Tuesday, 30 April 2013

Pokok Nona Berbuah Dua Kali

Pertama kali berbuah untuk musimnya adalah hujung tahun lepas dan kami sepatutnya menikmati hasil pada awal tahun. Namun begitu kerana pada hujung tahun lepas jugak Fiji teruk dilanda taufan, maka buah nona yang sedang membesar dan menunggu masak ketika itu terjejas teruk...hanya sedikit sahaja dapat dinikmati.

Somehow miracle dan rahmat dari Allah swt, pokok yang begitu condong kepagar akhirnya berbunga dan berbuah sekali lagi selepas kejadian taufan itu..dan Alhamdulillah mula masak untuk dinikmati pada peluang kedua..:)
 
 Buah nona yang hampir boleh dipetik untuk diperam sebelum dimakan.  Bila dah nampak kulit semakin cerah warnanya dan merekah sikit eloklah dipetik sebelum menjadi habuan sang burung.

 Pokok nona yang berbuah dua kali..perhatikan betapa condongnya..

 Buah nona yang telah masak setelah semalaman diperam. Jika kulitnya agak merekah dan bila dipicit agak lembut, maka readylah ia untuk dimakan.

Isi didalamnya yangg manis bersari..jarang kita jumpa nona yang isinya masam. Kerana kemanisannya jugak buah nie kalau dibiarkan ..biasa mengundang sang semut.

Jika lihat sekali imbas seperti durian belanda dan nona serikaya kan..namun saya dah cuba ketiga-tiganya..yang ternyata buah nona lebih lazat kerana kemanisannya. Orang2 disini memanggil buah nona nie Sarifa..

41 comments:

  1. salam ummu, terliur nyer tgk isi sarifa yg manis bersari tu...susah nk dpt buah ni kat sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ana..
      mungkin orng jrang tanam kot..:)

      Delete
  2. biasa tgk tp tak pernah makan...

    ReplyDelete
  3. Lama nya x mkn buah nona sjak pokok kt kg tu mati... Huhu

    ReplyDelete
  4. Macam buah sour-sop isi dia ummu. Kakak selalu nampak tapi belum pernah makan. Kalau sour-sop ada sikit-sikit masam dan manis. Kakak buat air minum sedap. Nona pun boleh juga agaknya sebab macam sama texturenya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sour-sop tuh durian belanda ker kakak..nona nie mmg takder masam langsung..tak tahulah best ker tak kalo buat jus nanti..:)

      Delete
  5. assalamualaikum ummu.. apa khabar hari ni? ada tanda2 baby nak kuar belum? hehehe.. nani tak sabar nak dapat anak buah baru ni... be more careful di hari2 akhir ni ye... :) kirim salam ngan baby dlm perut tu, dan abang baby aidan skali.. :)
    buah nona nie sarifa.. sedap plak nama org sana panggil ye.. pokoknya mmg condong yg amat.. tongkat lah ummu... nanti leh makan utk musim seterusnya.. :) kebetulan ummu dapat menikmati skali lagi kemanisan buah ni sblm masuk ke alam pantang nanti ye.. kuasa tuhan yg maha esa... :) makan lunch apa tadi? nani pagi ni makan kuih je.. baru makan 1 ketul bos dah sampai.. skrg senyap2 sambil komen blog je la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam nani..
      inshaallah baby stay dl ..jgn lorat2 nak kuar sblm masanya..heheh..lunch ngan sayur petola air jer...hehe
      a'ah kan nani..bnyk gak tuh buahnya..kena mkn bg2 yg anak bujang tuh..dia pun feveret jgk..hihih

      Delete
    2. owh.. ya ka.. pandai anak bujang tu makan buah nona ni ye.. dulu time nani kecik2 pun penah makan.. sampai skrg tak penah nampak dah buah ni.. dah lupa rasa nye camne..

      tako tu rasa ala2 cucur je.. tapi ada isi kat dlm.. sama ada octopus atau crab stick ke, udang or apa lagi satu nani lupa... lembut2 je dlm nye.. makan panas2 mmg best.. :) nanti bila balik malaysia, nak pekena satay willy, leh makan ni skali.. sbb food court yg sama..

      Delete
  6. Sarifa?.....okje makan buah sarifa ni masa kecik dulu2....Dulu kat rumah atok ada pokok ni UA.....rasanya itulah kali terakhir makan....hehe
    Tak pernah jumpa kot kat pasar, kalau jumpa pun, rasanya kurang ingin nak makan dan beli. Anak2 Okje agaknya tak kenal UA. Untung Aidan mama dia rajin berkebun!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu ms kat m'sia sy pun tak pernah mkn buah nie okje..kat sini jer..
      pssttt...pokok nie dah mmg ade kat umah nie..bkn UA yg tanam..:)

      Delete
  7. Lamanya tak makan buah nona ni....jarang jumpa dah buah ni...dulu masa budak2 selalu minta kat makcik sebab dorg ada tanam buah ni...isinya memang sedap ala ala durian belanda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg jrg kan jumpa..ms kat m'sia pun sy blom pernah makan...kat sini jer baru jd feveret lak..:)

      Delete
  8. salam ummu...alhamdulilah rezeki dari Allah dapat kita nikmati,,,Nona serikaya tu memang bagitu sedap rasanya...yang warna merah pun ada kan...sayur2 kak siti sedang hidup dengan bagitu baik sekali...bendi merah dh mula mengeluarkan buah...alhamdulilah syukur dengan nikmat Allah...tadi g pasar tani nampak pokok mulbery...tengan berkira kira kalau dibeli kat mana nak tanam..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ummu..lupa pulak nak wish..Happy labour Day...besok kene rehat cukup2...hehe

      Delete
    2. salam kak siti..
      mmg sedap kak..lemak2 mans gitu...
      alhamdulillah sayur akak hidup subur..pokok mulbery tuh tanamlah kak..sy tengok mcm best jer...
      Happy labour day tu akak jgk..esok sama kita releks...bg big boss buat keje..heheh

      Delete
  9. apa rasanya? Macam buah apa? tak pernah makan huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm buah durian belanda sket..lemak2 mans gitu...:)

      Delete
  10. salam UA.....lawa nama dorg bg 'Sarifa'....klu mix msia+fiji= nona sarifa gitu. btw lama sesangat doh tak merasa buah ni, klu soursoup tu ada le jugak rasa....kita xtahu rezeki ALLAH ni kot mana DIA nak bg kan? di tarik kat sana, diberi kat sini. alhamdulilah bersyukur la kita seadanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ros..
      sarifa nie kitorang lak panggil zalifa..heheh..
      alhamdulillah syukur jgk sbb yg dulu tuh mmg tak sempat merasa ..:)

      Delete
  11. sedap pulak nampak nona ni...tak pernah makan lagi...ada rakan office janji nak bagi yg dia tanam br belajar berbuah..harap2 manis mcm awk tanam ni...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya manis tuyh...nanti simpan benih cuba tanam kat laman yer nadia..:)

      Delete
  12. Assalam Ummu..
    sedap nya buah Nona ni..dah lama tak makan..mcm dah susah nak jumpa kt sini...huhu.
    Rezeki untk dinikmati walau pokok nya condong..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      itulah..mmg rezki yg tidak disangka2..:)

      Delete
  13. macam nak tanam sepokok tapi tanah sekangkang kera.
    boleh ditanam dalam pasu besar tak? boleh beruah tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh gak sebesar pokok ciku jer nie kalau tanam kat laman..kat pasu takleh sbb akarnya besar jgk...

      Delete
  14. Salam Ummuaidan,

    Masya-Allah, pokok dan senget macam tu sekali masih mampu berbuah lagi! Memang rezekilah namanya tu! Tengok buah ni teringat arwah mak yg amat suka buah ni. Kami ada tanam kat belakang rumah dulu dan buahnya masya-Allah manis sekali! Terbayang manisnya!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji
      dulu ingat lps kena taufan nak mati dah kot pokok nie ngan buah byk jd hitam2 gitu..kejutan kan..mmg sedap kan buahnya..:)

      Delete
  15. As salam ummu,
    Nona serikaya atau sekaya ni lbh mudah menjadi buahnya berbanding nona. Nona payah sikit nak lekat buah biarpun berbunga dgn lebat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam che adry..
      gitu yer..sblm nie mmg sekali jer berbuah dlm semusim..bila musim sejuk sket nanti mmg dormant lah jdnya..

      Delete
  16. SELALU TGOK BAHAGIAN LUAR AJE..NI BARU TGOK MCM TU RUPANYA ISINYA..

    TGOK BUAH PUN ORG PUNYA..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..takper kaknor..janji dpt tengok..:)

      Delete
  17. tak pernah makan lagi buahnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun ms kat m'sia tak pernah makan...:)

      Delete
  18. sedapnye buah nona...lemak2 manis rasa.

    ReplyDelete
  19. walau dah condong tetap berbuah subur yer pokok nona ni !

    ReplyDelete
  20. nomnom...sedapnye...percya tak k'imi xpernah mkn buah nona.sobsobsob :(

    ReplyDelete
  21. sdapnye...dh lme x mkan..mkan pun mse zaman kcik2

    ReplyDelete
  22. tak pernah lagi makan buah nona.. betul la, kalau tgk pada condongnya pokok, tak sangka masih mengeluarkan hasil :)

    ReplyDelete
  23. a'a..mcm durian belanda...
    igtkan pisang je berbuah 2 kali;p

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads