambatan menuju kebandar..anak kecil itu hendak melintas keseberang dan teksi pula datang dari arah yg menuju kebandar..teksi tidak laju manapun..cuba membrek sepantas mungkin namun kerana sudah dekat sangat bergeser jugak dengan anak kecil tuh sebelum teksi betul2 berhenti..

Atas jambatan, tidak dibenarkan berhenti..kelihatan datang seorang fijian woman bergegas2 menuju dan memeluk anak kecik tadi..berlumuran darah jugak..kerana wanita tadi agak menggelabah, tidak menghiraukan panggilan En. Abuaidan untuk menghantar mereka kehospital..akhiranya terpaksa tahan kereta dari arah bertetangan untuk menghantar kehospital dengan lebih cepat lagi..

Dijambatan inilah berlakunya eksiden

Usai solat, dia pergi menjenguk mereka di hospital kerana berasa tidak sedap hati..kelihatan anak kecik yang dilanggar teksi tadi berbalut didahi, kedua2 lutut dan sikut..barangkali terjatuh dalam keadaan merangkak..nasib baik tiada kemalangan serius..Alhamdulillah..namun kecederaan dalaman...wallahua'lam...

Wanita itu pula rupa-rupanya pengasuh/ maid kepada budak lelaki yang eksiden tuh..sedang asyik menikmati pemandangan sungai dari atas jambatan, tidak sedar yang pegangan tangan budak kecik itu terlepas darinya...Abuaidan menolong menghantar wanita itu kesebuah rumah, mungkin majikannya kot..tidak tahulah bagaimana dia hendak menghadapi majikannya itu to explain to them kemalangan yang telah berlaku pd anak mereka..

Cukup marah Abuaidan ngan kecuaian pompuan tuh..katanya you were lucky since God save him...kalau teruk dari tuh...wallahua'alm...katanya jugak, pastinya teruk maid to nanti kena ngan majikannya.memang patut pun...sebab cuai dan tak boleh pkir...

Moral of the story, peganglah tangan anak2 kita yang kecik erat2 sewaktu berada diluar rumah..jgn sesekali dilepaskan..kita tak dapat meneka apa yg bakal terjadi..take precaution better..kalau kita harapkan anak2 utk memegang tangan kita pastilah bila nampak sesuatu yg interesting nanti akan dilepasnya tangan kita...janganlah bila terjadi sesuatu yg tidak dingini nanti menyesal tak habis pulak....

27 comments:

  1. Thanks God tak serious budak tu. Itu la I pun seriau kalau nak lepaskan JJ jalan sendiri, even kat Mall pun still bahaya escalator tu. Pernah tengok video budak terjatuh dari escalator sekelip mata jer terlepas dari tangan mak dia... touchwood.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eeee...mmg seriau kan kita dengar mahupun tengok..tambah2 bila dah jd mak nie..dahla tuh kalau careless mmg kena marah teruklah ngan bapaknya..huhuhu

      Delete
  2. saspen juga baca ni tadi... terkejut pun ada.. kesian semua timbul... sbb anak kecil.. tak kira apa bangsa kalau anak kecil ni mmg kita ibu2 ni rasa cepat jatuh simpati... kan...
    ape pun sayangi dan awasi selamat lah anak kita kan... tak kira di mana dia berada...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh nani..bila jd mak cepat sensitif psl anak2 nie...yg penting kena awasi mereka sepanjang masa dikala usia tak mampu berdikari lagi nie kan...

      Delete
  3. aduhai,,, selalu sgt berlaku perkara2 sebegini kerana kecuaian kan.. seb baik xde apa2 yg serius !

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuh lah kan..nie baru kes kecik..kalau kes besar lagi mmg habislah tak tahu nak kata..

      Delete
  4. mesti cantik sgt pemandangan sungai tu sampai terleka si maid tu...ish...ish

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahlah ..agaknya dok brangan nak berenang kot heheh

      Delete
  5. Assalamualaikum kak nor :)

    lamo xmari sini.

    lalai sgt maid budok tu. syok sgt tgk pemandangan sapa budok tu dio tggl.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam aim...
      banyok kes kecuaian orng fijian nie...

      Delete
  6. salam ummu, tk tau lah mcm mana maid tu nak face dia punya majikan...nasib tk parah sgt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ana..walaupun tak parah..silap2 haribulan blh kena buang kerja kan..tak leh harao gitu..

      Delete
  7. Alhamdulillah cedera ringan aje..

    ReplyDelete
  8. Nasib baik tak cedera teruk...
    tu lah tu ummu saya paling takut bila bawa anak2 keluar dekat dgn jln raya...dari kecil dah bg tahu dorg tempat begitu bahaya, mesti ada org tua yg pegang tangan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betul mia..abg2 yg masih kecik pun takleh kita harapkan sangat..kena orng tua jgk yg pegang dan awasi ..

      Delete
  9. Alhamdulillah, rumah dekat dengan masjid ya.. baik betul hasben nak ziarah dan tolong perempuan. Harap2 semuanya berakhir dgn baik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rumah ngan masjid dlm 2km jugaklah kak..kebetulan kan..tengok budak2 kecik cam tuh cepat rs risau...

      Delete
  10. betul la, macam mana dia nak explain pada majikannya nanti... itu la kata orang, malang tidak berbau... Peringatan utk kita yg ada anak kecil ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. silap2 haribulan leh kena buang kerja kan...mmg ngan anak2 kecil kena monitor btul2 kan...:)

      Delete
  11. Ya Allah..nasib baik budak tu tak teruk sgt..kalu idak mcm mana lah nak explain kat majikan nya nti...isk! atie mmg tak lepas Pa'e main kt luar pagar takut jd mcm ni lah.. klu jalan2 pun Babah dia pegang, klu dah tak larat nk kontrol dia berlari jawab nya Babah dukung je...kena lebih hati2 lepas ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami pun gitu jgk..kdg takut kalau2 aidan menyelit celah2 pagar kuar tanpa disedari..nauzubillah. Biasanya sang ayah lagi particular bab2 nie ..bila jg depa mmg jg betul, tak nak nyesal kemudian kan...

      Delete
  12. Hei....seramnya.... jalan raya bukan tempat boleh buat main wahai maid... Haruslah marah majikan tu... OKje yg mendengar UA cerita ni pun rasa geram jugak.........
    Yelah budak baya Aidan tu mmg tengah lasakkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak jadi kan..tak eksiden pun silap haribulan budak kecik tuh boleh terjatuh dlm sungai kalau dia dok leka sgt...

      mmg baya aidan tuh takleh dibiarkan sendirian tanpa kawalan kan okje..

      Delete
  13. sha even amzar dah umo 7 tahun pun still pegang tangan amzar bila gi keluar....smpkan amzar rimas & asyik dok kata amzar dah besar tak yah pegang tangan lagi mcm budak kecik....sabo je la...adakah dia fhm walaupun dia dah besar umo 60 tahun xp dia tetap baby di mata maknya....tetap maknya nak pegang tangan dia kuat2 spy dia tak terlepas, nak selamatkan dia dr bahaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..malu yer bila dah besar sket...kdg2 mcm aidan kalau ade yg budak kecik sket jln bersama, mulalah tak nak pegang tangan mak ayah..apapun kita mmg kena ttp awasi mrk hinggalah boleh berdikari kan...

      Delete
  14. ye betu;llll sbb malang tak berbau :(

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads