Saturday, 2 March 2013

Thai Green Curry Chicken - The Experiment

Selalu sangat masak hidangan yang sama setiap hujung minggu pun boleh menjadi kebosanan jugak kan...sekali sekali perlulah jugak tukar resepi..tambah pula bila big boss ade kat umah dihujung minggu. 

Dari pagi sibuk berpikir2 dan mencari2 resepi untuk masak ayam. Awalnya teringin nak buat butter chicken, namun takder yogurt, tak sempurnalah pulak kan. Kemudian teringat plak akan thai green curry yang selalu Sis LG tayang kat blog dia..dia mmg dah expert daa masak green curry nie. 

Anyway tak pernah makan pun kat Malaysia before seingatnya..ini kira percubaan pertama lah..mcm gamble lak. takut tak sedap lak nanti sia-sia pulak. Alhamdulillah inilah hasilnya.


Sedap sebetulnya green cury nie dan berbeza dengan kari Melayu mahupun kari Indian. Namun bahan2 yang digunakan lebih banyak macam bahan melayu kitalah dengan serai, lengkuas, kunyit, halia dan pelbagai (Thai kan lebih kurang kita gak). Yang bezanya pengunaaan thai basil dan ketumbar didalam rempah, jus lemon juga sos ikan.  Bau bahan tumisan dan yang telah masak memang menggoda...wangi dan sedap sesangat..


Tidak perlu menunggu lama setelah masak..makan panas2 dengan nasi panas...peehhh..memang puas ati..oleh kerana curry yg dibuat tidak pedas (kerana 2 yg tak makan pedas didalam rumah) terpaksalah makan ngan cili hidup bersama-sama nasi...ulamkan timun mentah..


Kebanyakkan bahan2 adalah dari kebun. Nasib baiklah ade serai, lengkuas, kunyit, ketumbar dan basil yang ditanam dikebun..juga baby corn...kalau takder semua nie memanglah takleh buat..nasib baik tanam sendiri kan...hehehe

>> Resepi yang diadaptasi dari sini

37 comments:

  1. aduiii..sedapnya.. kalau Hubby akak mmg suka sangat dgn green curry ni.. sedap sesangat.. pekat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapkan..nie akak pun kena buat jgk nie cepat2..hehe

      Delete
  2. sedapnye! tambah pulak dgn bahan2 yang segar dari kebun sendiri...lg la sedap dan fresh gitu;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg betul tuh..kalau takder bhn2 tu semua mmg susah nak buat...:)

      Delete
  3. he he orang rumah dia poning kalu buat macam ni, dia akan kata, ini gulai lomak ke apa benda?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin dia konpius sikit kot sebabnya ade rs cam gulai lemak jgk..tp lainlah sikit..:)

      Delete
  4. salam ummu..green curry sememangnya sedap..kadang2 kak siti buat ngan daging jugak..kak siti samalah ngan ummu..tak bolih lah masak pedas..so jatuhkan je cili dalam curry tu..selamat menjamu selera di hujung minggu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oohhh..daging pun sedap jugak yer kak..nanti nak cubalah..hmmm selamat berhujung minggu yer kak..

      Delete
  5. Selera sungguh Mak Yong kali ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak bujang yg lebih berselera dari makyong..heheh

      Delete
  6. Sedapnya. ..saya x pnh mkn kt msia..tp pnh mkn kt thailand..tp mmg pedasla karinya

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau yg pure thai tuh lagi sedapkan..tambah2 ngan kepedasannya..:)

      Delete
  7. samalah ummu..kalau wat green curry intai kebun....cukup bahan..da trus boleh buat..lazat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh nadia..sib baik bhn2 yg penting tuh semua tersedia kat kebun kalo tak mmg takleh buat..heheh

      Delete
  8. salam ummuaidan,
    sedapkan! :-). tu sebab hubby i asik2 mintak suruh masak green curry ni, hehe.
    rasa dia ada ala2 masak lemak cili api sikit tp lagi bnyk pakai bahan2.
    memang seronok bila tinggal masuk kebun aje instead of kena pergi kedai cari bahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak..
      tuhlah bila i tengok u selalu msk green thai nie n yr mat salleh hubby pun suka sangat..i rs mesti sedap n mesti cuba one day..hemmm..mmg sedap..yg curry paste dia th buat sendiri pun bolehkan..mmg btul..semua bhn tersedia dikebun jer..:)

      Delete
  9. uih gambar ke dua tu siap hias dengan cili api nampak..tau dah tu pingan akak ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee..pinggan akak lah tuh ..tunggu masuk mulut jer...:)

      Delete
  10. ada baby corn?
    tak pernah jumpa kari macam tu lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya sayur tuh terpulanglah nak letak apapun boleh..ikut kreatif ngan apa yg ade..

      Delete
  11. lbh seronok,dan puas memetik hasil tangan sendiri kat kebun,kan...organik dan pastinya islamic hehe..(nak tanam baca bismillah,kan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kak..bila gna yg islamic dan organik dr kebun sendiri mmg best..jimat pun jimat..sy dekat k.krai kak..

      Delete
  12. eh kelantan kat mana..akak bachok(kg gunung)

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. alhamdulillah ngan ruang yg ade...

      Delete
  14. saya pun tak pernah makan kari hijau ni... mcm mana rasa dia, ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rsnya sedap..tak macam kari mamak mahpun kari melayu..in between lah..mcm taraf kari makan kat restauran lah..:)

      Delete
  15. Ini favourite saya jugak ni. rasa basil leaves mmg umphh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. first time nie sy gna basil kat kebun..kalo tak mmg terperuk kat sini jer buat menyampah..huhuh

      Delete
  16. Jarang2 makan green curry ni tapi memang sedap makan dgn nasi panas2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap kan..mcm style makan kat restauran wpun kat umah..heheh

      Delete
  17. pssttttt...Nor..k'imi pernah masak sekali lauk ni...tpkaaaaannn..pkai perncah segera keluaran tupperware..huwaaa!!!

    ReplyDelete
  18. sedapnyer... sesekali sedap juga buat green curry ni, but KA prefer yg pedas2 hehehe

    ReplyDelete
  19. Namanya green curry ke, selalu makan je dan panggil gulai aje. hehe.. best lah Ummu tengok amik bahan dari kebun sendiri aje, macam tengok cite Korea aje tau. Rupanya ada diantara kita yg lifenya memang real camtu. :)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads