Friday, 26 April 2013

Muslim School In Fiji Islands

Assalamualaikum dan Salam Jumaat anda semua yang budiman..:)

Hari yang mulia ini nak berkongsi tentang sekolah muslim disini..

Untuk pengetahuan kebanyakkan sekolah2 disini tubuhkan oleh komuniti selain dari sekolah yang ditubuhkan oleh kerajaan..maknanya komuniti muslim akan tubuhkan sekolah mereka, hindu, sikh dan sebagainya begitu juga..Sekolah2 muslim rendah dan menengah disini ditubuhkan oleh Fiji Muslim League (FML) dengan dana mereka sendiri dan juga contribution daripada negara2 Islam luar negara. kalau mengharapkan kerajaan memang takkan adalah sekolah muslim dibumi Fiji ini. 

Yang baiknya penubuhan sekolah oleh komuniti adalah merekalah pengurus sekolah,  big player in decision making dan lebih berhak daripada pihak kementerian pelajaran. Perbelanjaan pentadbiran seperti gaji kakitangan dibayar oleh kerajaan dan juga dana diberikan untuk membaikpulih sekolah..namun sesetengah perbelanjaan ditanggung oleh FML. Sylibus mengikut Kementerian, kecuali madrasah2 yang ditubuhkan oleh FML, merekalah yang menetapkan.

Dengan sedikit info itu, mari kita round round tengok sekolah mereka...


Pintu masuk utama

Bangunan memuatkan bahagian pentadbiran

Auditorium foyer, auditorium juga sponsored oleh seorang jutawan dari Saudi, Sheikh Kamil.

Bangunan sekolah yang menempatkan kelas2 dan makmal2..


Pemandangan bangunan yang terletak disebelah dalam

Padang bola yang luas dan pemandangan yang cantik

Kemudahan tandas dan tempat wuduk bagi perempuan


Dewan kantin yang agak berselerak

Pemandangan didalam kelas

Suasana pelajar didalam kelas (gambar pinjam)

Sebenarnya sekolah ini telah lama ditubuhkan, berpuluh2 tahun lamanya mendidik anak2 muslim dibandar ini.         Uniform pelajar2 disekolah2 disini adalah mengikut komuniti masing2..jadi sekolah muslim menggunakan warna hijau sebagai uniform mereka dan pelajar diwajibkan bertudung dan berseluar panjang. Bezanya jika kita hantar anak2 kesekolah biasa yang bukan muslim, anak2 tidak berhijab dan memakai seluar pendek kesekolah... dah tuh plak doa pagi2 kena ikut agama merekalah kan....

41 comments:

  1. Assalam Ummu..
    Alhamdulillah ada juga sekolah utk komuniti Islam kan..klu harap gov kt sana takde lah ya..
    simple sekolah nya, tapi yg penting dpt mendidik anak2 muslim di sana...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie
      betul tuh atie.kalaulah takder sekolah muslim..anak2 muslim kena gie sekolah non muslim..ikut jer apa yg dorang ajar.kesian kan...

      Delete
  2. Nasib baik ada pihak yang sudi tubuhkan sekolah ni kan....
    Kalau kat Sabah banyak sekolah2 mubaligh kristian...sukatan pelajaran macam biasa cuma apa seperti ummu cakap tu, doa pagi2 kena ikut doa mereka....huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg takut kalau nak hantar anak2 pie sekolah yg bukan muslim kan..org2 non muslim nie kita tak tahu dakyah mrk camaner..takut anak2 kita terjerumus kan nanti..nauzubillah

      Delete
  3. Yelahkan UA mungkin sebab muslim kat sana dalam kelompok yang kecil, sebab tulah tak de peruntukan nak mendirikan sekolah, apa pun bersyukurkan UA bila masih ada orang kaya yang pemurah....

    Sok dak Aidan bakal bersekolah kat situ ke? atau masa tu dah balik Malaysia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah okje ..aidan akan sekolah kat m'sia..lebih bagus sket kat skim pembelajarannya...)

      Delete
  4. Salam UA....Alhamdulilah!!!!seronok tgk adanya jugak sekolah muslim di bumi Fiji. Sekolahnya juga selesa, lengkap & bersih. Pasni Aidan confirm g sekolah ni la ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah mamaros..kurang ade gak pembelaan tuk anak2 muslim kita...inshaallah aidan sekolah kat m'sia..:)

      Delete
  5. Komuniti Islam di sana kira golongan minoriti kenalah ada inisiatif sendiri. Kena bijak memilih dan mendidik anak-anak agar tidak mudah terpesong Ummu. Takut juga kalau tersilap pilih anak lebih tahu berdoa cara bukan Islam berbanding agama sendiri. Na'uzubillah....

    Moga Islam di sana terus terpelihara..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg betul tuh kakak..orng2 islam kena bela komuniti mrk agar anak2 tidak terpesong dgn pembelajran ikut non muslim tu kan...

      Delete
  6. Alhamdulillah.. boleh tahan juga kelengkapannya.. Saya ingatkan fiji negara Islam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. fiji negara kristian nuda..kan dijajah british dolu2..

      Delete
  7. assalamualaikum ummu...
    sihat ke makyong hari ni? macam mana keadaan baby dlm perut? aktif tak dia.. malam2 boleh tido kah? hmmm soalan banyak ni.. :) bila la dapat jumpa makyong ni.. bila nak balik malaysia? hmmmmm
    >> besar juga sekolah tu, permandangan dari padang bola tu mmg sangat cantik.. sejuk mata memandang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam nani..
      makyong sehat tp cam penat manjang jer ari nie..mlm pun asyik terjaga jerr...nanti balik kita dating yer...heheh

      Delete
  8. Salam ummu...apa kabar..dah byk ari x singgah...lucu nya sampai mimpi suasana kebun awk...hehe...
    Agak sempat x Aidan sekolah sini...bab recite doa tu...mmg takut kn..syukur ada dermawan

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nadia...heheh mimpi kat ke bun saya yer...heheh apalah yg ditengok kan yer...

      inshaallah aidan nanti sekolah kat m'sia...

      Delete
  9. nampak sama macam sekolah kat malaysia juga kan...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade lah sikit2 tp sekolah kat m'sia lagi bagus..alhamdulillah

      Delete
  10. akak rasa tersentuh hati pulak.. tak tau kenapa.. ye lahh.. when talk about islam, pelajaran amatlah pentingll lebih2 lagi pelajaran agama.. i really stress out about this..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memanglah kak..ttp ramai jgk parents yg kurang kesedaran hantar anak2 mrk sekolah kerajaan yg tak ikut islam..kurang2 sekolah islam adalah jgk diajar islamic education & pihak sekolah juga mengawal batas2 pelajar dr segi pergaulan..kalau anak2 islam kesekolah kuffar..mmg bebaslah mrk jdnya..hijab tak kemana..tak boleh beza ngan yg kafir pun...sedih kan...

      Delete
  11. ha ah..betul kata rakan ni...kak suami juga tinggal di sweden..mcm nilah keaadannya..payah benar.kita ni sendiri kena kuat iman supaya kita dpt pendidikan Islam dn di serap pd anak2.nak harap org luar..amatlah sedikitnya..tapi Islam dah semakin berkembang skrg ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah kak..kurang2 kat sini muslim league mengambil berat jgk tentang komuniti muslim..mcm kat sekolah muslim dipastikan bhw bhg pentadbiran mestilah muslim jgk spy sekolah dpt diatur berdasarkan kehendak islam...

      Delete
  12. sejuk je mata tengok tempat ni, rasa penuh keberkatan.Alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah kak ..moga2 pendidikan disini mendpt berkatNya.:)

      Delete
  13. Salam Ummuaidan,

    Alhamdulillah ada juga sekolah untuk didikan anak2 orang Islam di sana. Aidan x sempat masuk sekolah kat sanalah ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji..
      mungkin sempat tadika jer kot setahun inshaallah..:)

      Delete
  14. Assalam Ummuaidan
    It's heartening to know that Islamic education system is quite systematically planned and run in Fiji. A big salute to the Fijian muslims and FML. I am glad that wealthy people such as Sheikh Kamil is kind enough to help Fijian muslims ascertain that Islamic education programs for their younger generations are well implemented. Let's pray that the number of followers of Islam will continue to increase in Fiji and that Islam there will stay strong forever.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam pak temuk..
      Inshaallah pak temuk selagi untuk dakwah dan usaha komuniti muslim untuk meningkatkan taraf ummah ade.selagi itulah ummat islam disini boleh maju..namun tidak senang kan hendak menjaga komunti bila berada dinegara bkn islam.

      Delete
  15. Banyak juga facility kat sekolah tu...
    Tapi betul la, kalau hantar sekolah muslim, anak anak pun terdidik dengan cara Islam... kadang2 remuk juga hati saya bila Aisyah balik dari sekolah and talk about Jesus... satu hal pula kena explain and hopefully Aisyah mudah faham dengan penerangan saya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah yg saya risau bila anak2 kesekolah bkn islam..kat M'sia kalo hantar sekolah cina blh tahan lg sebab semuanya dlm kawalan..diluar negara kuat lg dakwah non muslims nie..

      Delete
  16. salam ummu, moga Islam tertegak dan berkembang di bumi fiji...InsyaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ana..inshaallah kita doakan..mudah-mudahan ..

      Delete
  17. Macam kat Thailand la kan, kalau ke skeolah kerajaan mereka wajib la ikut cara agam mereka, thats why mostly yg kat selatan thai prefer hantar anak mereka ke sekolah agama. Alhamdulillah kat Fiji ada yang berusaha and make all this happened :D:D Allah bless them.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah yg menanukutkan kan...Tapi kan sekolah pondok atau agama kat selatan thai pun bagus jgk kan.byk sy dengar ulama2, hafiz2 dr sana..

      Delete
  18. ada juga yer disini.. alhamdulillah ! tq share yer

    ReplyDelete
  19. lebih kure skoloh agam kt kelate ni hok under yik keh kak.

    kironyo kalu xdok persatuan muslim tu xdok la skolah muslim? siannyo!

    ReplyDelete
  20. alhamdulillah..bagus ada sekolah mcm nikan?nanti aidan nk sekkolah kt cni ke?:)

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum Puan Ummu,
    Blog ini masih aktifkah? Saya nak tanya sama ada muslimat di National University Fiji dibenarkan pakai tudung atau bagaimana keadaannya?

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads