Saturday, 13 April 2013

Tuaian dan Penemuan Sepanjang Minggu Ini

Hasil tuaian dari kebun sepanjang minggu ini...

Isnin - kacang bendi, petola dan sawi putih

Rabu - Jagung manis, tuaian hampir kepenghabisan sebab itu makin kecil..

Jumaat - petola dan kacang bendi

Hampir setiap dua hari menuai sayur-sayuran yang telah ready dari kebun, jagung sudah sampai kepenghabisan, bendi juga semakin berkurangan namun petola yang semakin rancak. Kadang2 tak terhabis hendak dikerjakan..terpaksalah diagih2kan keluar pagar umah,.Sekurang-kurangnya puas hati jugak sebab tak perlua membeli sayur-sayuran ini dari market..dapat makan yang fresh serta jimat jugak duit dapur.

Penemuan pada hari selasa yang lepas.. bermula dengan anak bujang yang menjerit dekat luar rumah waktu hampir nak maghrib kena gigit moeww katanya  dan bunyi  tangisan anak2 kucing yang menjadi tanda tanya..

 Ada 4 beradik rupanya (1 diluar gambar).. sedang bersantai diwaktu pagi di laman jiran sebelah yang baru kami tebas..tak pastilah samada ibu yang sama dengan yang dahulu atau ibu baru...risau jugak selalu mereka  ni bergerak kesana kemari takut dimakan anjing...


36 comments:

  1. assalamualaikum

    selamat pagi..nak berkebun pagi ni knor

    alhamdulillah byknya sayuran..dkt2 boleh bg knor sikit ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumsalam

      oiihh..kak nor pun dak gie kebun gak yr..sudah bagus nie..:)

      Delete
  2. Bila tengok sayur-sayur ummu kakak pulak yg merancang nak masak sayur tu. Kalau kakak bendi masuk asam pedas, sawi tumis dgn carrot, petola masak air campur kentang suun sedapnya ummu.

    Kucing tu tumpang berteduh tapi siapa yg bagi dia makan? Kakak takut kucing ummu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap semua tuh menu2 kakak tuh..

      Kucing tuh kakak depa carik makanan sndiri..kalau masuk laman kami kurang2 ade makanan yg dibuang dengan lubang kompos..

      Delete
  3. Nice harvest! Sis, u r rite. if go to market, really will not ever look at sayur yg we have in our garden kan. Good JOb. Banyaknya kucing..run..

    ReplyDelete
  4. terbayang bila ummuaidan bersalin,berpantang nanti..sapa nak jenguk kebun tu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak bersemalah lagi jwbnya kak..uhhuhu

      Delete
  5. petola tu best..panjang2...
    comel nyer miow..amik la bela

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..saya tak kesah..tp big boss lah yg tak sukanya meoww nie..:)

      Delete
  6. kucing yg dulu tu dah pergi mana yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rsnya dah besar kot..takpun dah mati ker atau kena makan anjing..sbab depa nie sentiasa brpindah2..

      Delete
  7. Replies
    1. kena gigit kucing kak..ad 3 bekas gigi..hehehe

      Delete
  8. Salam Ummuaidan,

    Tengok petola ngan bendi ingat celur cicah budu sedap tu! Nanti adik Aidan nak disambut di Fiji ke atau balik ke mari?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji

      nampak gayanya kat sinilah adik aidan disambut..awalnya ingat nak balik..tp since nxt yr dah nak blk tul2..tunggu jerlah..inshaallah

      Delete
  9. petola yg banyakk...bestnye...syukur

    ReplyDelete
  10. salam UA, lumayan sungguh tuaian ladang...berbaloi-baloi...semua sega2...kace mior tu sinngge...sedap

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum
    Ummu saya kalau makan sayur selalu terfikir pasal racun yg disembur sepanjang tempoh penanaman tu tapi awak tak perlu fikirkan semua tu dapat makan dengan selamat tanpa was2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam
      alhamdulillah...tp biasanya yg diorang letak racun tuh sayur2 hijau jer...yg cam jenis petola , bndi .tak ..

      Delete
  12. Assalam Ummu..
    rezeki nampak nya kan?..dpt juga makan sayur2 fresh dr kebun sndiri..jimat pun ia..eh! ada anak kucing..abg Aidan takut kucing ker? hehe...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      abg aidan pantang nampak kucing mesti nak tangkap nyer..tuh nasib malang tuh kena gigit..

      Delete
  13. comel2 tu anak kucing.sayur tu segar dan manis.alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kucing comel kak tapi liar dan garang tuh...heheh

      Delete
  14. buah tene aka petola tu buat sayur air lada hitam terangkat tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. meme kalu malas2 masok gitu jah..:)

      Delete
  15. banyak juga hasil tuaian tu... sedapnya petola kalau buat sayur air...
    Pandai pulak anak kucing tu posing....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sayur air paling mudah nak buat kan..heheh

      Delete
  16. assalam, segar2 nampak sayur2 tu...tapi tangan bunda ni takder green nya..selalu tak menjadi..makan suke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa...bunda jgn cakap camtuh..kena rajin cuba2 selalu..inshaallah menjadilah tuh..:)

      Delete
  17. Alhamdulillah banyak hasil kebunnya...dapat makan sayur segar dari kebun mesti sedap rasanya kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah ..segar da n tidak kecut2 cam beli kat pasar..mmg berbaloi..:)

      Delete
  18. assalamualaikum ummu...bestnya dpt hasil tanaman sendiri...:)

    ReplyDelete
  19. wah seronoknyer bila smeua menjadi... kucing2 tu mmg comey even KA sendiri takut sikit kat kucing2 ni

    ReplyDelete
  20. ngeheheh!!kittten yg comelll2 tumpang brteduh,ye :)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads