Monday, 29 April 2013

Kebun Budak-Budak Sekolah

Sebenarnya dari dulu lagi saya minat melihat2 dan meninjau2 kebun milik orang lain..bukanlah busy body..tapi mencari ilham camaner nak buat untuk kebun sendiri jugak. Salah satu kebun yang suka ditengok adalah projek agricultural disekolah..amat menarik sekali dan banyak aktivitinya..

Jom kita layan projek pertanian dikebun secondary school kat sini...semuanya diuruskan oleh agricultural students..bukan tanggungjawab tukang kebun...

Luas kawasannya..banyak ditanam kacang panjang dan terung pada bahagian ini.

Ini adalah pokok Bele yang pernah sy ceritakan pada entri yang lepas

Greenhouse yang dipenuhi dengan sawi putih dan kacang panjang..

Perhatikan sawi putih yang ditanam disisi greenhouse.

Juga terdapat sebuah nurseri di sini..

Pelbagai pokok2  yang mereka tanam.

Pokok bunga purple nie (lupa lagi namanya)..kelihatan cantik bila ditanam banyak2..

Dibahagian hadapan juga banyak ditanam dengan kacang bendi dan sawi putih

Kawasan penternakan ayam

Yang bulu gelap nie ayam telur..kelihatan peminat ayam leka bercakap ngan ayam..:), dari kecik sampai skrang bila dtg sekolah nie mesti nak tgk ayam..kejap2 jom gie tgk ayam...

Yang putih lak adalah ayam daging..ayam nie biasanya bila dah ready dijual kepada guru2 dan pelajar sekolah.

Seronok kan bila mempunyi kawasan yang luas dan tenaga yang banyak untuk membuat  kerja2 kebun, dapatlah organise kebun dengan baik dan sedap dipandang mata....

39 comments:

  1. Assalam Ummu....
    memang sangat teruja kalau ada tanah seluas tu, nak2 lagi orang yg suka berkebun cam ummu ni...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mia
      best kan ade tanah luas..tp tenaga pun nak kena luas jgk kan..heheh

      Delete
  2. salam ummu...kak siti rasa idea yang cukup baik kalau kita dapat amalkan disekolah sekolahkan....tidaklah budak2 tu membuang masa dengan tak tentu arah..ankan masing2 kita tugaskan mengikut giliran...disamping mendapat ilmu hasilnya dapat dinikmati..Masaalahnya kita ni sebagai umat islam tidak mengamalkan cara2 hidup yang disarankan olihugama kita ...sebaliknya mereka mempunyai idea yang sangat baik...alangkah bagusnya jika sekolah2 kat tempat kita macam ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam kak siti..
      rasanya dulu ade kan kelas pertanian kat sekolah2 kita yang buat projek pertanian...sekarang nie tak tahulah camaner lak.. mmg bagus kalau ade projek camni..leh menanam minat pelajar2 & juga manfaatkan ms kan kak...

      Delete
  3. ehhhh.....dah macam sekolah pertanian pula kan.....?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak jgk kan..ruang ade depa banyakkan pertanian..laman sekolah luas tuh...:)

      Delete
  4. ha ah seronok sgt bila ada tanah..tunggu tanah kubur ajelah kut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itupun kaau bumi sudi terima kita kan kak..huhuhu

      Delete
  5. apalah yang dicakapkan si abang dengan ayam tu ayam tu ya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia seronok dok criter2 ngan si ayam tuh kak mar...:)

      Delete
  6. Bagus betul sekolah mcm ni..tukang kebun la yg pentingnya mainkan perananan kn? kat sini kalau pergi hospital, pejabat imegresen dah ada yang tanam pokok2 sayuran...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak projek nie tak involve tukang kebun..rsnya most of the school in fiji nie ade kebun gini...:)

      Delete
  7. seingat ros dulu ada kan budak2 sekolah menengah bt projek berkebun kat sekolah. skrg allahualam dok tahu ada ke tak lagi. tapi mmg bagus involve dorg dgn nature ni, disamping dpt hasil & jual utk kegunaan sekolah mrk sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. rsnya pun ade dl projek gini kat sekolah kita..sy pun suka..kurang2 dpt manfaat ruang...and tanamkan minat student tuk bertanam...

      Delete
  8. Kalau dah memang minat berkebun pergi mana harus meninjau kebun sayurkan UA mencari ilham...hehe...kalau okje apa agaknya yg OKje tinjau yek!hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. agakn ya okje tinjau2 perabot kan..hehehe..okje minat kan...?

      Delete
  9. Dulu kakak sekolah pun dari form 1-3 ada belajar sains pertanian. Tanam pokok sayur-sayuran dan bela ayam. Tak tahu sekarang ada lagi tak.. Tengok ummu tunjuk ini geram kakak dgn sawi putih yg banyak betul!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sawi putih yg dorang tanam tuh mmg gemok2 kakak..kang ade baja taik ayam berdekatan..heheh

      Delete
  10. salam, pokok bele tu ada buah ke ummu?...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takder buah ana..orng makan daunnya jer...

      Delete
  11. wah luas kawasan sekolah tu siap boleh buat kebun dan bela ayam lagik....

    ReplyDelete
    Replies
    1. itupun dorang guna satu bhg jer...oklah kan..ade gak manfaatnya...:)

      Delete
  12. memang seronok.. teringat dlu waktu skolah menengah.. nani kelas pertanian.. so setiap rabu kena gi skolah tanam pokok atau siram pokok... best sangat bila time kutip hasil tanaman..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh nani kelas pertanian dulu yer..best kan ramai bercucuk tanam ngan kawan2...:)

      Delete
  13. dari terbiar ja tanah tu..baik ditanam dgn berbagi jenis sayur dan bauh..cikgu dan murid2 pun boleh dapat hasilnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kak.ade jgk hasilnya..pahala pun dpt...:)

      Delete
  14. Assalam ummu.. Salam kenal. Seronok tgk sekolah dlm kebun gitu. Teringat masa darjah 6, sekolah kt kampung, akak ada jg tanam kangkung. Satu batas kongsi 2 org...seronok sgt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam masz..
      best kan ramai2 gitu ngan kwn2 wat projek kebun...:)

      Delete
  15. Assalam Ummu..
    bagus nya secondary school ada kebun sndiri...
    budak2 pun seronok nak bercucuk tanam ni..
    Aidan suka tgk ayam ye? hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie
      kurang2 ade aktiviti selain asyik dok dlm kelas jerr seronot jgk kan...

      Delete
  16. Pokok warna purple tu Ruella kut.

    Seronok tengok program macam ni di sekolah.

    Lepas ni bercakap dengan baby pula.
    Abby kekadang naik rimas nak layan abangnya bercakap hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ruella ya...

      heheh ..at least abg berdua tuh rajin layan abby bercakap..agaknya adik aidan pun pun bakal bernasib sama ngan abby..hhehe

      Delete
  17. bagusnya ada program sekolah mcm ni,bukan saje manfaat ke murid2 dan cikgu,boleh ajar generasi muda cintakan kebersihan dan alam sekitar. :)

    ReplyDelete
  18. wah menariknyer.. dulu2 masa KA disekolah rendah pun ada buat projek mcm ni !

    ReplyDelete
  19. Anak puan macam anak saudara saya. Balik kampung sahaja mesti nak cari ayam. Suka dia tengok ayam.

    ReplyDelete
  20. hebatnya students tdiorang..boleh buat kebun mcm ni..ini bru betul2 skillful :)

    ReplyDelete
  21. Aidan sembang apa tu dgn ayam?
    Mmg best tgk kebun2 yg terurus tu... hasil tu nanti boleh petik tak?

    ReplyDelete
  22. sejuk mate memandang tgk kebun2 ni kan:)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads