Tuesday, 12 March 2013

Pilihan SEO, Pilihan Bloggers

Hari ini kena buat entri yang tidak bergambar kerana big boss guna camera..huhuh..tak dapatlah nak mengambil gambar kebun mahupun masakan Jadi kenalah menulis sesuatu yang memerlukan pemikiran sikit..walaupun malas nak berfikir.

Semua yang ditulis adalah berdasarkan pendapat sendiri (yg tidak semestinya tepat), analisis berpandukan blog sendiri (blog orang camaner nak tahu data) dan dari pemerhatian2 sekitar blogging environment. 

Pilihan SEO adalah merujuk kepada carian melalui search engines, selalunya pencarian berbentuk maklumat dan juga images. Manakala pilihan bloggers adalah entri2 yang menarik minat pembaca yang terdiri daripada bloggerslah samada dari blog link mahpun blogger dashboard..  Untuk blog nie, so far penyumbang traffic yang terbanyak adalah link dari blog Salam2Benua (thanks Sis LG) dan Google Search.

Yang diperhatikan traffik yang datang dari SE adalah kebanyakkannya berbentuk pencarian maklumat seperti cara penanaman, cara buat kompos, cari blog kita dan sebagainya.  Manakala traffik dari blog links pula lebih kepada latest entri harian kita ataupun nama blog kita.

SE rasanya diluar kawalan kita, kerana pencari2 maklumat mencari maklumat, dan search engines memberikan options kepada mereka mana nak pilih, SE juga meletakkan blog kita dalam carian mengikut ranking tertentu samada first page atau page yang terkebelakang. Alhamdulillah, for this blog banyak entri yang telah berada di first page...

Traffik bagi blog link pula mengarahkan bloggers yang mengunjungi sesuatu blog untk menuju keblog kita berdasarkan tajuk entri mahupun summary, gambar dsbnya mengikut setting pemilik blog. Kalau tajuk menarik, mungkin ramailah sikit yang akan klik untuk membaca entri kita..kalau subjek biasa2 sahaja mungkin orang akan terlepas pandang..betul tak..?

Pemerhatian pada blog sendiri..ade beberapa beberapa entri yang traffiknya adalah melalui carian, mempunyai pageview yang tertinggi dalam seminggu walaupun entri itu sudah lama disiarkan...dan maintain sebagai popular posts for the week, month and all time contohnya entri Menanam Sawi Caraku dan Cara Mudah Membuat Baja Kompos, lebih dari 200 pageviews dalam seminggu. Entri2 yang baru pula bergantung kepada tajuk dan ceritanya yang meningkatkan pageview. Sebagai contoh entri Alkisah Petai Versi Fiji  yang mempunyai pageview tertinggi last week. Kalau tajuk menarik, cerita bagus, banyaklah pembacanya jika tidak biasa-biasa sahaja.

Jadi untuk balance kan diantara traffik dari blog link dan bloggers (dtg from dashboard).. rsnya entri kita perlulah ade yang bersifat informative dan juga interesting story. Biasanya bloggers lebih suka kepada cerita yang menarik, santai dan kena dengan minat mereka, jadi mereka akan meneruskan pembacaan dari dashboard ke blog kita..ditambahkan lagi dengan adanya gambar2 yang menarik.. ramailah yang akan tertarik..Kadang2 cerita tentang family pun boleh menjadi menarik kan bila kena gayanya..mcm drama bersirilah yg orang suka mengikuti, maka akan adalah peminat setia...:)

Sebab itulah dlm penulisan blog ini tidaklah tertumpu kepada satu subjek sahaja (i.e gardening), subjek untuk 'long term investment' ataupun sesuatu yg masih dicari dlm blog nie wpun tidak lagi aktif (tidaklah penulisan itu tersimpan begitu sahajakan, ilmu ttp dicari)..dan yang lainnya itu sebagai pengisian dan perkongsian..inshaallah.

Hmm..jika diawal berblog dahulu dirasakan banyak yang impossible nya, namun kita alhamdulillah setelah 10 bulan berblog tidaklah begitu mengecewakan..average 1000 pageviews perday alhamdulillah dapat dikecapi jugak..hanya perlu maintainkan traffic agar tidak merundum pulak....

p/s - mana2 yang terkurang terlebih  tuh bolehlah ditambahkan atau diperbetulkan ya...

47 comments:

  1. adakah ini entry pertama tidak bergambar dr ummuaidan? kalau betul, hari ini dalam sejarah...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya kot..hari ini dlm sejarahlah kot..hehehe

      Delete
  2. Tahniah !!! 1000 pageview setiap hari mmg tinggi tu.....suka ke blog ummu ni sbb sebelum ni tak tahu sangat ttg tanaman segala tp dpt tmbh ilmu berkebun dr blog ni ... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..iyer ker..bkn byk info sgt pun mia...merepet pun ade jgk..hehehe

      Delete
  3. biarlah apa yg kita tuliskan memberi manfaat kpsd pembaca,kalau tak byk pun..sedikit sudah mencukupi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak..setidak-tidaknya ade jgklah manfaat kerja yg kita buat nie kan..

      Delete
  4. tahniah ummu..nak tanya..penyumbang traffic ni maknanya yg selalu dtg visit blog la kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks nadia..penyumbang traffic nie adalah mcm referral lah..cara dimana orng dtg keblog kita..smd ikut blogger dashboar atau link kat blog atau google search...

      Delete
    2. kalu mcm tu ummu adalah penyumbang traffic blog sy..:D big thanks to U

      Delete
  5. Tahniah Ummu...
    Tu lah kan...ada juga tulisan2 kita yang org buat rujukan..Alhamdulillah..sekurang2 nya memberi pengetahuan pada org lain.. sy mmg dah azam suatu hari nti klu nak berkebun mmg akan dtg sini buat rujukan..hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks atie..alhamdulillah setidak-tidaknya ade jgk manfaatnya kan wpun sikit..:) ..heheh dtg cepat2 yer, manalah tahu kot ummu ttp kedai lak kan..heheh

      Delete
    2. hihihihi..klu tutup kedai pun akan ku selongkar di google cari blog Ummu..hehe;)

      Delete
  6. Hebatlah ummu kalau samai 1000 kan. Kakak tak pernah ambil tahu berapa kakak punya tau. Punyalah kakak ni pemalas. Buat N3 pun asal boleh sebab itu kurang menarik minat orang utk membaca..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betulker kakak tak pernah ambil tahu..wah...tak sangka lak..hehe
      alaa blog kakak mmg best..ummu nie slh seorng peminatnya...:)

      Delete
  7. salam ummu, tahniah..puaskan kalau writings kita dpt beri manfaat kat org kan..tercapatlah matlamat utk menulis...
    thanx 4de gud info..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam @na
      thanks..mmg bila orng lain dpt manfaat tuh..kita makin bersemangat utk menlis lg kan..

      Delete
  8. wah ramai tu seribu...suka kesini sebab suka tengok tanaman menghijau...dan segar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..heheh..iyer ker...ade jugak tanaman yg tak hijau tau..:)

      Delete
  9. alhamdulillah,Nor..keep it up ye :)

    ReplyDelete
  10. Banyak jugak traffic UA yeh...sampai 1000 traffic per day... Tahniah kerana berjaya menarik readers dengan entri UA tu ...
    Nampaknya Okje pun dah jatuh cinta dengan blog UA ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah rezki kecil2an OKje.
      hehehe..wah seganlah okje yg hebat jatuh cinta ngan blog picisan nie...heheh

      Delete
    2. Hish...kalau nk kata hebat, mia liana lg hebat....okje ni sama je mcm blogger baru...tak de hebatnya haih...sajalah UA tu!hehe

      Delete
  11. tahniah.. KA pun suka dtg baca blog ni !

    ReplyDelete
  12. ha ah kalau nak tahu..inilah blog pertama yg knor suka baca dan lihat kehijauannya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. OH yer ker..tima kasihlah kak nor..

      Delete
  13. akhirnya smpi 1k....tahniah bt akak..klu nk ada long terms investment knalah lbh lg mencari ilmunya...hihihi ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks yut..betul tuh..nak mencari ilmu tuhla yg malasnya lak..hehe

      Delete
  14. assalamualaikum ummu...tahniah2 yer...:)

    ReplyDelete
  15. tahniah ummu.....itu maknanya ramai orang suka garden betul tak....kat sini kan penuh dengan tanaman hijau....

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks yan..yer ker..ingatkan blog gardening nie bosan org baca kan..heheh

      Delete
  16. Tahniah UmmuA. Saya suka datang sini sebab mmg banyak info dalam cerita. Keep it up ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks nas...byk info ker byk merepek lagi kan..hehehe

      Delete
  17. saya suka celoteh akak dalam blog nie terutamanya dalam persekitaran Fiji Island...sebab jarang ade blog sedemikian. juga tiada blog yang lain begitu "komited" dalam siri perkebunan belakang rumah dan siri bergambar makanan organik. Itulah sebab blog akak saya minati. tahniah akak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for supporting akak zayri, really appreciate it..akak ingat gardening blog nie boleh jd membosankan..lihatlah berapa byk blog kebun yg berjaya kalo banding ngan blog masakan..tapi akak hentam gak tulis apa2 yg terlintas..apa2 entry yg membosankan tuh akak mintak maap jer lah yer..:)

      Delete
  18. salam dik,
    selamat berblog.salam ceria selalu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak..tima kasih n salam ceria utk akak jgk yer,..

      Delete
  19. Pendapat Ummu itu sama seperti pendapat aku...
    Bezanya, ramai yang datang ke blog aku membaca kisah-kisah seram, misteri... dan peliknya, pantun! Hahaha... Tak sangka sungguh pantun menjadi tarikan orang ke blog aku.... dan lebih pelik, ramai yang datang dari Indon membaca pantun.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..lawaknya..ade jgk org zaman skrang nie gila baca pantun kan..ko pandai berpantun rupanya..hehe

      Delete
  20. Assalamualaikum kak nor.

    ore xreti la pasal SEO ni sumo. ore tulis gapo hok ore sero nok tulis. kade2 psl diri sndiri, nasihat, tazkirah. plg byk pageview setakat ni sl tudung. huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam aim..
      SEO nie utk oghre hok minat tengok traffik bulih la..rama jgk orng cari info psl tudung..baguhlah tuh..:)

      Delete
  21. Siap boleh study tu Ummu ni. Dasat ye ummu, tinggi traffiknye. Kalau saya ni yang baru belajar (dari dulu belajar, tak pandai2 pun)... ada beberapa komen dari sahabat2 pun dah kira bergembira, tak de lah borak sorang2... hehe.. tapi betul lah, blog Ummu memang menarik dan berinformasi. Memang jatuh cinta gak lah dengan suasana green yang menjadi topik utama Ummu.

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum kak nor :)

    umoh jiran sebeloh kiri kak nor tu supo mace tepi pantai doh. mgkin sbb pokok kelapa tu kot.

    xdop binatang gao2 ko kak semok gitu mo tu? kalu umoh ore gak mace2 doh ado.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads