Sunday, 7 April 2013

Indian Style Breakfast - Paratha Kentang

Hari minggu begini seronokkan bawa anak2 sekali sekala breakfast kat luar..kat kedai mamak ker pekena roti canai & teh tarik barang sebiji dua...hmmm.itu hanyalah dlm angan2 dan kenangan..dalam realiti hidup ditempat yang berlainan.cara hidup pun berbeza.. suaikan diri dan redha sahajalah apa yang ada...:)

Alhamdulillah E. Abuaidan bukan jenis cerewet mahupun  mengada2 dari segi makanan..tiap kali bila tanya apa nak makan jawapan yang biasa adalah 'whatever that is easy for you ...." yg easy adalah takyah buat apa2 kan...hehehe

Anyway back to our breakfast..sekali kala hujung minggu ade jugak merajinkan diri buat something different selain makan bread & jem sahaja..kadang masak nasi lemak..kadang pancake...kadang biskut jer..hehehe.. jika terlebih rajin sket masak thosai ataupun paratha special....

Seperti pagi ini masak paratha kentang, cicah ngan kuah dhal....

 
Actually masa kat Malaysia tak pernah makan paratha kentang nie.. kat sini pun bukannya regular breakfast orang2 sini..cuma dolo2 kala masa awal2 kawen terajin try resepi baru (nak impress cik asben kunun2 lah)..Actually resepi nie pun bukan di amek dari indian original recipe namun..daripada myresepi, resepi olahan orang2 Melayu kita gak...Alhamdulillah big boss memang sangat2 suka ..begitu jgk boss kecik yang akan makan banyak sikit kalau buat nie.....so kalau ade sedara mara bermalam kat sini..nak impress dorang kunun2..selalu jgklah buat nie..:)

So ..mari belajar buat roti paratha kentang kat umah tanpa perlu gie kedai mamak....

Resepi roti paratha kentang :

Filing/ Isi kentang
  • Sebiji kentang sederhana besar direbus sehingga empuk
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam, lada putih, jintan manis, garam
  • 1 sudu kecil hot masala
  • beberapa tangkai daun ketumbar yang dihiris kecil
  • sesuku bawang besar yang dihirs halus..
- Lenyek kentang dan gaul semua bahan2 sehingga rata, bulatkan dan membentuk bebola kecil...ketepikan kejap..

Paratha kosong

  • 1 cawan gandum
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sb minyak
Gaulkan kesemuanya..kemudian masukkan air panas yang telah direbus 5 minit lepas..mix sehingga membentuk doh yang lembut...

Bahagikan kepada beberapa bahagian yang lebih besar daripada bebola inti kentang..

Letakkan inti kentang didalam doh kecil paratha kosong yang telah dileperkan..

Tutup dengan kemas...pastikan paratha yang membaluti kentang itu tidak terlalu nipis..

Leperkan seperti diddalam gambar

Leperkan menggunakan penggelek sehingga nipis..tetapi pastikan agar inti kentang tidak terkeluar..tebal sikit tak mengapa...(gunakan lebih tepung gandum agar mudah digelek dan tidak melekat)

Goreng diatas kuali leper yang tebal menggunakan minyak sapi atau butter dengan air yang kecil..balik2kan sehingga garing..rupa & bentuk tak perlulah sempurna sangatkan .janji sedap utk dimakan ahli keluarga..:)

Roti paratha yang telah siap dimasak...

Sesiapa yang minat indian food tuh bolehlah mencuba yer...:)

33 comments:

  1. rasa lapar tengok Roti paratha ummuaidan ni.

    ReplyDelete
  2. wah.....rajinnya ummu....teringin nak merasa tak pernah makan lagi nie....tq untuk resepi nie...nanti yan nak cuba he hee....

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat mencuba yan sedap jgk nie.:_

      Delete
  3. salam UA, nmpak mcm simple resepi...healthy plk tuh...dh smpai level chef ni...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. chef utk family sendiri kan..hhehe

      Delete
  4. nampak paling sedap masa tgh goreng atas kuali tu, nyam, nyam

    ReplyDelete
    Replies
    1. mg ms panas2 tu sedap dimakan,,:)

      Delete
  5. Sedapnya kalau makan panas2... tambah2 lagi ada kuah dhal tu...hehe

    ReplyDelete
  6. I suka Indian food ni! kalau mcm ni, I pun akan bertambah2 mkn ;)
    boleh tak ummu share kan recipe kuah dal tu sekali? tq...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti i buat entri lain ..roti paratha nga kuah dhal.oraitt?

      Delete
  7. Thanks ummu..suka jugak mkn paratha..tp beli yg segera...buat sdiri x berapa nk jadi

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg ssh nak jd jgk nadia..tp kalau selalu buat sure lama2 jd ..inshaallah

      Delete
  8. rajin betulla nor msk..bilala k'imi nk rajin and vesatil mcm nor :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena jd fulltime hse wife tuh kak imi br dpt jd...:)

      Delete
  9. Salam Ummuaidan,

    Bukan big boss, small boss serta yg lain2nya impressed, Mak Ajipun impressed gak!! Kalau masih single boleh jadi calon menantu nih, he he!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji...
      tergelak besar bc komen nie...heheh..nak buat menantu yer.khabarnya anak bujang dah kawen yer..alah bisa tegal s biasa makji..meh antar bakal menantu tuh kursus masakan kat sini...:)

      Delete
  10. sedapnya.....untunglah the guys makan fud sedap everyday

    ReplyDelete
  11. As salam ummu,
    Tgk roti paratha yg ummu buat ni teringat pulak kat lempeng sbb rupabentuk yg sama.

    ReplyDelete
  12. Uh uh feveret kawe jugok ni nor...tok ghajin wat sendiri lg, mugo ado hok frozen sini tu gak....hihihi.....takpo nati2 leh buat ikut resepi ni....

    ReplyDelete
  13. serius KA x pernah buat, sebab anak2 & hubby pun x brp minta. Tapi bila tgk rsepi mcm nak cuba2 aje hehehe

    ReplyDelete
  14. Rajinlah awak ni :). My son makan apa jenis roti bukan dengan dhal atau curry tapi mayonaisse. Ketagih mayonaisse sangat tapi badan kurus je semua.

    ReplyDelete
  15. K.. nanti rujuk sini utk resipi..

    ReplyDelete
  16. wah!!!!terernye wat paratha sendiri. macam best le plak. btw gitu le kita org pompuan ni, mmg kena impress cik abe pun ( bkn nak dpt pujian je yg penting ALLAH suka). kros nak copy dulu la resepi ni, bila nak buat tu xtau le lagi ye. heheh

    ReplyDelete
  17. Boleh tahan hebat juga ummu bolehlah buka warung utk penduduk di sana. Kakak yg tengok pun rasa teringin nak merasa:)

    ReplyDelete
  18. Senang je buat diakan UA ....kena rajinkan sikit je diri tu hehe....
    Teringin pulak nak try.....
    Awak ni memang rajinlah UA....respectnya OKje...

    ReplyDelete
  19. emmm seronoknya tengok orang buat.. hehe

    ReplyDelete
  20. ore xberapa buleh la mkn indian food. xtau la bakpo.

    ReplyDelete
  21. mudah je rupanya.. hujung minggu nanti nak cuba buatlah.. ;)

    ReplyDelete
  22. ooo....gitu ke kaedahnya... saya membayangkan diperbuat dgn kentang semata2. patut le nampak mcm gelembung2 tu tepung.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads