Tuesday, 5 March 2013

The Weeding Blues

Biasanya dimusim hujan rumput rumpai pun tumbuhlah dengan galaknya, lebih cepat dari tanaman walaupun seminggu sebelum tuh dah siap merumput semua. Hendak dibiarkan terasa sakit mata memandang, hendak dikerjakan pulak adalah pula sekian sekian alasan...huhuh. Lihatlah keadaaanya pada hari sabtu yang lepas...


Dalam pada dok berpikir2 apakah yang patut dibuat, tukang kebun terpaksa gagahkan juga tenaga yang ade untuk melupuskan 'busy body' kebun nie, nak tunggu big boss asyik sibuk manjang, mintak tolong Aidan kang ngan tanaman2 sekali dicabutnya..hishhh. Part by part dengan menggunakan tangan dan juga cangkul, berdiri dan mencangkung  mereka itu semua dikerjakan..Pantang melihat pemandangan yang semak..inilah hasilnya setelah sepagian..


Masih ade yang belum setel..berserabut lagi ..namun tenaga lak pulak tak sekuat sewaktu berbadan satu..huhuh.. ingatkan nak sambung lagi esoknya...namun malamnya pulak hujan lebat seolah-olah hendak banjir hinggalah kepagi ini... 


Pemandangan kebun tropika dipagi ini yang bertakung dengan air..namun dengan hujan juga nampaknya semakin membesar tanaman..alhamdulillah.. Pun begitu tidak dapatlah meneruskan kerja merumput lagi..bertambahlah lagi semak2 dikebun nie..ini belum lagi dibahagian lain..

Macam manalah dapat kukerjakan semuanya ini....

48 comments:

  1. salam ummuaidan, salute la dalam berbadan mcm tu pun masih bersemangat berkebun...suburnya tanaman tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam @na..ummu nie jenis tak boleh duduk diam ngan takleh tengok penyemak mata..:)

      Delete
  2. As salam rajinnya awak berkebun memang tabik spring lah ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa..kena angin rajin..rajinlah jdnya..:)

      Delete
  3. Jaga diri ummuaidan tu. Risaunye saya tgk lahaiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks zamzurina..dont worry kalo tak larat mmg sy tak kuar nyer..:)

      Delete
  4. tengah subur tu..rezeki rumput2 tu di situ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..rumput2 pun ade rezki mrk yg tersendiri kan..

      Delete
  5. Kat sini mula panas semula..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yer ke..sini hujan menjd2 lak..

      Delete
  6. Penat memang penat tapi bila tengok hasil tu mesti rasa berbaloi kan. Gagah lagi ye Ummu walau berbadan dua duk kerjakan tanaman tu. Moga bertambah sihat baby dan Ummunya yek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh gagah tu idaklah..tp gagahkan diri tuh sebenarnya..thanks MFM

      Delete
  7. rumput rumpai yg tak ditanam..mmg cepat membesar,walau tak dibaja,tak dijaga...yg ditanam pulak kurus melidi hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg begitulah sunnah alam kan kak..Tuhan dah takdirkan mrk tumbuh nak wat camaner...:)

      Delete
  8. sabar... yg tak mampu buat tu, biar je... jangan paksa diri....

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks..kdg naik angin rajin tuh jgk...hehe

      Delete
  9. Exercise tanpa sedar bila ummu lakukan weeding di kebun. Sihat pastinya.
    Musim hujan eloknya pokok sayuran cepat besar tapi ada kala jadi membusuk pulak kan ummu.

    Sementara lecak rehatlah dulu hari ini ummu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Katanya exercise mencangkung tuh baik utk preggy women yer kakak heheh..betul tu kakak..kalo sayur hijau mmg blh cepat rosak daunnya cam sawi tuh

      Delete
  10. salam ummu..pemandangan biasalah tu..rumput dan tanaman berlumba2 nak naik..kadang2 tu rumput yang menang..hehe.Tapi takpe buat sikit2..Buat kerja tu jangan memudaratkan diri kita lah pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rumput tuh kan kak kalau dah besar mmg lg kuat cengkamannya..lagi susah nak bersihkan..sbb itulah elok clear kan ms kecik2 lagi..:)

      Delete
  11. rajinnye ummuaidan berxcercise ngan rumput rampai tu. memang geramkan kalau tgh rumput lagi sihat dari pokok yg ditanam

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..exercise mencangkung tuh kan elok utk bersalin nati kan..heheh..rumput2 mmg menyemakkan mata shj..

      Delete
  12. salam ummu.....

    suka tengok kebun yang menghasil kan pokok buah dan sayuran nie...rajin sangat ummu nie....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam yan
      alaa bukan rajin sgt yan..sajalah sebagai pengisian hidup nie...hehe

      Delete
  13. memang betul..lalang, rumput rumpai ni mudah beno hidup...sehat dr tanaman yg ditanam...ummu tak lengoh ke..duk cangkung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lenguh tuh lenguh jgk nadia..tp kang exercise yg baik utk bersalin jgk kan..heheh ..sy kalo berdiri pun cepat penat jgk tuh..

      Delete
  14. aduhhhaaaiii..gagah perkasa betul mak buyung kita nan seorang ni..siap cabut rumput bagai..tak sakit pnggang sakit urat ke Nor?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sakit jgk blakang ngan pinggang kak..tp lps tuh kan boleh releks jer..heheh

      Delete
  15. seronok kalu leh bercucuk tanam
    tapi halaman umah kak yana tanahnyer keras kejong.
    tanah batu bukit ditimbunnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin blh beli tanah dr nurseri ker th kak..buat raise bed..dpt jgk bertanam kalau rajin..:)

      Delete
  16. Assalam Ummu...
    best nya banyak tanaman..
    pasal rumput yg tumbuh tu slow2 lah bersih kan..Aidan cabut skali dgn tanaman ker?? hehe...
    Take care Ummu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie
      aidan bukan boleh harap tuh..ari tuh dah cabut semua pokok bunga mummnya kat depan umah..baiklah take precaution..heheh

      Delete
  17. xpe buat secara pelan2lah... apapun kenalah jaga diri juga ye

    ReplyDelete
  18. As salam ummu,
    Pemandangan yg sama spt kebun kecil saya selepas hujan. Saya ni pulak bkn selalu blh jenguk kebun, tgk2 rumput/rumpai dah hidup subur. Tumbuhan jenis rumpai cepat membesar. Dua tiga hari kita biarkan, ia akan meninggi dan akarnya mencengkam jauh ke dalam tanah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam che adry
      mmg kalau hujan rumput rumpai cepat sgt besarnya..dah tuh pulak makin besar makin kuat mencengkam..tuh yg saya sakit mata tgk tuh

      Delete
  19. akak jgn la kijo kuat sgt. keh baby ngamuk mok dio aktif lajok. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngamuk ko..heheh takut jgk tuh..:)

      Delete
  20. :) alahaiii...kudrat ye smakin terhad...xpela...bt ckit2x...harapnya tanaman akak tak la terbantut tumbesarannya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau akak tinggalkan pun boleh jgk besar..namun dah tabiat akak tak suka tgk semak2 tuh yut..hehehe

      Delete
  21. Okay la tu mak buyung mampu jgk buat wp sikit demi sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat sambil exercise kan..moga senang nak branak nanti..heheh

      Delete
  22. Rajin gitu bagus senang beranak kan orang kata, tapi careful tau duduk bangun gitu sakit belakang nnt.
    Minta Aidan buat sambil observe, rajin tak dia? hehhee terlebih rajin nnt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy kalo dok ngadap laptop nie lagi cepat sakit pinggang tau..heheh yer lah dok kat kebun tak sampai sejam pun hehe
      hmm dia tuh semua yg orng buat nak buat..sy terpaksa sembunyi semua cangkul, rake semua..dia nampak..dialah yg sibuk nak.kita dah takleh wat keje dah...huhuhu

      Delete
  23. tgh preggy pun masih larat lagi ummuaidan berkebun...bagus betul!
    Tapi kena jg diri elok2 ye:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..buat cikit2..nie hujan nie relaks dlm umah lak...
      thanks tuan duktur..:)

      Delete
  24. Sekarang musim takut nak weeding sebab ramai orang post di group tentang khasiat weed yang biasa kita geram dok buang aje. :-) Saya pun sekarang nak weeding pun puas belek-belek dulu...

    ReplyDelete
  25. bila tengok entry ni.. teringat sekarang ni tengah musim hujan.. dah masuk bulan 9.. menuju ke penghujung tahun.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads