Saturday, 9 March 2013

Sayur-Sayuran yang Diimport Dari Tanahair

Sayur-sayuran yang terdapat di Malaysia tidak semuanya terdapat disini walaupun terdapat persamaan dari segi iklim tropika (beza siki jer lah). Salah satu faktornya mungkin suhu yang berbeza, dimana di Fiji terdapat musim yang lebih sejuk (ala2 CH) yang tidak sesuai untk tanaman tropika dan cuaca cuaca panasnya dihujung tahun teramatlah panas. Kita perhatikan sesetengah tanaman boleh ditanam di Malaysia sepanjang tahun, namun tidak semestinya disini.

Benih2 sayur dari tanahaiair adalah semuanya dari kemurahan hati rakan2 gardening blogs dari tanahair seperti Kak Puteri Purnama, Olive, Nadia Rashid dan kakak tukang kebun sendiri. Jadi setelah berbulan benih dihantar, disemai dan dijaga..dapatlah kita tengok penyesuaian mereka dengan keadaan disini lain.


Kacang botor, ditanam dari bulan puasa tahun lepas sampai hari ini masih belum berbunga-bunga apatah lagi hendak berbuah. Rasanya tunggu tengok sehingga musim lebih sejuk kalau2 nak berbunga, jika tidak kita hapuskan sahaja..


Labu kundur setelah berbuah dalam 8 biji buah nampaknya pokok menjadi semakin matang dan kekeringan..tidak panjang umur seperti pokok labu kuning. Yang 2 biji ini terletak diatas atap 'greenhouse'..tukang kebun tak tahun camaner nak petiknya...huhhuhu 


Ulam raja benih kiriman Nadia yang menjadi tanaman paling precious sekali.. sedang membesar alhamdulillah..tak sabar nak melihatnya lagi besar dan menjadi ulam..


Roselle - ade 4 pokok yang ditanam semuanya...sedang giat membesar. harap2 subur dan berbuahlah nanti dapat jugaklah merasa sirap ataupun jem roselle yang diwar-warkan kesedapannya tuh.


Kailan - kali ini pertumbuhan memang agak lambat berbanding dengan batch yang ditanam pada awalnya tahun lepas. Sudah lebih sebulan dipindahkan ke tapak ini, namun masih kecil lagi saiznya.. terbantutkah?


Bayam - benih yang ditabur hampir 3 minggu lepas..bertaraf kanak2 sekolah rendah..masih belum sesuai dipetik lagi.. namun bayam ini memang feveret ulat daun sesangatlah..walhal bayam pasir yang tumbuh meliar merata2 tidak diganggu mereka, namun bayam ini pula yang cepat menjadi mangsa..mungkin bayam pasir rasa lebih pahit dan tidak sedap, maka mereka pun tidak sukakannya seperti kita.

Sebenarnya kalau diikutkan bercita2 untuk menanam lebih banyak jenis lagi sayuran dari tanahair seperti kesum, kuchai, bunga kantan dan juga pegaga..namun tidak begitu senang untuk membawa mereka2 ini masuk kenegara ini...

42 comments:

  1. lepas ni bole jadi pembekal biji benih sayur M'sia di Fiji ....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..nasib baik sayur bukan bisnes minded skrang nie..so utk makan family jer lah..:)

      Delete
  2. salam ummuaidan
    wah, seronoknye mengikuti perkembagan pokok2 tu semua kan. tak sabar menikmati hasil. btw ros curious gak u kat sana ramai tak geng2 dr Malaysia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ros,
      mmg tak der orng m'sia kat daearah yg ummu dduk nie ros..ade pun org indo jer selang bbrp buah umah..tp style orng kat sini depa bkn jenis suka bertandang kat umah orng..dok memerap kat umah masing2 jer..:)

      Delete
  3. Tqk pokok kacang botor tu merimbun..musykil gak xda buah..mabuk daun ek?slm hari sabtu sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade jgk ker mabuk daun..penat gak kalau nak kena gunting gitu..huhuh

      Delete
  4. salam ummu...kerana perbezaan cuacalah yang menyebabkan terjadinya sesuatu keunikan..kalau semua sama je tak seronoklah kan..hehe.Itulah namanya rahmat Alllah..mencipta sesuatu berbeza diantara satu sama lain...membuatkan kita sentiasa terfikir akan kebesarannya...macam kak siti cuba nak tanam aromatic celtuce..sedih kak siti tengok..agak2nya dia nak cuaca sejuk..cmne tu..Agaknya dia nak pindah cameron higland kot..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak siti
      mmg betul kak..sbb itulah ade tanaman yg sesuai disstgh tempat jer tidak disemua tpt..rsnya aromatic celtuce tuh nak cuaca sejuk kot..baru lagi subur...

      Delete
  5. hmm law cpt tanam apa yg ada mslysia msti sis jd perhatian kat sana nnt.. sialp2 ley jd ptni berjaya haha.. chaiyaok2!! sis..
    we all saport here for malaysia pokok!! hahaah

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..kalaulah ade tanah yg luas dan kudrat yg bnyk nak jgk usahakan gitu..leh perkenalkan dipasaran mrk kan...

      Delete
  6. Bersyukur juga ssb banyak tumbuhan boleh tumbuh dibumi Fiji kan Ummu?.. sekurang2 nya dapt melepas rindu terhadap tumbuh2an & sayur2an di bumi Malaysia...
    mgkin agak sedikit lambat kot pertumbuhan nya di sana kan? ehehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sejak berblog nilah dpt peluang nie..kalo tak mmg dlm teringin jer lah..hehehe.. itulah..tp kalau kena right time mmg cepat jer...

      Delete
  7. Bestnya bila ikut perkembangan tanaman yg kita tanam sendiri.....kocong botor tu tak berbuah tp pokoknya macam segar nampaknya.....agaknya x sesuai dgn cuaca di sana.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy rs pun mungkin tak sesuai ngan cuaca ..ker mandul kot pokok tuh? heheh

      Delete
    2. P/s n3 saya dah delete.....minta maaf klu awak terkecik hati (^_^)

      Delete
  8. kacang botor tu mcm gila daun,kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kak..daun mmg lebat sangat..bunga hampeh..

      Delete
  9. sedapnya kacang botor tu kan...eajin awak berbudi pd tanah..akak ni agaknya kalau mencangkul sure terus x jalan kot..heeee....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kacang botor yg tak berbuah...hhuhuh..agaknya minat akak cenderung pd yg lain kan..yg lain tuh mungkin lg bagus...:)

      Delete
  10. Replies
    1. lebat daun sajo..buoh takdok dini..huhuhu

      Delete
  11. sedikit sebanyak dapat jugak merasa tanaman dari tanahair tercintooo. Ini saya dah dekat seminggu tabur benih kangkung dalam pot, takder reaksi langsung. Hari2 saya tenung, belai2 lagi hohoho.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalao cuaca sejuk sy rs kangkung kurang sesuai tuh..tunggulah panas sikit lagi..baru tabur benih...lgpun masih winter lgkan..inshaallah kena sabar...heheh

      Delete
    2. sepeket tu dalam 6 biji benih jer kot.. dah tertabur sumer nyer (tak sabar2 la ni). So benih2 sayur lain tu saya tunggu la kalau macam ni. Winter lagi, minus degrees pun.

      Delete
    3. hehehe..takper nanti import lagi..sebab kalo kat sini pun kangkung tak subur pd musim yg lebih sejuk sikit..kalo musim panas ade hujan boleh subur inshaallah

      Delete
  12. ya lah, mabuk daun gaknyer si kacang botol tuh hihiihihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yer ker..ade jgk mabuk daun kan...hmmm sedihnya tak dpt makan buah...huhuh

      Delete
  13. geram tengok si labu kundur tu..

    ReplyDelete
  14. Suka tengok kundur tapi tak tahu apa gunanya selain di buat gula kundur tu je....

    ReplyDelete
  15. salam dik,
    dah matang labu kundur tu..dah boleh petik tu dan simpan tempat kering..ia tahan lama.Dah cuba buat sayur?..

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum kak nor :)

    roselle tu gapo kak? ohh maafla xrajin dgr etep. huhu.

    ReplyDelete
  17. Assalam,

    biasa tengok labu kundur n biasa diberi jiran...tapi bunda tak tau nak buat masak apa...

    biasa makan jus dalam kotak n halwa kundur jer...

    ReplyDelete
  18. Berbakti pada tanah...itulah imbuhannyakan UA....habis ke makan sayur sayur tu semua bila time matanya sekali UA?

    ReplyDelete
  19. ulam raja tu: sedap buat nasi ulam campur ikan kering
    kastam ketat juge pihak kastam nyer :P

    ReplyDelete
  20. @knor
    labu kundur tinggal bbrp biji lagi tuh tak petik

    @nizam.arif
    nak buat gula kundur jgk tp tak gheti..:)

    @salam kak..
    boleh simpan gitu lama yer..belum lagi sebab tgk cari idea..hehehe

    @nuraim
    waalaikumsalam aim..rosella tuh kak nor pun baru kenal sejak berblog hehehe..pokok hok ado bunga..bunga leh wat sirap lah...

    @BUNDA
    wkumsalam bunda..sy pun tak biasa masak n makan labu kundur buat sayur..so masih dok pikir2 nak wat per

    @hainom OKje
    hehe..biasalah tidaklah habis okje.samada dok terbiar kat situ kalao tak sempat share ngan jiran2...huhuh

    @mohd hazayri
    taklah ketat mana..cuma yg jenis nak tanam berbatang atau ubi tuhkan susahlah nak buat masuk, kecuali kita balik & bwk sembunyi2.:)

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum ummu...sedapnya makan kalau ada ulam raja tu...:)

    ReplyDelete
  22. haah..sirap roselle mmg sedap & berkhasiat. bunga labu kuning tu, ada kawan kt sini dia goreng celup tepung. sedap katanya!

    ReplyDelete
  23. alahai<nor..untung Nor ramai yg sudi ngirimkn benih2..k'imi pn tringin nk kirm tp xpndai nk pilih yg elok ..takut krg penat je Nor mnunggu & mngharap..sobsobsob...

    ReplyDelete
  24. seronoknyer.. nak apa saja pakat kutip keliling rumah aje ! best sgt

    ReplyDelete
  25. rimbun molek kacang botor tuh...tapi tak buah..hmm terbalik dgn sy punya...daun agak tandus!
    ule rajo tu 2 minggu lagi bulih make ngan nasi panas2...heehhehhe dang la kan sebelum ummu meletop...kalu dalam pantang takle makan kan..ulam raja sejuk..

    ReplyDelete
  26. suka datang lawat ummuaidan kat fiji ni...sebab boleh tenangkan minda dengan n3 tumbuhan2 yang menghijau...:)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads