Wednesday, 3 April 2013

[Wordless Wednesday] Kuih Bom Made in Fiji

After almost 5 years...
Kuih yang menjadi feveret suatu ketika dulu..
Akhirnya berjaya dibuat sendiri..:)


Macam terkurang bijan sikit kan...
Namun rasanya tetap tiada yang kurang..:)
Resepi ilham dari sini

56 comments:

  1. As salam ummu saya nak buat tak sempat lagi bijan dah beli hish godaan betul tapi ni guna tepung pulut kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna tepung pulut campur sikit tepung gandum jer...

      Delete
  2. salam UA, singgah mkn kuih bom panas2....sedapnye nampak fresh...tentu aidan suko make tuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aidan makan kulit jer che na..heheh

      Delete
  3. Assalam Ummu...
    wah! berjaya akhirnya..lapar plak pagi2 tgk kuih tu..hehe..
    dah banyak pandai buat kuih2 tradisional.. sy ni ntah bila nak pandai...haha..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam atie..takyah belajar atie..lebih beli kat kodai.lg senang...hihihi

      Delete
  4. Wahh sedapnya makan kuih bom pagi2...my feveret too tapi saya suka yang inti kacang tanah tu... (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pernah makan inti kcg tanah..:)

      Delete
  5. Kalau kakak panggil kuih ni onde-onde tau ummu.
    Bijan tu oklah... biasa memang macam itukan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh samalah dengan saya.. Tapi inti kelapa

      Delete
    2. onde-onde ker...nanti tak terkonpis ngan real onde2..heheh

      Delete
  6. ohhh UA suka kuih yeh..... kuih ni masa okje kecik2 selalu jual kat kantin sekolah tau.... kuih ni dengan tepung gomak...agaknya sebab inti dia sama kot ...tu yg mak cik kantin buat haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tepung gomak UA tak suka sgt okje..yg nie pun kalau tak der kuih yg berintikan sardin..inilah jd pilihan..:)

      Delete
  7. Kita suka kuih ni tapi kita suka isinya ikan cam temose.. :) kalau yang isi kacang ni kita suka yang cam warna kuning tu dia punya salut then goreng biar garing sikit.. ala tak tahu lah namanya, tahu makan aje.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg inti ikan tuh belum pernah mkn lagi MFM ..ade jgk yer...

      Delete
  8. salam ummuaidan....wah!!!!terer wat boom. tak meletup pun ye (hehe, ada org tak pandai buat belum lempar dah merekah2/meletup).

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ade jgk yg merekah yer..ingatkan semua menjadi gini...heheh

      Delete
  9. Sedap kuih ni,biasa makan yang inti kelapa. Sedap kalo letaak bijan banyak2. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tersalah budget bijan tuh..heheh

      Delete
  10. YUM..SEDAP...tetiba pulak teringin kuih akak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jemput2..tp sori dah habeslah...:)

      Delete
  11. assalamualaikum ummu...walaupun kurang bijan janji sedap dimakan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumsalam mama..betul tuh mama..janji sedap..:)

      Delete
  12. Salam Ummuaidan,

    tentu yang made in Fiji lagi best drp yg made in Malaysia, walau kurang bijan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji...
      heheh..yg buat sendiri leh mkn byk sket...:)

      Delete
  13. assalamualaikum ummu,
    wahhh.. pandai nye.. nani kuih ni tak penah wat.. sbb tak bape minat, skali skala kalau teringin nak makan, mmg beli je.. biasa la sini mmg senang nak dapat kuih waktu pagi kan.. kalau dok jauh cam ummu mmg kena pandai wat sendiri la kan.. :)
    have a nice dan enough rest ye.. :) take care..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumsalam nani..kat sini takder jual tuh sbb kena buat sendiri..huhuhuh..apapun sekali sekala oklah..bila tringin nak makan kuih tradisi kan...

      Delete
  14. suka jugak kuih ni...sy suka garing sikit..pandai lh ummu dgn kuih..menjadi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kang hari tuh sy beli tepung beras pulut kat suva..semangat nak buat nie lah...

      Delete
  15. uiiihhh sedap nyoh...dah la tgh lapar ni....

    ReplyDelete
  16. salam ummu...kak siti kalau buat kena dua jenis inti...kak siti suka inti kelapa.suami pulak inti kacang...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok jgk kak..sbb bknnya susah pun kan nak buat kih nie...:)

      Delete
  17. sedapnye, poslah kat kite siket..hehehe..banyak masa buat kuih.Alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh kak..nanti sampainya dah berkulat..heheh

      Delete
  18. KA boleh kira dgn jari buat kuih ni sebab satu family x minat sgt hehehe. ( Soalan2 tu nanti akan jawab di blog In Shaa Allah )

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali sekala makan sedap jgk kuih nie kan...wpun bkn feveret..")

      Delete
  19. Okaylah...
    Ada rupa kuih BOM... =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuh yg hepi tuh ..sbb ade jgk rupa...:)

      Delete
  20. samalah kita hingga kini ttp suka..

    ReplyDelete
  21. yan pun suka kuih bom nie...sedapnya....

    ReplyDelete
  22. Replies
    1. Oh yer ker..ingatkan nak buat rs lg rangup...

      Delete
  23. kuih bom..!!! hehe
    kalau kat kg liya jarang jumpa yg dalamnya kacang hijau.. selalu inti kelapa.. :) tp dok subang/klang ni almost jumpa yg isi kacang hijau... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy kureng sket kalo yg inti kelapa tuh..suka inti kacang hijau gak..hhihih

      Delete
  24. bunda lebih suka yg inti kacang..

    ReplyDelete
  25. Kuih BOM! adekah ia akan meletup mc bom?hahahaha (gurau jer ummu)

    kat sini rasenye pnggl dgn nama lain kot...hehe;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..boleh meletup keluar angin kalau salah makan..hehehe

      Delete
  26. klu ada entri resepi baru gitau teman yea.. =)

    done follow sini.. jom follow n singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

    klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  27. Tgk kuih tu, rasa mcm sekarang jugak nak buat kuih tu... tapi mmg saya ni agak fail kalau buat kuih tradisional.. tak tahu la kenapa, susah sangat nak menjadi.... hhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually sy ms kat m'sia pun tak pernah rajin nak buat kuih2 tradisional nie..tp kat sini terpaksalah kan merajinkan diri..:)

      Delete
  28. oh mak engkau meletop kena bom. (uishh melatah sampai ke blog). yumm yum sedapnyer, dah lama tak dampak kuih ni, even kat kl pun payah nak dapt jugak dah ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oihhh..melatah nampaknya mama JJ nie...heheh..rsnya dl sll gak nampak orng jual kat gerai2..bila takder kuih lain..kuih nie jgk sll jd mangsa..:)

      Delete
  29. huwaaaaa!!!!!Nor..feberet k'imi ni..sobsobsob..xpndai buat sndiri..balik kg je dpt mrasa:)

    ReplyDelete
  30. ore suko kuih bomm ni sbb bijan jah. hikhik.

    ReplyDelete
  31. Dah lama tak makan kuih bom ni sebab dah lama tak singgah kat gerai pepagi nak beli kuih.. ;)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads