Wednesday, 10 April 2013

Aneka Citarasa Dari Jagung Segar Kebun

Tayang jagung lagi....

Korang mesti muak dah kan asyik dok citer psl jagung kebun dier jer...Anway please tahankan kemuakkan anda yer dan bagi muka sikit untuk cerita sikit jerr lagi pasal jagung yang best nie kan..... thank you..:)

Jagung telah dimasak dengan pelbagai kaedah seperti yang disarankan oleh rakan2 blogger, bak kata atieyusof - macam2 resepi nanti kuar..:) ..al maklumlah kalau masak sejenis cam rebus jer manjang kang bosan lak...:)


Jagung rebus yang paling mudah..feveret anak  bujang...dia sorang kalau yg lembut boleh habis 3 biji, yg keras sket takmo jalan...btw, yg beli kat pasar biasanya ikut luck kan..silap haribulan dpt yg keras..membazir jer jdnya..


Dibakar...seperti yang disarankan oleh Dr.Nurbijen (jgn marah yer..sedap lak panggil Dr. nie..). bakar sapu ngan marjerin..memang power..:). Asalnya untuk anak bujang jagung rebus (sbb dulu dia kata yg terbakar tuh dirty)..tp bila dia tengok yg dibakar nie..dia pun nak yg nie jgklah...huhuhu



Dibuburkan...seperti  yang disuggest oleh Kak Sham ngan Kak Kamsiah.letak sagu gitu..tapi tenggelam kot tak nampak sangat :). Ni feveret makyong..dan ditumpang sekaki oleh anak bujang...tak sempat dihidangkan untuk big  boss..sorry lah yer darling, dealing..duckling...:)


Corn in cup... berapa hinggit nie kalau beli kat luar..? RM2.50 yerr..alaa buat sendiri brapa sangatlah modalnya..tak sampai 50sen pun..:). Guna jagung, sedikit butter, sesudu susu pekat manis dan secubit garam..mudah sangat..:)


Atas sarannan rakan2 juga, dijejemputkan..letak bawang besar hiris halus, daun ketumbar dan isi jagung..pertama kali goreng, cuba menghayati rasanya..dalam pada itu asyik punggah 3 biji2 makan depan laptop..then become addicted..sedar tak sedar tinggal sikit jer untuk the'gentleman' in the house..heheh..terpaksa wat sekali lagi...tapi kurang sambutan lak...huhuhuh  (sold out dekat tukang masak jerlah)..


Puding kastard jagung...ini feveret big boss..namun saingan dari boss kecik yang jugak sukakan puding nie..belum tul2 sejuk dah kena potong  (tuh yg berserongeh sket tuh)..puding dibuat menggunakan tepung kastard, blended jagung dan susu segar serta gula..

Nampaknya jagung dikebun tuh semakin habis dituai..kalau dibiarkan pun nanti membazir jgk bila dah keras nanti..untuk buat benih sebijik pun dah cukup.. 

Big boss lak ngadu sakit perut sehari dua nie..Gastritis, kena amik Gaviscon untuk kurangkan gas...dia suspect sbab makan byk jagung ..susah nak hadam..aaiiikkk..jagung lak yg bersalah..huhuhu takper masih ade lagi 2 peminat setia..dan jagung pun sudah semakin beres...:)

53 comments:

  1. double thumbs up!
    sian jagung jadi scapegoat sakit perut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah tak psl2 jagung jd mangsa...:)

      Delete
  2. nyum nyum...tak kira masak apa pun,jagung sentiasa menambat selera...air jagung pun sedap,kan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. air jagung tuh tak reti nak buat..blend jer kot yr..:)

      Delete
  3. Assalam ummu...
    alahai bestnya semua yang ada dalam gambar tu...semua pun aku suka makan...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mia..
      kan..jagung nie semuanya best2 leh buat..:)

      Delete
  4. Hehehe..nak gelak plak dengar Gastrik sbb byk makan jagung..mgkn juga kot sbb berangin (teori ntah apa2)..
    Banyak juga yg terhasil dr jagung itu..Alhamdulillah, rezeki! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhehe..taklah perut dia tuh mmg cepat sensitif...

      Delete
  5. salam UA, apa2 je kalau ada jagung mmg bestlah...feveret jagung sesangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam @na..betul tuh..tak bosan makan jagung nie..:)

      Delete
  6. Jagung kegemaran nina.... paling suka jagung bakar. Hihi

    ReplyDelete
  7. puding kastard jagung pun feveret sy! barbaloi2 tanam jagung..mcm2 menu boleh merasa..thumbs up!

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..meh tanam jagung cepat2..:)

      Delete
  8. aku pernah parut kasar jagung tu
    lepas tu +jintan putih+jintan manis+ bawang besar+ garam+ gula+ daun ketumbar/sup + tepung... dan digoreng seperti jemput-jemput... macam Masalode atau Vadey..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap yer buat mcm tuh..belum prnah cuba lagi.nanti blh try nie..tks..

      Delete
  9. sedap. tak rasa ke nak baling seketul 2 kat org di sini. member tengah tunggu nak sambut nihhhhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak jer baling tp takut tak sampai kan...hehe

      Delete
  10. Macam2 boleh buat ngan jagung nie kan....?

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum.. huhu.. hari ni HARI bertemakan JAGUNG.. :) sedap makyong oiii.. kalau jagung ni mmg mcm2 leh wat.. kat umah ni pun sama je.. kalau jagung rebus paling laku.. tapi tak penah lagi buat jagung bakar. sbb kalau jagung bakar tu jarang dapat sambutan.. kalau nampak kat pasar mlm pun setongkol je beli.. hmmm tapi yg jagung in cup tu.. rm2 kat pasar mlm.. tapi rm2.50 kat petronas okeh.. ape pun yg buat sendiri lagi murah.. kan kan.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam nani..jagung bakar tak laku yr..heheh..mahal jgk kan jagung in cup tuh.tak pdn ngan kos yg murah.baik wat sndiri...:)

      Delete
  12. alamak..jemput jagung, puding jagung my favourite..!
    terliur.balik ni kena pergi pasar borong cari jagung la.huhuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhe..selamat membuat puding yer...:)

      Delete
  13. Serba-serbi jagung. Kakak suka jagung Ummu. Olahlah macam mana pun kakak suka. Bau jagung rebus pun kakak dah suka apa lagi kalau dapat menghongges jagung (terbayang Aidan makan jagung pulak hihi...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hhehe...kakak suka jagung ya..mmg sedap jagung wat camaner pun..yg biskut mazola tuh kan sedap guna minyak jagung ..:

      Delete
  14. WAH BANYAKNYA JAGUNG..DULU DI KMPUNG PUAS MKN JANGUNG

    KAT SINI PUAS TGOK JE..NAK BELI MCM TAK LALU DAH NAK MKN..SUKA CUCUR JANGUNG

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg beli dah tak fresh sgt dah biasanya...

      Delete
  15. tak pernah lagi try yg bawah tu UA... tulah takut budak2 tak mo makan sebab tak biasa....kang okje sorang yg syok sendiri hehe?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak biasa kot ngan puding tuh...okje belilah dl kasi cuba..:)

      Delete
  16. rajinnya ummu macam2 menu jagung keluar saya paling suka puding kastard jagung :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kastard sedap gak..tp bukn feveret sy..:)

      Delete
  17. salam ummuaidan....semua cadangan2 di atas adalah favourite mommy ros juga. bestnye kalau berjiran, blh pow sikit.heheh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ros..kalau brjiran mmg seronok sbb ros pandai msk mcm2..:)

      Delete
  18. semuanyer sedap2... KA peminat apa saja makanan berasaskan jagung ni hehehe

    ReplyDelete
  19. saya biasa buat yg resepi 1,2, 3, dan 4... yang 5 dan 6 belum try... nanti boleh cuba...
    Hehehe, terkejut juga bila tgk Dr tu... ingatkan ada orang lain yang guna nick sama... ekeke, amin.. harapnya dapat la jadi Dr suatu hari nanti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn lupa buat puding tuh..sedap..:).. tak sabar rsnya nak panggil dr...hehehe:)

      Delete
  20. rindu makan kastad jagung.Dah lama tak makan.bagi siket hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak bg banyak2 kalau boleh..tp apakan daya kan..:)

      Delete
  21. assalamualaikum ummu...sedapnya tengok jagung2 tu..semuanya boleh buat..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mama..btul tuh..mmg senang jer..

      Delete
  22. saya suka jagung rebus dan puding/kastard jagung ^_^

    ReplyDelete
  23. Wah, interesting ni! Larat sgt sis ni. Photos yg ditayangkan cantik-cantik belaka. nextime blog pasal how sis settle all the tapioca ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aiyooh kena buat psl tapioca lak kr..huhuhu..ni kena jadi lagi kreatif lah nie..:)

      Delete
  24. Syukur Alhamdulillah banyak rezeki jagung. Diana tak sempat nak ambil gambar tuaian jagung, cepat je budak-budak kasi habiskan. Tak menyempat, tau je nak tuai jagung. Macam-macam harassment kena kalau tak kasi kihkihkih...

    ReplyDelete
  25. wahhh so heaven Ummu, bertuahnya lah yang duduk serumah dengan Ummu.

    ReplyDelete
  26. byk bendo buleh wak ngn jagung ni. sedaknyo bubur tu. kalu letok air batu sikit lg sedak.

    ReplyDelete
  27. Jagung sebabkan gastritis?hahaha...1st time dgr ni!kuang3;p

    Jagung yang dipersalahkan pulak yer;p

    ReplyDelete
  28. Salam Ummuaidan,

    Terkesima seketika melihatkan deretan foto masakan yang cukup mengancam selera!! Bertuah darling dapat isteri rajin masak!!

    ReplyDelete
  29. aduuuhhhhhh...jagung..jagung..jagung..in d house!!!!aaahhhhhh!!!teringin!!!ngehheeh!!!baru tringat yg dh lama x makan jagung,heh!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads