Thursday, 21 March 2013

[Our Garden] Nasib Mereka-Mereka Yang Ditinggalkan

Hari ini masih lagi sibuk ngan urusan anak2 yang dikebun...beberapa hari ditinggalkan banyaklah kerja yang menanti, tambah2 pulak sebelah petangnya hujan. Sakit mata melihat rumput rumpai yang menebal  namun digagahkah jugak merumput walapun terpaksa mencangkung duduk bangun...

Lihatlah betapa bersemaknya... Aidan tolong merumpat sambil cakap "I remove like a goat.."...heheh

First thing yang diperiksa masa sampai kat umah hari tu adalah anak2 dikebunlah walaupun belum masuk rumah lagi..hehehe...alhamdulillah, Allah adalah sebaik2 Pemelihara yang dilangit dan dibumi..lihatlah perkembangan mereka2 ini setelah ditingglkan...
  
Anak2 semaian semuanya telah membesar dengan sehatnya malah dah pun ready untuk dialihkan...tuh yang sebuk dan letih sangat pepagi nie...

 
Sawi putih alhamdulillah dahpun masuk sekolah menengah, namun nak sunting tuh tak boleh lagi..kena tunggu kurang-kurangnya seminggu lagi..:)

Cik2 bayam yang muda remaja, sehat2 kerana hujan..telah pun sedia untuk disunting dan dah sunting dan dimasak dah pun..:)

Ulam raja pulak dikhuatiri wrong location kerana tempat mereka didominasi oleh pokok melon..kena alihkan ketempat lain jawabnya nie...

 Pokok keledek..masih awal untuk berisi tu.sapa berminat nak buat sayur daunnya bolehlah datang amek yer..hehehe

 Petola - memanjat, berbunga dan berbuah. Namun dek kerana hujan yang kerap buahnya tidak berapa menjadi sangat...kena tunggu cuaca panas sikit kalau nak berhasil pun...

Encik2 jagung... alhamdulillah telah pun berbuah kesemuanya..dalam sebulan lagi inshaallah dapatlah merasa hasilnya..kalau nak buat sayur pun ade yang muda jgk tuh...

Tuaian setelah balik...sebelum pergi kutip bendi, balik pun bendi jugak...tapi yang kali nie lebih sehat...sebiji petola dari pokok yang lama, petola ayut...masak apa yer kali nie..ulam cicah budu pun sedap kan...

Kepenatan dan mengantuk lak nak habiskan entri nie...nak kena masak lunch plak nie...masak apa yer...hmmmm, chop suey lah yg paling mudah...

49 comments:

  1. salam ummu...nampak gaya dari cerita sihat adanya..alhamdulilah..Sayur2 yang ditinggalkan rupanya pandai menjaga diri...itulah kurniaan Allah buat kita semua..kadang2kita terlalu bimbang kan sesuatu tanpa kita sedari ada kuasa yang lebih hebat dari kita untuk menjaganya...yang penting doa kita sentiasa agar sentiasa berada dibawah peliharaannya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak..alhamdulillah sehat..itlah sebenarnya Allah yg menjaga dan mentabdir. kita cuma perlu berusaha dan berserah..mintak doa akan keberkatan..yer tak kak...

      Delete
  2. Assalam Ummu..
    nampak sihat2 je sayuran tu kan? rumput je yg panjang sikit..ada abg Aidan tolong cabut rumput..hehe...boleh masak sayur petola.. bendi nak masak apa ye? hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      alhamdulillah sehat..aidan tlg cabut kejap jer dah mula bosan..hehehe...bendi th masak utk abuaidan style kot..hehe

      Delete
  3. Selamat memasak dan menjamu selera dengan hasil tangan sendiri..tentu nikmatnya subhanallah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kak..rezki dari kebun kan nikmatnya lain dr yg dibeli..:)

      Delete
  4. Besar bendi tu buat masak air je, lepas tu bakar ikan cicah budu aloh sedapnya .....

    ReplyDelete
    Replies
    1. masak air sedap yer...heheh lama dah tak buat..:)

      Delete
  5. Banyaknya benda Ummu tanam...jagung tu berapa lama dari tanam hingga berbuah? Benih jagung biasa di jual dalam satu paket ada 5-6 aje..ni yang beli kat supermarket, dan dalam enam tu cuma satu dua je bernas dan tumbuh...ada kala semua tak tumbuh...nampaknya yang tumbuh tu buahnya kena biar buat benih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam 3 bln jugak Dr. H baru berbuah..sikitnya benih tuh..kat sini secawan baru 50sen..mmg kena buat benih sendirilah jika gitu caranya..:)

      Delete
  6. Alhamdulillah. Tuannya sihat, tanaman yg.ditinggalpun sihat. kerja2 membuah rumput tu buatlah sikit2..jaga nanti sakit belakang..riuh aidan memicit pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kak..tuannya sehat, baby kicking hheheeh..dok pikir2 nak sruh abuaidan cari kambinglah kak buat ragut rumput..hehehe

      Delete
  7. MasyaALLAH. Kagum saya melihat 'ladang' UmmuAidan.
    Memang ada bakat bercucuk tanam, bukan boleh buat makan je tu, nak jual pun boleh. banyak tu .

    Tahniah =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah rezki kan...jual tu idaklah..cukuplah makan sekeluarga tak yah beli..heheh

      Delete
  8. sedapnya masak lemak ketiak jagung hehe..hanya terdapat dikelantan ja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sayur lemak campur kan..mmg sedap kak...

      Delete
  9. Perghhh, bendi rebus cicah budu.. Sukanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tuh..tambah2 ade ikan bakar..fuhhh

      Delete
  10. salam UA, waah ada assitant, nmpknye ringan lah sikit keja2 kat ladang tu...hehehe... mcm site supervisor plk aidan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assistant tak leh harap sangat tuh..byk curik tulang ..hehe

      Delete
  11. segar mata pagi-pagi tengok semua hijau subur lah ummu...penat pun berbaloi..tapi jgn push diri..take care

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tuh nadia..balik tuh rs happy sgt tgk mrk2 nie...thanks nadia...

      Delete
  12. Kalau dah rajin...dapatlah hasilnya...kan UA... Ni tak habis makan seminggu ni UA..
    Boleh tanya tak macamana UA boleh minat berkebun eh? Sangat kagum!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuai sikit2 lah okje ..baru boleh abis..orng umah sebelah gembira jer kalau ade yg nak lompat pagar ..hehehe...
      Cuna okje cari entry CERITA AKU DAN BERKEBUN ..bulan sept'12..bacalah kat sini ade diceritakan..;)

      Delete
  13. hasil tuaian yag berbaloi2 walau kepenatan... suka tgk sayur2an ni tumbuh subur

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh KA..sblm dpt hasil mmglah penat..bila dah menuai seronok lak rsnya..:)

      Delete
  14. segar2nya bendi tue...sukanya tgk tanaman hijau mcm nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..nampaknya menjadi kali nie..:)

      Delete
  15. bendi tu sungguh segar...
    suka kalau dicelur air panas dan dicicahkan ke sambal belacan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..dah lama tak makan camtuh...

      Delete
  16. salam,Nor..alhamdulillah ..segala2nya trjaga elokkn :) sedapnya klau petola tu msk style sayur air tumis lada hitam :)..bendi tu celur then cicah ngan budu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. petola tuh mmg masak gitu pun tak imi..heheh

      Delete
  17. Hahha, "I remove like a goat".. Boleh jadi mantera msa merumput ni.

    ReplyDelete
  18. bila tengok sayur2 ni tumbuh hijai gini teringin nak buat kebun camni...freshkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom..jom mmari kita berkebun ramai2..baru best..:)

      Delete
  19. Alhamdulillah,
    Berjasa kepada tanah sememangnya tidak pernah mengecewakan.
    K.Sham selalu berangan nak ada kebun mcm ni.
    Tp tiap kali balik sana, baru anak benih nak masuk sekolah rendah (suka ayat Ummu), kami dah terpaksa pulak balik ke sini semula.
    Akhirnya, tinggal batas sajalah.. hurmmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmmm..kalau kat kuwait tuh susah nak berkebun yer..akak tinggal kat aparmnent yer..mungkin kena tanam dlm bekas lah gamaknya gitu kan...tak pun tunggu dah balik for good nanti br leh berkebun..:)

      Delete
  20. heheh Aidan semangat, remove like a goat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kejap jer tuh goat remove pastuh sibu nak blah..:)

      Delete
  21. comeback yg mengagumkan! syukur alhamdulillah. wpun mak buyung tapi semangat anda kuat utk berkebun. semoga Allah permudahkan urusan mu dik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks...mak buyung nie actually tak leh dok diam..asyik piikirkan apalah yg aku nak kena tanam, kena semai bagai..hehehe

      Delete
  22. Alhamdulillah.....semua penat lelah dah membuahkan hasil.....
    Pucuk ubi keledek sedap di tumis campur udang kering dan cili padi....:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..belum pernah lagi tuh cuba msk camtuh...yg pernah makan dl kalau tak silap sayur lemak..:)

      Delete
  23. wah...byk nye hasil kt kebun ummu!alhamdulillah:)

    ReplyDelete
  24. pokok petola ayut masih membuahkan hasil nampak yer..kih3x...akak nak bayam ckit....ayut peminat tegar bayam ni..hihihi.mmg subur tanah yer..alhamdulillah..berhasil semua yer wlupun kena tinggal :)

    ReplyDelete
  25. tak boleh nak kata pa sgt suka..

    ReplyDelete
  26. Wah rajin nyer abg aidan.. (^_^) sedap nyer tgk jagung tue.. kalu dah besar, bakar sedap nie..

    ReplyDelete
  27. alhamdulillah pokok akak semua sihat terutamnya yang anak2 kecil tu.. mesti risau akak tinggalkan garden sehari2.tu belum ade ayam itik... :P

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads