Thursday, 4 April 2013

Telling Abang About Adik


Seorang ibu cuba memberitahu anak kecilnya yang berusia 3 setengah tahun yang dia bakal mendapat adik tidak lama lagi..berikut adalah diantara perbualan2 mereka...bahasa yg digunakan biasanya broken English yang senang difahami sianak (so harap abaikan kesilapan grammar yer)

Perbualan 1 

Siibu:  Aidan, adik is here inside mummy's tummy..and aidan will be abang soon...
          (sambil meletakkan tangan anaknya itu diperutnya)
Sianak : Here, here (sambil menarik tangan ibnya ke perutnya) one abang also here...

huhhu..konsep abang adik fail....

Perbualan 2

Siibu : Put your hand here on mummy's stomach ... one baby is here...
Sianak : Yes..baby will come out from your mouth...

Mind setnya masih lagi ' mummy eat baby and that's why baby is inside here..." 

Perbualan 3

Sianak : Mummy i want baby
Siibu : Make doa to Allah to give you one baby....inshaallah Allah will give u one baby to play 
          with. You will love baby or not?
Sianak : Yes..yes.. I will
Siibu : You will take care of baby of not
Sianak : Hmm.hmmm.. I will
Siibu : You will beat baby or not 
Sianak : No, no ..will not.. I will take baby to masjid with me...

So itulah pencapaian so far..tak tahulah sejauh mana dia paham baby akan hadir dalam family sehinggalah masanya tiba...

Kadang2 terpikir jugak bila adik dah kuar nanti..tak dapatlah abang tidur dan bermanja dilengan mummy seperti kebiasaaannya kan..will miss semua tu.....


P/S : Macam mana pengalaman rakan2 didalam memberitahu anak2 kecil kalian yang mereka bakal mendapat adik? 

61 comments:

  1. bila dah kuar...dia akan tahu sendiri ;)

    ReplyDelete
  2. sis pregnant ya:) dah brapa bln sis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebaya la bby kita sis :)tahniah sis :)

      Delete
  3. hehe cute la aidan ni..yg thn tuh baby kuar kut mulut...he wil responsible as big brother wen time comes, dun worry...

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap2nya begitulah..mcm ade bakat..heheh

      Delete
  4. part nie yg xdapat nak bayangkan lg..my baby sgt jelous orgnya..dia suka baby tp xkasi mama pgg baby lain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..ini yg susah bila nak dpt adik nanti kan...mungkin dah besar sket berubah sket kot..:)

      Delete
  5. Anak sy yg sulung x dpt tangkap konsep adik sehinggakan sy dah bersalin dia masih mencari baby di perut saya..selepas dua hari dia faham. Umurnya waktu tu 2 thn… sekarang anak kedua saya yg umurnya setahun 6 bln tu tau ada baby dalam perut saya dan tau juga baby wujud di luar sbb dia suka main dgn baby..tp sy x pasti dia tau atau tak dia akan ada adik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagusnya si Ahmad tuh dah bersedia nak dapat adik...mesti blh j abg yg baik nanti..:)

      Delete
  6. Selalunya anak yg 1st susah sikit faham yg dia akan ada adik nanti tapi bila baby dah kluar lama kelamaan dia akan memahaminya juga..... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap2nya begitulah..agaknya sebab yg first nie kurang sket pendedahannya kan...

      Delete
  7. Hehehe... Insya Allah Aidan akan paham.. Dan sekarang si Haziq dan Aisha keep on asking bila baby nak kuar.. padahal Umminya dah keguguran pun. Bila cakap baby dah tak de, dia tanya baby pergi mana.. keep on asking the same thing.. (mungkin sebab perut Ummi dia tak kempis2 agaknya... haha)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah keguguran yer..i'm so sorry for you and them..takper nanti cuba lagi...diorang tuh mungkin suka ade ramai adik kan..

      Delete
  8. Masa anak yg sulung tu dia ok je....ke sebab masa tu dia umur 3 tahun ...itu tak dpt dipastikan...hehe to masa yg second pompuan....dia tak suka ada baby...mcm jeles ....sampai la ni asyik bercakaran je haha...pompuan kot UA, pompuankan mmmg kaki cemburu
    ....yg last ni pun sama...tak mo adik...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agaknya lah kan okje anak2 pompuan nie yg perhatian lebih kat dia jerr..heheh

      Delete
  9. salam ummu....bestnya jika anak2 dapat merasa pengalaman yang macam tu...anak2 kak siti tak tau apa pun sebab mereka bertiga lahir dengan jarak yang amat rapat,,,jadi masing2 semua nya masih kecil masa akak pregnant...olih kerana terlalu rapat maka mereka pula sebaliknya membesar bagaikan adik beradik kembar lah pulak....yang kelakarnya ummu ada ke patut dia orang kata kalau ibu pregnant masa ni kan ke best...barulah tau ibu pregnant macam mana..hahaha...akak siti kata alamak ai...ibu tak nak anak lah lagi..ibu nak cuculah pulak..hehe..Mudah2an aidan akan menikmati saat dimana ibunya mengandungkan bakal adiknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah...sian ibu..aalaa kak siti mesti muda lg kan..mana tau ade rezki nanti..hehehe..takper kita tunggu cucu lak....:)

      Delete
  10. lucu betul aidan..tang baby will come out from your mouth...hehhe..tapi suka kan..aidan dah bercita-cita nak bwk baby to masjid..:D

    kalau naufal tgk baby nangis..dia pun akan gelak-gelak..mcm mengejek pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..naufal tuh actually still baby.. belum paham apa2 sangat pun lagi kan...tp leh dah tuh kalau nak adik..heheh

      Delete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. salam Ummu,
    Comelll Abg Aidan..InsyaAllah nti ada adik dia akan sayang adik.. mula2 akan jeles kot berdasarkan pengalaman kawan2..Hehe..lama2 nti akan sayang, siap jaga adik lagi..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam atie...
      rsnya aidan nanti blh jd abg yg baik kot..heheh..jeles tuh mmg biasalah budak2 kecik nie kan...nanti kita tgk..heheh

      Delete
  13. Salam ummuaidan,
    my 1st son dulu dapat adik die waktu umur die almost 2 tahun.Alhamdulillah si abang macam excited sangat nak dapat adik. Evryday tunjuk perut mommy n cakap baby...biler adik die lahir, si abang so excited n sakit sayangkan adik die. memang dijage adik die tak bagi orang lain pegang or sentuh adik die. Alhamdulillah sehingga hari ini si abang dah ade 2 adik dan die masih lagi sayang kat adik-adik die dan membantu mommy jagekan adik-adik. tapi adik yang no.2 plak macam tak brape kisah kat adik no.3. sebab die sentiasa perasan di adik gak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ezan..
      wah bagusnya yg abg tuh kan..cepat matured..itulah sbbnya dia blh jd abg sulong kan..yg second tuh agaknya tak puas nak bermanja kot dah dpt adik..hehehe

      Delete
    2. Actually ummu, gap umur yg sulong dgn 2nd tue 1yr 9months.
      then gap umur yang 2nd dengan the 3rd one plak is 3yrs 5months...
      Rasenyer memang perangai semulajadi anak no. 2 kot memang macam tue...

      Delete
  14. hahahahahha.....adoi.....aidan buat aunty tergelak di sini....

    aidan, aidan, so cuteeee laaaaa......nanti bawa adik pi masjid yer, baguih abang ni.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah cita2 abe aidan nie..buat teman main kat masjid pulok doh tuh..heheh

      Delete
  15. lumrah pasti menjadi normal..sayang adiknya.adalah sikit cemburu..tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kak..sayang tuh sayang..jeles tu ade jgk kan..

      Delete
  16. dulu selalu cerita kat Danish dan Danial ada dua baby dalam perut mama...nanti Danish akan cakap..kalau tak Danish ada 4 adik..yang dulu tu dah tanam satu (gugur sorang) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti danish seronok kan ade adik bradik ramai...I'm so sorry to hear about yr gugur tuh...

      Delete
  17. Anak-anak kakak sebab jenis suka baby macam mama dia juga so tak ada masalah bila ada adik. Cuma barang dia jgn ganggu so setiap kali dapat baby kakak mesi beli/buat tilam/bantal baru. Kena buat sekali pada si kakak sebab semua nak sama...

    Kakak rasa Aidan pun akan sayang adik percayalah Allah jadikan naluri itu automatic tau Ummu. Apa lagi dari genetik dan duduk di womb yg sama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..siap kena set baru uk kakak2 jgk tuh..heheh.anak2 pompuan kan mesti suka adik...

      Inshaallah..kesian kat dia takder teman bermain..:)

      Delete
  18. betul tu makyong... sebenarnya sedey bila memikirkan bila kita tak boleh bagi kasih sayang sepenuhnya kepada yg bongsu skrg (sblm adik kuar) nani pun rasa camtu.. tak leh nak tido sama.. tak leh nak bagi penuh perhatian seperti sblmnya.. harap2 tak de yg terkurang nanti.. so far abg haikal mmg masih menyesuaikan diri dia dengan keadaan dia yg sudah beradik tu.. walaupun dia sangat sayang adik fiyya.. pelok sayang, cium, dukong.. tapi dia tetap merajuk kalau tak cukup perhatian..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedih bila kita pikirkan yg nanti mrk dah kurang perhatian dah..nak ngada2 lebih2 pun adik kecik ade...huhuhu..mungkin kena tido anak kiri kanan nie..asben lak yg terpinggir yer...tp ramai orng yg ckp anak kita kecik sekali jer....hehe

      Delete
  19. Replies
    1. hehe..anak2 kecil susah nak paham..:)

      Delete
  20. KA mmg paling suka part2 ni sweet sgt2kan bila kita nak bagi tau akan dapt adik.. xpe aidan is a gd boy & KA yakin dia boleh terima. In Shaa Alaah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..mungkin tak tercapai dek akal diorng lagi kan pd usia nie tuk memahami ttg proses dpt adik nie..:)

      Delete
  21. Bila Qalesya suruh beli baby kat kedai.. kami terfikir, yup this is the rite time to hv another child. tapikan bila tanya dia balik dia nk adik ke tak terus dia jawab tak nak.. sehinggalah sekarang she's answer tetap NO .. dont want adik... Terbayang kami kalau ada rezeki qalesya dpt adik in tis short time cam ne ye reaksi dia.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah..mesti akan berubah jugak kan ikut keadaan..mesti lg excited tuh...elok qalesya ade kwn2 cepat2..:)

      Delete
  22. hehe...kelakarnya Aidan...ntah mcm mana penerimaannya nanti ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah semoga dia hepi ngan adelah kwn utk bermain nanti..:)

      Delete
  23. mesti best sangat beginikan, saat berbual dengan aidan.Baguslah macam tu, libatkan dia buat persiapan menyambut adiknya, lipat baju dan simpan elok2, biar dia tengok apa mama buat, beritahu dia ingat kan mama, kat mana baju2 adik disimpan, nanti dia akan sangat teruja, anak lelaki cepat faham..anak perempuan ada sikap cemburu semula jadi.Anak lelaki tidak..mereka sangat sporting.
    Ok dik, semoga selamat dah ceria selalu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tuh kak..seronok bila cuba explainkan kat dia pasl ade..tp kelakarnya bila dia asyik paham yg berlainan..heheh..nanti kalau jd abunya buat baby cot mesti dia lagi excited kot..inshaallah..

      Delete
  24. As salam ummu,
    Anak2 kecil bila nak dpt adik, dia bkn tau sgt biarpun kita dah bagi penerangan terutama anak2 yg bwh 6 thn. Anak sulung saya kata adik dia nurse yg bagi kat ummi. Siap suruh hantar/bagi balik kat nurse..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam che adry..
      Heheh..hantar blk kat nurse..betul tuh che adry..tak tercapai dek akalnya kot..tuh blom lg tgk baby depan mata..tah apa lak reaksinya..

      Delete
  25. anak saya 1 tahun 3 bulan baru..adik dia sekarang baru 14 minggu. selalu saya mintak dia cium perut mak dier as "sayang adik"...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sweet jgk cara tuh..dgn itu dia mungkin blh set mind yg ade baby dlm perut maknya..:)

      Delete
  26. ngehheheh!!!comell tulll aidan ni..it's ok mummy..aidan is on track,progressing ok :) perut dia pn ada baby tu p[ling xmnahan,ahaha!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..moga2 semakin tertambah baik progressnya menjelang kehadiran adiknya nanti..heheh

      Delete
  27. masa Irfan dapat adik, dia baru nak masuk dua tahun.. hehehe, saya pun tak explain apa2 kat dia, tapi dia tahu dalam perut ummi ada baby.. Aidan dah besar, mesti dia boleh faham :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah..wpun dia masih blur2 moga dpt adik nanti dia bolh handle..heheh

      Delete
  28. Assalam, ummuaidan
    InsyaAllah aidan akan sayangi adiknya. Hihi, bila 'adik' tiba, 'abang' yang manalah yang lebih cemburu?

    Semoga ummuaidan dan yang dikandung sihat sentiasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam pak temuk..
      Harap2nya begitulah pak temuk...
      Hehehe..'abang' tua tak cemburu kot sebab paham kan akan keadaan...'abang' kecik lah nampaknya yg akan cuba menarik perhatian lebih2 nanti..

      Delete
  29. Hahaha so cute la Aidan ni, he oso got one brother ah. Aidan is a smart boy, he will love lil baby for sure. see dah ada plan nak bawak pergi masjid pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...inshaallah semoga dia dpt tolong jaga adik nanti..jgn jd tukang ketuk adik sudahlah..:)

      Delete
  30. kalu anok sedaro ore msti dengki abih kalu blh adik. nok2 kalu buleh adik time ulur kecik lg. saba jah la mok ayoh dio. huhu.

    ReplyDelete
  31. salam, nor..k'imi dlu bgtau eechaa tiap2 hari,suh dia pgang perut :)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads