Monday, 22 April 2013

Yang Bercuti-Cuti, Yang Ber'conference'

Conference yang dihadiri oleh En. Abuaidan adalah anjuran non profit organisation yang ditubuhkan di Australia, New Zealand, Fiji dan Canada untuk membantu komuniti muslim dinegara2 yang terbabit. Mereka adakan conference dan mengeluarkan duit poket sendiri untuk berkumpul di Fiji nie..segalanya secara sukarela dan ikhlas kerana Allah.

Hotel yang kami menginap tu namanya Grand West Villa, milik The president of Fiji Muslim League, kami duduk standard room jer takder cooking facility dan standard room jer lah..apapun alhamdulillah .Conference room sponsored, manakala penginapan ditanggung oleh organisation. Ramai yang bawak family bersama untuk bagi sokongan moral pd suami mrk yg terlibat ngan kerja2 utk komuniti..

 
Malangnya hotel nie terletak bukan ditepi pantai, malah takder hotel pun tepi pantai kat bandar nie..walaupun dekat ngan laut..huhuhu..main swimming sahajalah anak bujang..

Seronok jugak sekali sekala away from home gini..takyah masak2..takyah cuci umah..leh dok baring2 releks..makanan orang sedia..cuma nak gie jalan2 jer tak larat..tambah2 bila big boss not available...so most of the time habiskan masa kat hotel ngan bwk anak teruna main2 kat dlm ara hotel sahajalah..actually i realised bila kita tul2 releks, takder pressure & kerja yg perlu dikejarkan, seronok jgk dpt  berkepit ngan manjakan anak 24 jam nie..sampai bila dia tido kat bwh sorang2 (tak muat katil guna extra bed) pun tgh2 mlm naik katil  atas, alasan 'cockroach is there'..sebenarnya nak tido dilengan sampai pagi..(sejuk agaknya....:)


Big boss yang berkompren manjang jer bz..dari hari jumaat sampai pagi ahad..malam sampai tengah kul 2 pagi pun sibuk berdiskusi..huhuhu...pagi pun kejap dalam kalut nak ke hall cuma ade ms bekfes sama2 jer..kesian pulak tengoknya tak cukup tidur dan rest..petang lepas Asar jer ade masak sket untuk bersama Alhamdulillah....malamnya discussion plak lagi..

  Buffet style bekfes..sib baik takyah kuar cari makanan kat luar...

Roti, scramble eggs dan hush brown potatoes

Peminat watermelon no.1 sedang menjamu selera..

Bila dtg kompren gini ramailah yg dtg ngan family..anak bini masing2...dapatlah berkenal-kenalan.., bila cakap i'm from Malaysia..then mcm2lah good words ttg M'sia yg kuar like i really want to visit M'sia one day, my bestfren from M'sia, my sis went there for holiday dsbnya..heheh..dan soalan yg feveretnya ms jugak adalah .."bila due nie..dah berapa bulan nie"..huhuh..cakap ngan En. Abuaidan kalau tell them like " sorry i'm overweight nie.., bukan peknen"..depa leh caya ker... , jawabnya..."liar..." hehehe..

Masuk hari kedua dah naik  bosan ngan makanan yang disediakan dan dibeli..restauran yg halal kat bandar kan tak byk yg available..yg selalu diorder nasi goreng ngan chop suey (stir fry with soy sauce)..kat hotel nak makan ayam pun takut tak halal..hari nak balik tu enough is enough no more eating at restaurant..rindukan nasi putih ayam goreng kunyit ataupun telor cicah kicap..rela tunggu sampai umah dan masak wpun penat2...hehehe...

40 comments:

  1. salam ummu, moga segala usaha kebajikan tu diterima dan mendapat ganjaran di sana...selamat berkonferen aka hepi holiday..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ana...thanks..mudah-mudahan kan...

      Delete
  2. Assalam Ummu...soalan wajib klu pregnen kan, bila due? hehe
    sekali sekali klu check in hotel mmg best, dpt rehat sekejap dr keja rumah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mia..
      betul tuh ..tp dok lelamer takleh lah sbb minumbun lak keje nunggu kat umah bila balik..)

      Delete
  3. Assalam Ummu...
    takpe lah janji dpt rileks2 kejap dr buat kerja rumah kan, walaupun hotel tak terletak di tepi pantai...hehe..
    murni sungguh usaha2 komuniti Islam di sana..moga dapat ganjaran yg setimpal dr Allah S.W.T. :)
    Nti balik rumah masak sndiri yg sedap2 ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      betul tuh atie..sekali sekala dpt berehat takyah masak2 ..cuci umah nie seronok jugak..hehehe

      Delete
  4. Sesekali rehat memanjang memang best Ummu tapi bila dah lama sangat rindu masakan sendiri apa lagi macam ummu kata bimbang soal halalan toyyiban. Kalau di M'sia tak bimbang macam tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kakak..kalau kat m'sia leh jer gie cari tomyam mahpun ikan bakar kat kedai tanpa was was kan...heheh

      Delete
  5. salam ummu...suka kan bercuti2 mcm ni...sy suka tempat mcm ni...even ummu kata hotel just 3 stars...tapi sy lebih suka yang gini tenang..boleh keluar..jalan2 tengok pokok2..tempat makan pun best santai..mesti dpt rasa angin kan..udara yang segar..bkn udara dr aircond...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nadia...betul tuh ..dlm dlm condition skrang nak berjalan2 tuh yg tak larat..mmg kalau dok kat luar tuh nyaman jer..

      Delete
  6. assalam makyong...
    buat apa tu? dah lunch? sure penat kan baru balik dari bercuti ni.. nak luruskan badan, pinggang, tulang belakang.. dll... hmmm
    makyong dan aidan gi teman abuaidan conference pun satu jihad.. alhamdullillah... semua berjalan dengan lancar kan.. :)
    take care makyong..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam nani...
      penat jgk nani..baru habis sessi cuti baju hari ini..ade lg tuh yg dok rendam...esok lak ingat nak posa ganti balik..biar cepat habis..inshaallah

      Delete
  7. sesekali berehat dr berkebun..pun bestkan..beberapa bintang pun ok..janji berehat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kak nor..dpt berehat dua 3 hari pun dah cukup ..:)

      Delete
  8. tak ada ke tumbuhan menarik kt kawasan hotel tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade jgk ..tp tah naper tak mood nak tangkap gambar sangat...:)

      Delete
  9. mmg best bila rehat2 ja..tak payah pikir keje umah..tp bila balik nanti..bertimbun keje dok tunggu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak habeskan kerja umah tuh lak amek ms yg sama lak ngan tempoh cuti2 tuh..:)

      Delete
  10. assalammualaikum dik,
    nampaknya Aidan telah menikmati percutian itu dengan sepenuhnya.
    Terpancar seri diwaja semasa menikmati buah tembikai merah dan berjalan2 santai dengan ayahnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam kak.
      nampaknya gitulah..taknak balik umah tuh..nak balik to 'room' katanya hehehe..sib baik he was well behaved ms bersama2 dikhalayak juga bersopan ms makan ramai2..kalo buat cam mkn kat umah mmg habislah..heheh

      Delete
  11. sekali2 bercuti rehat sungguh2..

    ReplyDelete
  12. mmg seronokkan sesekali mcm ni.. sambil mereleasekan sedikit ketegangan kan !

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..cuti2 takyah dok pikir2 yg serabut2...

      Delete
  13. Hahaha makan nasi panas2 dengna ayam goreng kunyet adalah nikmat. Mmg kan kalau keluar payah nak dapat halal food, makan pun ala kadar jer terbayang2 kicap kat umah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuh yg tension sikit bila mkn kat luar..tak kena ngan selera kita..kalo kat m'sia best sket kan...:)

      Delete
  14. ok juga tu....janji bercuti he heee.....

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum ummu...seronoknya pi bercuti...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mama..alhamdulillah sekali sekala..:)

      Delete
  16. best kalau dapat duduk rehat2... boleh telek anak puas2 :)
    Oooo, tiga hari pun dah rindu kat nasi yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasi ade..tp lauk tak kena selera..tuh yg tension tuh...heheh

      Delete
  17. mula mula memang rasa syok sgt dapat berehat rehat sepuasnya..tapi masuk hari ke3 ke4 mulalah teringat rumah,ayam itik dan pokok pokok semua..betul tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kak zu..dah masuk hari ketiga mmg banyaklah yg mula dirisaukan..hehehe

      Delete
  18. I'd eat a watermelon! I love them! But I have to wait till July for them to be at the market.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow...u also can grow them in yr garden...:)

      Delete
  19. Betul tu UA ...kalau sesekali rehat dari semua benda yang rutin memang best sangatkan..... rasa macam cuti!...Tapi kalau tak makan ayam beberapa hari asyik makan sayur je....pun tak best jugakkan UA hehe... sudahnya kena masak jugaklah...sebab tekak punya pasal! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayam tuh ade Okje..tp yg dimasak sini syle yg sama jer..asyik dok makan mskn yg sama jer naik muak gak...)

      Delete
  20. Makanan buffet ni selalu standard style sama kan . Kalau sehari dua boleh tahan lagi. Hari ketiga mesti nak rasa masakan sendiri dah.

    ReplyDelete
  21. betul kan Nor..mmg once a while kita perlukan this kind of escapisme :)) free our minds from all sortsla,eheheheh!!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads