Friday, 29 March 2013

Tuaian Jagung Manis Lagi Segar

Assalamualaikum & Salam Jumaat, anda semua yang budiman...

Hari ini merupakan permulaan Easter Holiday lah disini...semua kedai2 ditutup mahupun market jgk. so duduk dirumahlah diam2 sambil makan ayam turkey panggang..iyerlah tuh.....

Anyway since takder turkey and takder reason nak makan turkey..dihari yang mendung dan hujan berintik2 dari awal2 pagi lagi..eloklah masuk kebun cari sesuatu yang boleh dijadikan makanan ..walaupun berhujan sikit....

Inilah hasil lawatan kekebun dipagi nie....rezki di hari hujan...

Sedikit ketumbar, bendi dan yang paling utamanya tuaian pertama jagung manis di tahun ini..

Cepat kan masa berlalu..dalam 3 bulan menanam bersusah senang..akhirnya dah dapat mengecap hasilnya..alhamdulillah...murah rezki kami, hampir setiap pokok menghasilkan 2 buah yang gemok2 dan sehat..


Daripada tak tahu apa nak dimakan dimusim hujan nie...dapatlah jugak buat sesuatu dengan jagung nie..inshaallah rebus lah paling mudah..sebab malas nak buat pengat walaupun teringin nak makan..hihihi


Jagung biasanya tak boleh tunggu lama sangat sebelum dituai..takut terlebih matang kang keras pulak untuk dimakan..so nak tahu ready ker tak, kopek sikit kulit luarnya tengok dah kuning ker blom....


49 comments:

  1. akak un buat entri pasal jagung jugak hari ni hehe..

    ReplyDelete
  2. musim jagung sekarang ni. projek tanam jagung bln april ni baru nak start. sedap nampaknya jagung tu. buat corn in cup sedap ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap jgk buat corn cup..tp budak2 suka yg rebus jer..:)

      Delete
  3. cantik jagung tu.
    Itu spesis sana atau benih dari Malaysia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. benih tuh yg dibeli kat sini tuh...

      Delete
  4. alahai ummu...kalau aliya tengok ni mahu terliur die...suka sgt dia jagung tu! meh pos sini skit....hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..nanti auntie poskan utk aliya dgn happy nyer...:)

      Delete
  5. Nak masak apa jagung tu ? buat bubur pun sodap teringinlah pulakk...tapi saya kena beli jagung dlm tin jer ler ...kalau nak tunggu jagung tanam sendiri alamatnya berjanggut pun tak dapat makan hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. rebus jer...diorang nie rebus pun 3, 4 biji sorang blh habes...:)..beli jer pun takper janji elok..

      Delete
  6. Alhamdulillah banyak pulak tuainan pagi2 jumaat. Selamat berehat,jangan terlalu risau pasal komen. Kawan2 di sini semua faham keadaan awak. hehe......yang penting ikut cakap big bos. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..ingatkan blom ready lg..rupanya ade yg dah blh tuai..cepat lak...boss nampaknya bz sket hari nie..asyik kuar umah jer..:)

      Delete
  7. sungguh menggoda perasaan tengok jagung tu.. Aaaa.. jeles tak de tempat nak tanam jagung..

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah......rezeki bila berbakti pada tanah kan...?

    lepas nie boleh buat bubur jagung nie he heee.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...betul tuh ya,..teringin jgk tuh...

      Delete
  9. sedapnya ..teringat jagung yang jual kat jalan kuala selangor tu... saya nak tunggu jagung yang mak mertua saya tanam kat kampung..beli biji benih kat tanamsendiri.com. selalu berapa bulan akak tanam jagung dari nenih hingga masak buah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lps 3 bulan biasanya dah boleh tuai daaa..senang tanam jagung nie takyah nak jaga2...

      Delete
  10. buat cucur jagung lagi sedap... hujan-hujan pulak tu. kena ngan kopi panas. try la

    ReplyDelete
    Replies
    1. cucur jagung yer..blom pernah buat tuh..nanti nak cubalah jgk..thanks...

      Delete
  11. Hehe...oklah tu UA ...berganti ganti rezeki yg dpt dituai.... dlm fridge tu ada gak jagung dlm plastik hehe...buat pengat pun sedap gak ek UA.

    Fahamnya okje UA. Kalau ada big boss...mmg tak puas nk melayari blog hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengat mmg sedap okje..cuma malas nak buat kerja lebih jer nie...

      sib baik boss tiba2 agak bz sket ari nie okje..dpt jgk berlayar2..heheh

      Delete
  12. Assalamualaikum...
    makyong apa khabar? semalam dah gi cari barang? moga dah jumpa apa yg di carinya.. mesti seronok kan.. sesekali berjalan kuar..
    sedapnya jagung.. teringat hari tu gi cameron highland, mr mama beli jagung 20 batang lagi.. kononnya nak balik wat bubur la.. cucur la.. apa2 je.. last2 hari pertama dah rebus 7 batang.. selesai dinner.. lepas tu anak2 request lagi sbb jagung tu sedap.. manis.. mr mama rebus lak 8 batang.. balance sket lagi kononnya nak wat bubur.. last2 tak cukup gak.. anak2 makan berangkut2.. sedapp.. then 2 hari dah selesai makan jagung 20 batang.. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumsalam maknani..
      alhamdulillah selamat mencari brg utk maknya lak..heheh
      jagung kan kalau setakat 20 tuh mmg cepat jer habes...nie dkt 8 btg pun sehari jer leh habes..sib baik ade lagi kat kebun...)

      Delete
  13. Assalam Ummu..
    sedap je klu makan jagung rebus kan?.. sapu planta lagi sodap..hehe..
    Biasalah kan bila bis bos ada kt rumah, kena lah bagi perhatian kat dia..kang kena complain plak..hehe (atie ler tu! ) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie...
      yg sapu planta tuh mmg style pasar mlm sedap kan...
      heheh..dia tuh taku bininya sakit blakang dok dpn komputer lama2..tuh yg sll bising tuh..:)

      Delete
  14. assalamualaikum ummu....sedapnya tengok jagung tu...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam mama..alhamdulillah sedap...

      Delete
  15. Alhamdulillah.. rezeki.. bila kita berbudi pada tanah.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh...usaha yg tak sia2..:)

      Delete
  16. sedapnya makan jagung rebus...berbudi kepada tanah, dapat merasa hasilnya...take care ummu

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kniedaz..jagung yg kita tanam sendiri mmg best n fresh dr yg dibeli..:)

      Delete
  17. sgt cemburu ni...dulu masa berbendang malas bkn main nak bercucuk tanam di batas2..

    skrg ni membuak2 nak berkebun..tapi tak ada rezeki nak berkebun..

    berkebun di pasar raya ajelah ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheeh..atkder rezi utk berkebun tuh kak...nanti ade peluang gunakan sebaik mungkin yer...

      Delete
  18. sedapnya tgk jagung2 tu... mesti manis.. kalau anak2 saya suka bakar jer... senang kerja ummi dia.. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah manis jgk isinya..bakar tuh yg sy malas kena balik2..heheh ..rebus tinggal jerr...

      Delete
  19. singgah petik jagung jap...ni kalu buat jeput jagung mmg best...mkn panas2...masa hujan plk tuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jjeput jagung ko..nati kutip semual nok trylah..

      Delete
  20. Hi Ummu, you have real green fingers. I'm envious of your harvest.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Green finger meh..somehow i couldn't locate any greenish around them..heheh..just kidding...u also have good garden maaa..

      Delete
  21. Alhamdulillah hasil tuaian peuh isi nyer, tk der rongak pun. rebus sedap la makan ujan2 ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah ..rezki utk makan musim hujan kan nas...

      Delete
  22. salam dik.
    Dah dapat hasilnya.Alhamdulillah.Jagung manis akak yg 7 pokok tu..dah keluar buah, tapi anak tak tutup pintu pagar dah selesai dirata lembu orang kaya. huu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak.. alaa siannya kena makan kat lembu..penat2 jer akak membelanya...hmmm takder rezki tuh..:)

      Delete
  23. salam...buka blog pagi sabtu tgk jagung! cantik isinya ummu..3 bulan dh dpt hasil..cepat jugak...rasa kempunan jagung smlm ke kuala terangganu ingat dpt beli jagung..tak musim agaknya..buah tembikai pulak berlambak2!

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat pulak kali nie..3 bulan dah dpt hasilnya...nanti belilah kat pasar mana2..jom buat jjeput jagung deh...

      Delete
  24. Salam Ummuaidan,

    kalau bakar sapu butter pun sedap juga. alternatif kpd rebus shj.

    ReplyDelete
  25. teringat plak jagung cameron yg sgt manis & sedap :) rupa dh lebih krg dgn jagung Nor :)

    ReplyDelete
  26. lama tak jenguk sini... ummuaidan pekabar? :)

    rasa puas sangat bila setiap titik peluh kita mendapat hasilnya.. :)

    ReplyDelete
  27. oh cantiknya jagung dia... kalau rebus tu kan best...

    ReplyDelete
  28. buat jagung rebus ti sedak kak.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads