Tuesday, 2 April 2013

Setting up Cooler Season Garden

Musim yang lebih sejuk inshaallah biasanya akan tiba pada penghujung May. Dalam 3 bulan cuaca bertukar menjadi lebih sejuk lebih sedikit, kurang cuaca di Cameron Highlands lah. Oleh itu bagi kebanyakkan pekebun tegar itulah masanya dimanfaatkan untuk bertanam sayur seperti kobis,tomato, cauliflower, tomato, sawi dan sebagainya..Even yang bukan pekebun tegar pun biasanya akan cuba2 bertanam jgk waktu nie sebab subur kan...

Actually sesetengah sayuran perlulah ditanam lebih awal  untuk mendapatkan hasil right on time seperti kobis, brokoli dan bunga kobis. Sayur2 nie mengambil masa lebih 4 bulan jgk sebelum matang dan dapat memungut hasil..sebab itulah planning awal untuk menanam tuh penting....

Alhamdulillah tukang kebun pun telah put some effort dalam susah payah hendak move around dan menggunakan tenaga lebih2..sebab taknak sia2kan tanah & peluang yang ade..jom tengok kebun untuk musim sejuk nie... 

 Sebatas kobis bulat yang telah berusia dalam 2 bulan..

 Alhamdulillah semakin membesar..so yang nie takyah risau2 dan perlukan lebih2 perhatian sangat..

 Batas untuk brokoli..sebagai percubaan samada boleh dapat hasil atau tidak..pembesaran tidak sekata kerana gangguan hujan yang kerap hampir2 merosakkan anak2 yang masih kecil...

 Anak brokoli dalam usia sebulan lebih..

 Cauliflower atau bunga kobis..mencabar benar untuk membesarkannya kerana musim hujan yang kerap..anak2 cepat mati dan lambat membesar... (tengok dalam batas macam tidak berapa ketara kan..) 

Anak bunga kobis yang berusia sebulan lebih pun masih lagi kecil...lambat benar membesar

Tomato..yang ini adalah new batch actually...sayangnya yg ditanam terlebih dahulu dah besar dah namun musnah kerana tak tahan ditimpa hujan yang kerap...jadi kena tunggu lama sikit untuk yang nie membesar ..

Dan yang paling tidak diduga..sayur kobis putih dapat ditanam awal pada tahun ini berbanding dengan tahun2 yang lepas..kami nie dah dikira terlambat bila dekat pasar sayur nie dah berlambak....

Alhamdullillah mereka nie survived dengan musim hujan yang kerap..dapatlah jugak merasa hasilnya setelah sebulan lebih..

Kini cuba menanam beberapa batches lagi untuk memenuhi kebun sebelum sampai masa yang ditunggu2....harap2 dalam 2 bulan mereka semakin besar dan boleh menjaga diri masing2 bila tuan tak dapat turun kekebun nanti..tuan kebun yang sorang lagi tuh pastinya akan overlook dan tak cukup tangan kerana banyak kerja kena take over nanti...tah2 bila masuk kebun nanti tak jumpa carik sayur kerana penuh dengan rumput rumpai dan semak....:)

53 comments:

  1. gagah lagi ummu berkebun...sy ni nak bgn pergi kerja pun dah malas...

    ReplyDelete
  2. Kiranya bila musim hujan bila bertanam kena banyak sabarlah sikit ummu...
    Tapi bila ada giliran menanam apa pun tetap ada fresh from the farm utk kegunaan sendiri. Tak ada yg ini ada yg itu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak..asyik jer spoil tanaman... itlah bertanam ikut musim..makan pn ikut yg ditanam..:)

      Delete
  3. Oooo.... di sana nak bertanam pun kena ikut musim ek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a..tp musim panas tuh yg lama sket...

      Delete
  4. bila musim hujan..alahai rumput rumpai bkn main galak lagi...subur hijau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak..tak terlarat nak mengurskannya...

      Delete
  5. wah suburnya sayur-sayuran tu semua.....

    ReplyDelete
  6. Mesti bestkan dpt mkn sayur y fresh. Berbakti kpd tanah.

    ReplyDelete
  7. syukur fiji ni ada sejuk jgk, kat kedah ni panas lit-lit...nak menanam pun tak semangat..nasib trmasuk dlm pekebun tegar...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau panas sgt mmg tak bersemangat nak berkebun @na

      Delete
  8. sangat kagum dgn ummu..alhamdulillah masih bersemangat bawak diri ke kebun..daun2 brokoli ni mcm kailan kan..
    jadi kobis tak sesuai musim panas? br bercadang nak semai kobis

    ReplyDelete
    Replies
    1. semangat masih tinggi tuh lg nadia..heheh..mmg ade kesamaan jgklah..bkn totally tak sesuai..sbb sy pernah tnam..tp lebih subur cuaca sejuk...

      Delete
  9. salam ummu...alhamdulilah semuanya terjaga dengan baik..mudah2an akan mendatangkan hasil yang baik juga..kak siti kesian ngan sayur2 kak siti...mereka seakan akan merajuk..sejak kak siti buat ubah suai rumah ni mereka asyik berpindah randah...sekejap kedepan sekejap kebelakang...kesian gak tengok...tapi nak buat camne,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak siti...alhamdulillah..sayur kalau sentiasa berpindah randah susah kak..mrk terpaksa byk kali suaikan diri..tu psl susah nak membesar..:)

      Delete
  10. pekebun yg bagus..umur2 pokok pun pun tahu ye...

    sukanya..nti nak tumpang berkebun boleh..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolh..kecik tapak tangan nyiru sy tadahkan..:)

      Delete
  11. assalamualaikum makyong.. sihat? dah lunch ek.. masak per tadi sayo tu? sure kekenyangan makan skrg ni kan.. hihihi.. nani bekfes kuih je hari ni.. bekal pun tak tapau dari rumah.. jap gi nak gi kedai bakery, nak beli bahan2 nak buat cistat untuk adik kat kg yg tengah mengidam.. ujong minggu ni (jumaat) nak balik kampung.. so boleh la buat kulit dulu kot2 rajin hari ni.. esok lusa buat plak inti dia.. nanti hari jumaat dah boleh bungkus bawa balik.. :D
    >>> banyak sayur ye.. kobis2 pun dah mula mengembang.. tadi nani pun dengar berita kat radio, on the way nak dtg keje.. katanya skrg ni cuaca panas waktu pagi dan hujan serta ribut petir waktu petang.. itu perubahan angin monsun... so akan berakhir awal bulan 5 nanti.. mudah2an lepas ni cuaca kembali normal bila angin monsun dah stabil.. kan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam maknani..lunch makan nasi ngan sayur air petola dinner ngan telor cicah kicap.heheh ...wah sedapnya cistat tuh..balik kg lg yer...
      wah panaskan kat m'sia skrang nie...kat sini baru abes msim ujan nie...

      Delete
  12. Wah...brokoli dgn kobis bnga....sayuq kegmaran tu ummuaidan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita..tak tahulah berbunga ker tak nanti..heheh

      Delete
  13. planning tu penting kan! I pun nk kena plan jugak ni nnti, kalau tidak hasilnya x sempat kita nk merasa bila dah masuk musim panas. pokok habis kering & mati. skrg ni pun dah start nk panas ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooh kat sana kalau panas mmg takleh bertanam langsung yer...mmg kena plan dr awal lah tu jwbnya..:)

      Delete
  14. Subur2 juga tgk tanaman ni kan Ummu?..
    kobis tu menunggu masa ye..
    boleh ingat umur tanaman tu, bagus nya...hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade gak yg tak sbrnya atie..heheh..bukan exactly ingat tuh ..main agak2 jgk..heheh

      Delete
  15. ummu..kak zu nak tanya...semua tanaman ni utk jualan ataupun makan sendiri sahaja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk makan keluarga jer kakzu mana ade jual..heheh

      Delete
  16. uhuhhuh!!Nor...cuaca kt Mlaysia skrg pun panas terik..alhamdulillah 2 hri lepas dh mula hujan :)

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum ummu...seronoknya bila tengok pokok tu dah mula membesar...;)

    ReplyDelete
  18. alhamdulillah tumbuh subur tanaman2 nie.. :)

    ReplyDelete
  19. Assalammualaikum dik,
    alhamdulillah semua menjadi, tak lah sia sia usaha abuaidan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak..itlah kalau tidak naik semak balik kan...

      Delete
  20. Salam.wah suka tgk sayuran2 hijau n subur camtu.rajinnya bkebun!alhamdulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.he.ade sikit2 drp dok goyang2 kaki kan..hehe

      Delete
  21. Salam Ummuaidan,

    Mak Aji jeles tengok batas tu, x terbuat2 lagi batas sbb x kuat mencangkul!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji..
      sapa lg tak kat ak aji ker mak buyung..heheheh

      Delete
  22. Masya Allah Ummuaidan. Gigih sungguh kamu dik. Paling suka kobis bulat tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. doakan agar semuanya menjadi yer..:)

      Delete
  23. Bestya dapat tanam semua tu, crossing my finger for u hopefully semua menjadi :D:D
    Psstt baru balik dari asian shop carik kailan terliur tengok gambar u masak itu hari, kailan ada, ikan masin tak jumpa. terpaksa cancel :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh...terliur ngan kailan lak..tuh kena import ikan masin jwbnya tuh..sib baik kailan ade kat sana kan..

      Delete
  24. sawi putih tu nampak subur.. gemuksss

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually this time tak besar sangat sbb byk kena ganggu dek hjan..:)

      Delete
  25. I so envy you those veggies! :) I wish that this horrible winter here would go away. Where is our spring?

    ReplyDelete
    Replies
    1. your time will comes soon..in fact you can plant lots more than us..:)

      Delete
  26. haha...merajuklah anak-anak kalau mak anak beranak tak lama lagi....hehe....
    si Aidan tu mesti suka berkebun jugakkan UA...apataknya tengok mak dia hari2 duk membelai sayur!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..dapat adik baru pun nak merajuk..hehehe...dia suka suka main ngan cangkul seme tuh okje..silap2 haribulan habis sayur maknya dicabut...huhuh

      Delete
  27. Macam tu ke pokok kobis.. kalau daun tu kuar cam tu, yang kita beli kobis tu kan bulat.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa betul..nie yg belum terbentuk lg nie..:)

      Delete
  28. dalam gardeb akak ade brussels sprouts tak?... sedap tu makan dengan salad kobis

    ReplyDelete
  29. ooo..mcm ni rupanya pokok brokoli..hehe...segar2 belaka ye sayur2 ni ummu...pandai btl tuannya jaga:)

    ReplyDelete
  30. sgt la byk tanaman kak ni. larat eh tgh peknen pun nanam lg.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads