Tuesday, 23 April 2013

Gardening Works Blues

Semakin masa menghampiri, semakin keupayaan untuk membuat kerja2 dilaman berkurangan..namun semangat dan plan tuh yang tak pernah pudar..banyak rancangan untuk menanam memenuhi kebun sebelum bercuti panjang dan tiada kesempatan nanti. Didalam greenhouse yang buruk tuh dah almost 100% occupied.. sayuran2 hijau dan tanaman untuk musim yang lebih sejuk..at least untuk 3 bulan lagilah mereka menetap disitu.. since dalam sebulan jer lagi left untuk cooler season, harap2 dapatlah bertanam lebih banyak..walaupun outside the old greenhouse...especially tanam kobis dan tomato...

Namun beberapa gardening works yg tak dpt disetelkan meresahkan fikiran...


Seedlings yang dah ready, terlebih ready dan hampir ready. Cuma tinggal untuk transfer kat permanent place  jer nanti. Yang masalahnya no garden bed ready for transferring. En. Abuaidan  been  busy for the past few weeks with the computer lab project and preparation for the conference. 


Pokok2 jagung yang telah habis dituai menunggu masa untuk dicabut buang dan  area inilah pulak nanti akan digunakan untuk membuat new garden beds for some vegetables. Nak cabut sendiri nie memang tak terlarat nie..kuat sangat akarnya..maunya boleh jatuh terlentang...hohohoh


Semalam pujuk big boss tlg siapkan at least one garden bed dulu untuk transfer seedling yg dah ready..ptg semalam tak sempat, terpaksalah awal pagi2 nie dia turun ke kebun untuk siapkan garden bed nie...at least setel 1 seedlings problem...


Dek kerana big boss busy sangat, last week, lubang compost yang dia dah gali keluar tapi ade sikit lagi bagi yang tinggal (dlm beberapa baldi kecik jugaklah), so tak dapat nak tunggu dia..mak buyung turun sendiri dalam lubang yang paras paha jgk tuh kedalamannya untuk kaut keluar baki kompos...bising big boss bila tengok..hehehe.. 

Minggu nie nampaknya big  boss agak  mcm tak nyempat jugak nak tlg, balik keja sampai umah dah kul 5.30ptg, dok rehat2 minum tea..kul 6.00ptg masuk maghrib..dah gelap. Pastuh lak kena tolong untuk his good friend wedding yg akan diadakan weekend nie...(tauhlah jer indian wedding amek masa bbrp hari). Inshaallah bila cuti sekolah dah start next week barulah akan ada kelapangan dan boleh menggunakan tenaganya dengan maksima....heheh..

Somehow kesian seedlings yang dah overdue tu kena tunggu...:(

38 comments:

  1. Memang patutulah Abuaidan bising, ummu tu dah sarat tau. Kena jaga juga. Tunggulah minggu depan ummu buat sama-sama dgn dia. Kakak pun hairan ummu nie rajin sangat tau...

    Sayang memang sayang tapi benih tu tak akan lari punya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..taklah mmg takleh dok diam..kalau ade kudrat nak jer buat sendiri seme keje2 tuh...

      anak pokok tuh bila besar sgt ms alih tak elok kakak...:)

      Delete
  2. salam ummu, saya pun dah berhenti berkebun sejak sebulan lalu...last sekali duduk mencangkung gembur tanah terus nak terkeluar buasirnya (sori ehehe)... batal terus niat nak berkebun sebab memang x terdaya heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. seksa jgk kan ms dok mencangkung tuh..p orng kata elok utk bersalin sbb tuh sy cuba jgk..heheh..cuma mslhnya susah nak bergerak jer sbb bdn dah jd besau kan..heheh

      Delete
  3. jgn la buat keje berat2...
    akak kalau preggy,membongkok,mencangkung pun tak larat,mengah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg betul tuh kak..kalau dah duduk nak bangun kemain susahnya...:)

      Delete
  4. Assalam Ummu
    Takpe seed tu boleh tanam lain kali kalau x sempat, yang penting jaga diri dulu sebab ummu dah sarat kan, pasal tu big boss bising :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mia..
      thanks mia..sikit jer lagi sy pikir nak setel..pastuh nak releks bnyk2..heheh

      Delete
  5. Tak pelah jugak UA...sebab suami isteri rajin berkebun, kalau dapat kat Okje yg suami isteri 'kurang rajin' berkebun bukan pemalas ...acamne hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa okje..suami isteri yg kuran rajin berkebun leh beli sayur kat pasar...okjer..leh wat aktiviti yg lain sama2 ..heheh

      Delete
  6. kalo tak sempat, makan ge micro greens tu sedap gak...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aarr, mkn gitu jer..eee..takut tak sedap...:)

      Delete
  7. Dah tak larat ye Ummu..
    takpe lah bila big boss dah ada masa lapang boleh lah tolong ye..yg penting skrg Ummu kena jaga diri & kandungan.. InsyaAllah bila dah hbs pantang nti boleh lah sambung kerja2 kebun ye..saborr..
    cuma tu lah kan kesian kt benih2 yg menunggu utk dipindah kan tu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks atie..tah mcm mana dlm pantang nanti kan..ngan 2 orng anak kecik2 nie..heheh

      Delete
  8. salam ummu, semangat sungguh berkebun...kalau dah minat tu apa boleh big boss nak kata, kan?...hehehe apa-apa pun take care...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam @na..betul tuh..kalau sy tak bertanam jwbnya kena beli lah dia nanti kan..heheh ..thanks ana...

      Delete
  9. seedlings tu dah naik kuning ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak..dah besar dari the right size utk dialihkan

      Delete
  10. makyong jangan buat keje berat2.. kesian kandungan kene keje kuat juga... kan baby kan kan kan... (tengok perut makyong)
    nanti dah free nanti pakyong turun padang tolong makyong ye.. :) take care.. :)
    dah tido ke ni? hmmm ehhh baru maghrib kan kat sana.. :P nani half day hari ni.. jap gi nak gi bangsar.. ade keje sket.. see u later..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..thanks maknaninya..alaa makyong buat keje sikit duduk bangun jer spy senang sket nak bersalin..exercise kan...

      selamat ber half day yer...posa ari nie...:)

      Delete
  11. boleh faham perasaan tu, nak buat sendiri kita tak larat... kena tunggu tenaga yang lebih kuat, so byk2 sabar aje la...
    huish, saya pun terkejut bila ummi masuk dalam lubang tu, apatah lagi abuaidan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..sy pun tak sangka yg saya sanggup masuk lubang wpun takut2 jgk..hehe

      Delete
  12. hati-hati ya ummuaidan.. buat kerja yang tak merbahaya je..

    ReplyDelete
  13. bagus juga tu..senang baby keluar nti..dah biasa lasak..dia nak keluar nti sure senang punya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kan kak..ade jgk dengar tentang tuh...:)

      Delete
  14. Salam Ummuaidan,

    Hai, masuk lubang kompos paras paha?? Kena hati2 sikit, jangan lasak sangat, takut tergelincir jatuh ke apa, hai seram tau!! Careful tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji
      heheh...sbb tunggu big bos lama sangat...risau jgk masa masuk tuh takut salah langkah...heheh

      Delete
  15. rajin sungguh lah. suka tgk usaha2 macam ni !

    ReplyDelete
  16. Oh kalau risau pasal seedlings tu boleh buat baby sayur masak juga ;). Take it slow. Tinggi jagung tu nak kemas sorang-sorang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. takut nanti too big bila nak transfer lebih tuh nak terbantut lak pembesaran kan...thanks..

      Delete
  17. Assalam.. berani ya turun dalam pit tu...berhati-hatilah ya... semoga tiada membawa mudarat.. nak menyemai ni dah kena duduk atas bangku rendah.. selesa sikit kut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam kak...
      duduk atas bangku rendah pun rs tak sls kak..biasnya bertinggung jer..:)

      Delete
  18. betul tu,Nor..jgnla trlalu memaksa diri...buat ape yg trdaya je..kesihatan Nor ngan baby tu lg penting n crucial tau :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kak...mmg tgh sabar tunggu abuaidan buatkan seme keje tuh..:)

      Delete
  19. Awwhhh tau tak meluap2 perasaan saya nak tolong UA kat garden tu kalau boleh, saya mmg suka berkebun and kat sini takkan dapat chance to do it. Knwoing ur current situation now, lagi buat saya rasa nak sangat tolong. Huhuhu u take care, berani tul lompat masuk lubang tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer ke nas..bestnya saya dengar..kalaulah dekat2 mmg sy sruh nas jer buat seme kerja sy dok main2 ngan JJ ..hehehe..

      Delete
  20. eh kak jange dok buat kijo berat2 sgt la. bimbe tgk kak ni. overaktif plop. hihi.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads