Thursday, 28 March 2013

The Truth About Their Banana

Ingat tak pasal pisang yang kami beli on the way balik Suva kat tepi jalan tu..? Alhamdulillah pisang2 tuh telah selamat menjadi sebahagian darah, daging dan lemak kami daa...:). 

Tanpa menunggu lebih lama, keesokkan harinya, dah siap digoreng dah.(kan dah cakap bertahun2 tak jumpa goreng pisang...kempunanlah nie...:)

 Masa nie pisang masih belum masak lagi..nak kupas kulit pun kena guna peeler.. potong2 kecil & digoreng 2 biji dahulu..dah siap tak rasa cam pisang sangat.. manis pun tidak..tapi bolehlah kerana kempunan kan...yang big boss lak ingatkan goreng sukun atau keladi..huhuh

Esoknya pula. di buat pengat makan dengan pulut....

Sebiji jer dulu..tuhpun liat nak menghabiskan, tak rasa seperti pengat pisang sangat, pengat sedap, tapi pisang cam adaa yg tak kena..huhuhu...Aidan cuma makan pulut jer...

Dua tiga hari kemudian big boss tanya..pisang tuh kena dibiarkan gitu jer..takder buat apa2 ker.dah makin masak dan nak buruk..

 Rupa nampak hodoh, tp belum buruk lagi nie..kebal nie ..dalam isi masih elok...:)

Maka digorenglah untuk kali keduanya lagi....

Hmm..kali nie bila pisang dah masak..ade rasa cam pisang..tp agak masam sket, manisnya kurang..:)

Dua biji balance tak tahu nak buat apa..akhirnya kelaut jugak. Kesimpulannya, pisang emas dinegeri orang, pisang kapas dinegeri sendiri..sedap lagi pisang yang dinegeri sendiri...:)

AUTO PUBLISH - Hari ini cuti wpun bukan public holiday lagi sebab sekolah en. Abuaidan celebrate holi day (yg main kaler2 tuh), sampai isnin nilah cuti lagi sempena Easter lak (tp jumaat & isnin kedai tutup)....so kami pun berjalan2lah kebandar carik brg2 sikit, seblm makin tak larat...

42 comments:

  1. salam UA, singgah breakfast goreng pise jap...lamo sungguh tok make pengat pise pulut tuh...hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam @na..sedap pengat pise..nok2 kalu nge pise hok kecik tuh (tok ingat namo..)hehe

      Delete
  2. Assalam Ummu...agaknya pisang tu gemuk melampau...tu pasal rasanya pun x bpa best kan... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mia..yer ker sebab gemok..mungkin lah kan..heheh

      Delete
  3. pisang kalau tak masak... tapi kita goreng memang tak sedapkan UA...tapi tak pelah buat ubat kempuanan haha
    Masam masam pun ok gak kot macam pisang nangka kat Malaysia hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah okje..lps tu dah takder pisang lain dah layak utk goreng..huhuhu..pisang nangka ker yg sweet sour tu okje...

      Delete
  4. pengat pisang makan dgn pulut....sedapnya...

    ReplyDelete
  5. salam dik,
    Pisang jenis tu, kalau ditempat saya hanya dibuat kerepek masa mentah..isinya macam ubi, keras..kalau orang dusun didaerah ku ini mereka buat arak dibiarkan masak sampai masam.Pisang ni memang tak dapat dimakan macam pisang biasa, namanya pisang batu tak berapa popular.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kak..
      oohh..buat kerepek sedap yer kak..nantilah kalo jumpa lagi mmg boleh cuba buat nie...pisang batu yer kak orng panggil..ingatkan mcm yg orng kelantan panggil pisang menggala...:)

      Delete
  6. sekali tgk,mcm rupa pisang abu..kat kelantan dipanggil pisang sebatu,kan...sedap buat pulut dakap hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pisang abu ataupun pisang 'ggalo' kak...yg keras gitu...

      Delete
  7. salam ummu..tersengih2 sy baca entry ni..sampai bos tanya kenapa? erkkk...terasa nak makan pisang bos!

    sy tersengih sbb pantun tu..pisang batu lah..pisang kapas kemana pulak..:p

    happy holiday..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..nadia buat lawak...nak buat camaner kan ..orng kempunan pisang goreng..hehe

      Delete
  8. salam ummu..itulah perasaan kita bila kita berada jauh ditempat orang...kempunan makan macam2 yang kita suka ..rindu pada makanan yang kita selalu makan selalunya mengatasi segala galanya...haha,,Tapi walau macam mana pun sekurang kurang nya dapat juga menikmatinya walau pun kadang2 agak berbeza...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak...ms dok kat tmpt kita ngada2 ..memilih sgt kan psl makanan..heheh..bila dok jauh gini..dah takder pilihan sangatlah..kenalah redha...:)

      Delete
  9. Serius akak.. Walaupun saya tak tahu mcmana rasa pisang tue.. Tp terliur sgt tgk "Pengat pisang+pulut" yang akak buat..
    Ptg nie, balik ofis nak cari pisang gak la.. (^_^)

    P/S: Akak pernah makan "sira pisang" tak..?? sedap juga tau.. Sesuai utk pisang yg kurang manis.. (^_^)

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum.. makyong sihat..? of coz lah kan.. sbb makyong berjalan2 ke bandar kan.. semoga selamat pergi dan balik jalan2 ye.. :) nak ole ole.. :) :P
    >> bila cakap pasal pengat tu, mmg sedap nampak.. ngan kuah melimpah tu.. perghh.. meleleh gak .. tapi mak nani lom boleh makan pulut.. mak cakap pulut bisa.. so boleh menyebab kan dalaman bernanah.. jadi mak nani pantang makan pulut lagi.. nanti raya nak makan ketupat pulut mungkin dah boleh.. sbb time tu baby fiyya dah 8 bulan.. so 8 bulan lah mak nani dah pantang kan.. :)
    feveret mak nani is pisang goreng okehhh!.. serius bila tengok pisang goreng ni, terus teringat, kalau tak manis sedap la di colek ngan susu cair.. cam cicah ubi keledek goreng tu.. nyam nyam... ape pun dah tercapai hajat makyong nak makan pisang goreng kan.. walaupun tak sesedap pisang kat malaysia ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam maknani..kalau berpantang takleh makan ppulut yer..sib baik nani bgtau...cicah susu cair sedap yer..heheh..tak pernah lagi try tuh..

      Delete
  11. Akhirnya pisang tu selamat di makan..hehe...
    puas hati juga dpt makan pisang goreng kan Ummu..
    takpe, nti balik Malaysia boleh makan pisang goreng sini plak..hehe:)
    oh! sana PH ye.. mesti hari yg colourfull...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah atie..bila balik nanti belasah habes2 kan..holi day tuh kan depa main tuang2 serbuk yg berkaler2...konon nak sronotlah tuh...

      Delete
  12. I kt sini nasib baik ada pisang dr india yg sesuai utk digoreng. kalau tidak mmg kempunan jugak lah...itupun pisang tu bukan selalu ada...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sib baik ade jgk kan..mmg tension kan naper depa tak goreng pisang cam kita...walhal goreng pisang tuh kat mana2 ade dijual kat tpt kite..

      Delete
  13. Pisang tu nampak rangup dan sedap tp sayang tawar sikit. Kalo tawar2 gini buat kerepek sedap kot. Pulut dengan kuah tu dah mabeles,tang pisang pulak la tak terasa mana. Tak pe la,kurang2 boleh hilangkan kempunan teringin nak makan kan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin kena buat keropok;ah jwbnya ibu qis kalo beli lagi..:)

      Delete
  14. lain mcm je rupa pisang gireng tu hehehe

    ReplyDelete
  15. bentuk ye pon dh len kak...agk2x klu bt cekodok pisang mesti pelik rasa ye kan...akak tak try bt cekodok ker?hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak takutlah yut kalo nak buat cekodok..tah rs apa2 lak kuar nanti..:)

      Delete
  16. teringin pulak nak rase pisang BESOR akak tu..pulut dengan pengat tu nampak menyelerakan pulak.nak gi cari pisang lah nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..pisang th 2 biji pun dah cukp utk buat apa2...mmg besar zayri..

      Delete
  17. tak rasa mcm pisang kita pun, telan aje la.... dapat juga lepas rindu, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betl tuh..hehehe..mula2 makan mmg semangat..lama2 baru rs kurengnyer...

      Delete
  18. Assalamualaikum Ummu,
    Di sini pun K.Sham jarang jumpa pisang yg secukup berkenan di hati.
    Hatta bila digoreng ataupun dibuat pengat.. ada sahaja yang tak kena di hati.
    Yg hairan nyer.. orang lain okey je la pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak sham..
      agaknya sebab kita cerewet sgt kot sbb tuh susah nak kena taste..heheh..mungkin sebab byk sgt pilihan kan kat m'sia tuh..:)

      Delete
  19. pisangnya tak sama dengan di Malaysia ya? takpela..janji dah hilang rasa nak makan pisang

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh..janji dapat lpskan keinginan..:)

      Delete
  20. lame dok makang pengat pisang...sedapnye..tengok gambar kat blog ummu pun jadilah...hehehe;p

    Ummu, pisang yang kulit hitam tu sedap ke? klu pisang kat sini biasenye klu kulit dah jadi macam tu mesti isi die kurang pejal ala2 lembik gitu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg kulit hitam tuh ok lagi PC ..sbb kulitnya tebal..sedap tuh idaklah..tp dah beli tepaksalah mkn jgk kan..:)

      Delete
  21. gemuk jugak pisang tu kan.. ;)

    ReplyDelete
  22. macam2 cara masak pun still kureng kan, tak sama dengan pisang di tanah air hahhaa. yg duk beli kat sini selalu rasa kelat,

    ReplyDelete
  23. Salam Ummuaidan,

    naper sampai kena pakai peeler ya??

    ReplyDelete
  24. A'ah..k'imi pn igt ubi kayu grg td,ngehehe!!!pssstttt...k'imi pling suka pisang nangka :)

    ReplyDelete
  25. macam2 pisang rupanya kan ada...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads