Monday, 1 April 2013

Suva, Fiji Islands - Around the Town

Hari ini Easter Monday plak..cutilah lagi dan aktiviti biasa berehat2 dirumah..manalah ade kedai bukak hari nie pun kalau nak shopping2..big boss ade urusan sket pagi2 nie so dapatlah mengadap blog dengan harmoninya..:)

Anyway sambung sikit lagi citer pasal bandar Suva nie..kali ini inshaallah kita ronda2 dalam bandar tengok pemandangan..actually kebanyakkan gambar diambil oleh En. Abuaidan masa dia ke Suva last week (sebab hari tuh tak sempat nak ambik byk2..)..

Pemandangan hujung minggu hari Ahad dimana bandar kelihatan lengang kerana town tutup sempena church day..(hari utk pergi church)..hari biasa sibk macam bandar kita jugak...apapun layanlah gambar2 yang termampu dihidangkan..:)

Sebuah taman rakyat dipinggir pelabuhan..nampak tak kapal sedang parking...?


 Bangunan2 pentadbiran 


 Bangunan2 komersial diatas bukit..

Dipersimpangan yang selalunya sibuk namun lengang dihari Ahad



Sebuah bangunan lama..kurang pasti samada embassy ataupun church, intai2 tengok takder signboard mention...

 Inilah Pelabuhan Suva


 Kapal dagang dan juga penumpang..

 National Mosque yang masih dalam pembinaan...

Tidaklah semewah dengan pelbagai decoration jutaan ringgit seperti Masjid2 besar di Malaysia namun cukup untuk menampung jemaah dari seluruh bandar..

Maaflah yer sekiranya tidak banyak gambar dapat dihidangkan..ini kerana big boss pun rushing masa ambik gambar nie..inshaallah lagi entri yang lebih menarik coming soon... round island trip yang mana kita boleh lihat keadaan pulau nie dengan lebih jelas....inshaallah.

41 comments:

  1. seronokkan dapat pengalaman duduk di negara orang? =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah ade gaklah peluang wpun negar sendiri lebih besss..)

      Delete
  2. Selamat bercuti Ummu.....hari ni kami dah masuk keja...cuti jumaat hari tu sempena easter day...kat fiji, hari isnin cuti dia ye...(^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat bercuti mia..kat sini jumaat pun cuti ..hari nie pun cuti..:)

      Delete
  3. cantik.....pembangunannya lebih kurang macam kat sini juga lah kan...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade gaklah mcm sesetengah tpt dimalaysian tuh..:)

      Delete
  4. salam UA, baru sempat singgah melawat suva jap...suva ni mmg bandar pelabuhan kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam @na..ya,mmg bandar yg berpelabuhan..

      Delete
  5. Salam Ummuaidan,

    Selamat bercuti dan selamat menghadap blog dengan harmoni - samalah Mak Aji pun, kalau Pak Aji nampak kita menghadap blog x harmoni kita dibuatnya! Disuruh dok melayan dan menghadap dia je, makin tua makin manjalah pulak!

    Seronok 'berjalan' kat Suva ni walau hanya dengan perhati foto je!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji..makin manja yer..heheh
      yg abuaidan plak risau kot sy sakit belakang asyik dok ngadap komputer..tu yg dia bsing tuh..heheh

      Delete
  6. best..tepi laut,dikelilingi laut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb pulau kan dktlah ngan laut...

      Delete
  7. As salam ummu nak tanya fiji ni besar mana ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam azmatun..rsnya kelantan lagi besar dr fiji ..heheh..sy kurang pasti saiz sbenar..:)

      Delete
  8. Assalam ummuaidan,
    Syukur, di Fiji banyak juga mesjid nampaknya. National mosque itu kelihatan spacious. InsyaAllah, tegaklah juga Islam di Fiji.

    Cantik bangunan lama yang "entah gereja entah embassy" tu. Juga koktel agar-agar ummuaidan dalam entri lepas!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam paktemuk..
      Alhamdulillah..walaupun islam minority namun masjid tetap ade ditiap2 bandar difiji nie..cuma orng pompuan jerlah takleh semayang jemaah kat sini...:)
      agar2 koktel yg pecah seribu tuh yer..heheh

      Delete
  9. cantik lah bangunan lama tu..rasanya mcm church kut..ada patung tu..masjid pun cantik....rasanya elok yang sederhana..sbb kalau canggih sangat nak jumpa pintu masuk pun susah hehehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh nadia,.tp sayangnya masjid tidak friendly untk wanita disini..mcm anak tiri jgklah..heheh

      Delete
  10. agak besar juga masjidnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..bolehlah tahan...

      Delete
  11. Cantik juga yea design masjid tue.. (^_^)
    Santai jea bandar nier bile xramai orang..
    Ala2 mcm penang view..

    ReplyDelete
    Replies
    1. masjid kat sini designnyer kdg2 hampir sama sbb belongs to badan yg sama kan...
      ade sket2 cam penang...

      Delete
  12. assalamualaikum..
    skrg ni dah nampak keadaan bandar suva kat fiji island tu... sedikit sebanyak dapat ilmu pengetahuan di negara orang.. secara tidak langsung kita kat dlm malaysia ni.. terima kasih kerana sudi berkongsi.. :)

    anak nani pun tanya nani, mana fiji tu ma.. jadi mamanya ni terpaksa google and tengok fiji bagi tau sedikit2 tentang sahabat mama ni yg tinggal di fiji..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumsalam maknani...
      heheh anak nani pun berminat nak tau psal fiji nie jgk yer..takper bila mama buat research bertambahlah ilmu sket kan..hehehe..
      sakit blakang lak nie..nak cuba2 menidurkan diri..:)

      Delete
  13. salam Isnin ummu..ok la tu ada juga gambar untuk kami yang jauh ni mengenali Suva ^_^

    ReplyDelete
  14. bandar kecil but tetap nampak menarik ler !

    ReplyDelete
  15. Assalammualaikum dik,
    cantik2 gambar yg.dikongsikan.Terimakasih.

    ReplyDelete
  16. salam,ummu..kmbali mnziarah blog ummu :) besar jgk pelabuhan suva tu ye :)

    ReplyDelete
  17. salam ummuaidan....
    best jalan2 @suva plak. hehe!!!!lenggang je mcm kat Brunei (sini kalau weekend lenggang betul kat bandar tapi setengah2 spot tu penuh dgn pendatang gak mcm Msia)

    ReplyDelete
  18. I love the architecture of your country!

    ReplyDelete
  19. Assalam Ummu..
    dah ptg baru dpt dtg sini..Fiji dh malam kot..hehe..
    bila tgk2 picture tu cantik juga bandar Suva ni..ala2 klasik kan?..:)

    ReplyDelete
  20. National Mosque....
    Nak tanya, kat sana ramai yang Islam ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. islam kat sini minority..dalam 10% kot tp alhamdulillah ade gak sekolah islam rendah & men.. tiap2 bandar...

      Delete
  21. UA...syukurlah dapat jugak OKje tengok negara orang melalui pic yang diambik....kalau nk tunggu OKje gi sana... hehe memang tak sampai kot haha..... Daerah yg UA duduk tu macamana pulak ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg UA uduk nie bandar kecik jer okje..tp kaya dgn keindahan semulajadi..hehehhe

      Delete
  22. banyak ke masjid kat suva nie ummuaidan?

    ReplyDelete
  23. Nice to see some mosques there :D:D so ramai la jugak Muslems over there ek?

    ReplyDelete
  24. "best kan Ummi dapat duduk kat luar negara".. ayat anak bila baca blog Ummu..

    ReplyDelete
  25. macam seni mongul design masjid kat suva..ala2 masjid jamek kat KL tu

    ReplyDelete
  26. boleh tahan jugak bandar die ye...yang pntg ade masjid..takpelah tak sebesar negara kite... yang pnting ade tmpt yg selesa utk tunaikan solat bile jalan2 kat sana kan:)

    ReplyDelete
  27. akak rajin solat jemaah ngn org sana? msti beza sikit keh ngn mesia.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads