Thursday, 25 April 2013

Marigold atau Bunga Tahi Ayam

Setelah sekian lama menunggu akhirnya Marigold daripada benih kiriman Kak Puteri Purnama telahpun berbunga..seronok dan puas hati tukang kebun kerana hajat nak memiliki bunga nie di taman sendiri akhirnya tercapai..pun begitu baunya masih belum 'semerbak' lagi dilaman...:)

Kuning

Orange

 Masih belum kembang

Yang pokoknya mengingatkan tukang kebun akan kisah lucu yang diceritakan oleh Kak Zakie...kalau tengok sekali memang seperti ulam raja jugak kan...:)

Menanam marigold nie bukannya susah pun..main tabur jer benihnya..disiram sekali sekala ketika rajin.. mungkin lambat  muncul kerana terselindung dibalik zinnias yg ditanam dipatch yang sama.

Semoga bunga2 dilaman ini tetap menjadi lambang persahabatan dengan pengirimnya daripada awal blog dibuka hinggalah selama-lamanya..inshaallah...:)

45 comments:

  1. Cantik bunga marigold! If not mistaken namanya bunga tahi ayam? hahaha....strange name for lovely flower!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes bunga tahi ayam..mungkin becos of the smell that's why they call it bunga tahi ayam..:)

      Delete
  2. mmg daunnya sama mcm ulam raya...
    tp bau bunga tu...kalau cium,mau pening 2 jam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..kalau byk dr jauh dari berbau kan kak...;)

      Delete
  3. Assalam Ummu..
    Cantik nya..1st time ni tgk bunga Marigold... saya suka kuning...hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      baru first time ker..heheh..cantik kan...:)

      Delete
  4. cantik bunga tu kembang sis :)

    ReplyDelete
  5. salam UA....heheh saya ingat saya je yg confuse tang daun tu dgn ulam raja (dulu2 le, leni dah terer skit,heheh). btw dok tahu pun bunga tahi ayam tu marigold (same species ke marigold & tahi ayam ni)....maksudnya air teh bunga tu a.k.a air teh bunga tahi ayam la ekkk? alamak confuse plok mokcik ros

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ros..
      yerlah bunga taik ayam = marigold..cuba kalau air teh tuh letak teh bunga taik ayam..ade orng teringin nak minum tak? heheh

      Delete
  6. pertama kali agaknya bunga tahi ayam mekar di bumi Fiji

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade byk kat sini hindu buat puja lg..cuma sy dpt be nih import spesel..:)

      Delete
  7. haha....betullah UA macam daun ulam raja hehe.....
    Baru tau Marigold tu bunga tahi ayam...selalu tak ambik pot... dulu masa kecik2 memang melambak kat kampung cuma sekarang ni dapat tengok kat blog je le hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..kang elok jgk kalau okje tanam dlm pasu sket2..lawa bunga nie...;)

      Delete
  8. salam ummu..nama yang langsung tidak menarik hati untuk memilikinya...tapi dari segi rupanya ...Tuhan aje yang tahu betapa cantiknya...berbeza kita sebagai hamba Allahi memerlukan nama2 yang cantik untuk dipanggil...mudah2an dengan nama yang cantik nanti akan terbentuklah budi pekerti yang secantik namanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak siti...
      betul tuh kak dlm islam kak menyuruh kita meletak atau memanggil nama yg elok2 jer..mungkin org kita selamba jer kot panggil ikut rs..:)

      Delete
  9. bila kembang berbunga ni namapk cantik kan, lagi2 dgn color die yg agak terang tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh KA..dr jauh dah nampak serinya...:)

      Delete
  10. Mmg cantik wlupun namanya agak x sesuai..hehe senang tanam bunga ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. main campak2 benih pun boleh idup tuh..)

      Delete
  11. salam ummu, gebunya marigold tu...boleh diguna sebagai sistem buddy kan ummu...penjaga sayur2an. Sy baru order seeds nk tanam sbgai penghalau insect perosak sayur! pokok ni senang hidup kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ana ..yer ker .. baru tahu ..tp yg nie sy tanam depan umah jauh dr sayur2 ..hehe

      Delete
  12. Salam Ummuaidan,

    Tumpang seronok tengok marigold kembang (sedap sikit namanya berbanding bunga tahu ayam!). Pening sampai 2 jam kalau cium ya! (kata Kam). Semoga hubungan silatur rahim sentiasa erat walau di mana kita berada, insya-Allah!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji
      heheh..kesian nama yg agak mencerminkan sifat baunya tuh kan..cuba cium tgk betul tak..heheh

      Delete
  13. marigold saya berbulan2 dah....x berbunga pon

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni pun lama jgk..kena tunggu sket lagi berbunga lah tuh kot..inshaallah..

      Delete
  14. assalam ummu..
    betul.. kalau kg-kg panggil bunga tahik ayam ler... sesekali baunye mmg sedap je.. tapi kalau di hiduuu terus mmg tak sedap.. hehehe.. tapi warna nya mmg ceria.. selalu tanam di laman2 rumah kg... kalau nani amik bunga ni dulu waktu kecil2.. main masak2.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam nani..
      heheh..bunga nie wat main masak2..mesti melekat baunya kat tangan tuh kan...:)

      Delete
  15. Itulah ummu nampak daun dia macam daun ulam raja sikit kan.. kalau boleh ulam banyak tu ummu sedap hihi...

    Cantik bunga tahi ayam ni. Kalau dah ada terus merebak sebab bunga yg dah kering gugur akan jadi anak terus dan terus. Suka sebab warna dia cerah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kakak..kalau tgk gitu mmg nampak serupa..kalo buat ulam tah apa rsnya kan...

      dia nie kan nak kena tanam tak byk gangguan baru senang tumbuh wpun benih dah lama kita tabur inshaallah boleh bercambah lagi...

      Delete
  16. ye la... macam daun ulam raja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. adalah jgk..cuma daun nie kasar sket btknya...

      Delete
  17. cantik warnanya..bunga tahi ayam lama tak tgok...kt kampung dulu berlambak..buat main masak2

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..best kan main msk2 ngan bunga..skrang nie aidan lak yg buat main msk2..:)

      Delete
  18. Assalamualaikum Ummu,
    Cantik.. yg betulnya Tuan Tanah jenis yg green fingers.
    Kalau K.Sham belum tentu hidup pun lagi tu.
    Di sini ada juga, especially bila winter. Mcm2 kaler.
    Tapi.. takde bau mcm yg ada kat sana la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak sham..
      yer ker green fingers..heheh..alaa ms tabur tuh bacalah bismillahitawakkaltu alallah..inshaallah hidup..

      wah takder bau yer kak sham..bagus kan gitu barulah tak spoil kcantikannya...:)

      Delete
    2. Insya'Allah.. akan cuba diamalkan..

      Delete
  19. mmg cantik bunga tu...
    skrang ni pun saya suka snap snap gambar bunga, maklumlah dah masuk spring :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti best kan bila spring..banyaklah bunga2 yg kembang berseri2 gitu...:)

      Delete
  20. kan... memang nampak sama sangt ngan ulam raja tu, bukan ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2..kalau sekali pandang boleh terkutip tuh..hehe

      Delete
  21. assalammualaikum dik,
    Insyallah.berhubung dan bersahabat kerana Allah juga satu ibadat.
    hehehe ceria selalu.

    ReplyDelete
  22. marigold? supo marigold feels fresh pulok. kihkih.

    ReplyDelete
  23. oooohhh..bunga tahi ayam,eheheh!!tringat zaman blajor kt kuantan dlu..bndar tu penuh dihiasai bunga tahi ayam...cantikkkk:)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads