Thursday, 14 March 2013

Alang-Alang Mengidam Keledek

Mengidam ker..hehe..taklah mengidam sangat, lebih tepat lagi teringinlah...:)

Weekend yang lepas ketika sedang sibuk2 didapur tiba2 tercetus keinginan untuk makan karipap inti keledek..lama dah tak makan since ubi keledek kuning tak der pulak dijual dimarket. Takperlah since takder ubi kan..pendamkanlah sahaja keinginan...

Tiba-tiba Abuaidan pulang dari pasar..check barang2 yang dibawa baliknya tiba-tiba ternampaklah seplastik keledek kuning..wah betapa gumbiranya..orang mengantuk disurungkan bantal pulak..seolah-olah dia dapat membaca isi hati pulak..:)

Keledek  kuning lebih sedap dari yang ungu isinya..dan banyak gunanya

Apalagi mulalah berkenduri dengan keledek idaman tuh...

Terus direbus untuk minum pagi bersama teh...(gambar guna henpon)

Isninnya pulak mulalah projek membuat karipap...

Dapat resepi yang terbaik..memang puas hati dengan karipap inti keledek nie..separuh buat frozen..hari2 dapat makan karipap..:)

Rabunya pulak projek membuat cek mek molek...

Mek2 yang kembong2..santapan mak dan anak..cedappp (gambar guna henpon)

Khamisnya pulak menjadi kaki ayam...

Goreng ubi keledek atau orang kelantan memanggilnya kaki ayam..potongan mcm nie memang sedap dibuat makan petang bersama teh...

Paling utamanya....

Tercapai jugak hasrat nak tanam keledek nie..cuma tak byk yang dapat ditanam untuk first time..

Ingat nak buat bubur kacang letak keledek ngan 2,3 ketul yang lebih tuh..tapi..aaahhh penatlah. Moga2 next week Abuaidan buat lagi lagi..inshaallah dapatlah kenduri dan menanam keledek lagi...best kan keledek kuning nie...:)

62 comments:

  1. salam ummuaidan...
    amboi sakan resepinya berderet2.
    btw baru tahu boleh tanam mcm tu je ubi keledek ni, ingat perlu ubi yg masih berakar2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ros..
      ubi keledek ungu yg sy tanam awalnya pun gitu gak..takder akar2, terus tanam alhamdulillah tumbuh jer..:)

      Delete
  2. salam ummu..itu namanya nalurikan..kadang2 kita tak sangka apa yang tersirat dihati dapat tiba2 dari sang suami tanpa dipinta2..Alhamdulilah...nampak gayanya kemaruk betul ngan keledek kuning ni..hahaha..semua kuih yang berasaskan keledek segera menjadi santapan..apa2 pun jangan sampai berangin sudah...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak..heheh berangin tuh rsnya tidak..tp rs mcm kempunan keledek lagi tp tak ckup kan..smalam yg goreng tuh pun kesian diorang dpt makan sikit jer..sbb awal2 mak buyung makan byk..heheh

      Delete
  3. wowhoooooo...kenduri ubi stelo nah demo!!!!

    eeee tergugat kawe weh, favourite kawe jugok nih, tamboh2 cek mek tuuu.........

    ubi stelo rebus, sedap nyoh.....sokmo buat pagi2 utk amzar, dio pong berehi tu gak....

    ok pasni nok gi jusco cari lagi stok ubi stelo.....heheheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. lupa nok ghoyak, ubi stelo ni ado ciri awet mudo ....keno lah make sokmo.....kihkihkihkih

      Delete
    2. kawe lamo doh tok juppo ubi nie..skali bulih gomo ssungguh la weh..manis ubi nie sbb tuh amzar suko...
      kawe keno make byk nie..tuk awek mudo heheh

      Delete
  4. Saya pun suka makan keledek oren. Yang inti keledek oren tu dia manis atau awak masak dengan rempah kari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg ubi dia manis..masa buat inti tuh mesti letak rempah kari baru sedap...

      Delete
  5. As salam comelnya kuih cik mek molek ummu ...tang karipap tu buat saya jeles sbb tak pandai kelim hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy guna acuan tuh azmatun..malas nak kelim tangan ..lambat...

      Delete
  6. singgah jap..alamak ummu, hok paling terliur cek mek molek tu..real betui...napok sedaaaaaaaapnyer...lamo doh tok make...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap cek mek molek nie...letok gulo cukup2 mmg terangkat..:)

      Delete
  7. sedap nampaknya kaki ayam tu, lenkali nak goreng camtu jugakla

    ReplyDelete
    Replies
    1. goreng camnilah mmg rangup..campur tepung beras, gandum, & air kapur sket...

      Delete
  8. amboi semua tu sedap..ubi keledek banyak gunanya kan..sedap juga masak lemak daun cekur manis tambah keledek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg masak lemak tuh teringin jgk..tp takder daun cekur manis laa...

      Delete
  9. part gerak hati tu teringat masa sy pregnant dulu..selalu yang ada instinct kuat bab apa sy nak makan adalah mok sy hehehhe..:D
    cuma sy ternganga tengok cara tanam ubi tu...rupanya buleh mcm tu..lenkali takyah lah gigih tunggu sampai bertunas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah sy pun tak sangka..heheh..
      yg ubi keledek ungu tuh sy tanam gitu jer nadia..mmg alhamdulillah tumbuh elok jer semuannya...

      Delete
  10. Emmm..tiap2 hari keledek le nampak gayanya selagi tak habis hehe
    Karipap tu mmg fav okje cuma tak pernah buat sendiri....
    hai....kalau dah namanya minat berkebun ada aje ideanya eh...kalau okje harus busuk kat dalam plastik! huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari2 pun takper okje..sampai muak heheh..cuma keledek jer yg tak cukup...
      alaaa okje takyah tanam..kat supermarket tuh kan banyak boleh beli ..hehehe

      Delete
  11. Wah sedap nyer cek mek molek.. amy pun ptg semalam goreng ubi keledek juga tp potong lebar2 xmcm kaki ayam.. (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak mmg suka style kaki ayam..sebab lagi rangup dan best..:)

      Delete
  12. dan dan ini gak terasa nak beli keledek....hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee..abislah bini ko kena masak keledek nanti..:)

      Delete
    2. hari minggu nanti...
      dah berkali2 nak makan karipap
      tapi dia tak pandai nak buat kulitnya..
      dia beli karipap frozen je... hahaha

      Delete
    3. frozen kurang sedap tau banding ngan fresh...kulit tuh tak susah kalau dia boleh belajar kat mana2...

      Delete
  13. wahh..cek mek molek..sedapnya..lama tak buat,sbb tak ramai yg makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cek mek molek senang jer nak buatnya kan kak..kalo ramai makan berbaloi lah..

      Delete
  14. g2 rupanya cek mek molek..baru sy tau, pertama kali tgk huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. orng bukan kelantan mesti tak biasa kan..:)

      Delete
  15. ayut suke keledek grg cecah smbal kicap....nyum2x....tetibe balik ni mcm nk crik keledek..hahaha...ayut smlm msak ayam cili api...guna serai yg ditanam....rasa seronok sungguh dapat guna dh serai yer.. :) ayut tak leh tanam byk sebab ada siput byk kat umh sewa tu...kang bt mcm umah sndri mengamuk plak owner tu kang.hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. cicah kicap..tak pernah lagi akak makan..heheh..wah..tahniah berjaya tanam serai yer..mesti bestkan dpt tuai....siput makan serai yer..?

      Delete
  16. sedap juga makan gitu2 lepas rebus kan.. Tapi kalau KA suka buat kuih cucur badak opr kuih keria tak pun mee rebus hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cucur badak best jgk letak keledek..mee rebus tuh tak pernah dengar pun .heheh

      Delete
  17. Amboi pelbagai resepi......tapi semua pun sya suka makan....keledek buat bubur pun sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..biasalah kan lepas perasaaan..bubur bbh keledek mmg sedap..:)

      Delete
  18. alhamdulillah...trcapai hajat Nor..pndai Abu aidan..memahami jiwa isteri nan seorg :) Nor..klau dpt campur ubi tu dlm cekur manis msk lemak pn sedapkn..bubur chacha pn sedap,eheheh!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kak imi ..teringat2 sayur lemak cekur manis ngan keledek..bubur chacha th takder chacha nak buat..mesti bess kan..:)

      Delete
  19. yan pun suka keledek kuning nie.....rasa manis kan.....ummu nampak karipap ummu buat tu buat yan pula mengidam oppp....teringin he heeee......

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh yan..manis & sedap banding ngan yg ungu nyer..nanti yan buat karipap byk2 yer..hehe

      Delete
  20. Assalam Ummu..
    lambat bersiaran hari ini..mood nya takdok! hehe..
    wah sedap karipap inti keledek..suka sgt makan, klu pedas2 sikit lg suka..hehe.. harap2 keledek yg di tanam tu membuahkan hasil yg lebih byk..amin! :)

    oh..Org Kelate panggil "kaki ayam" keledek goreng tu? baru tau:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie...heheh ..kalo keledek tuh berhasil..dptlah makan keledek byk2 lagi.buat karipap lagi heheh..

      dari kecik lg panggil kaki ayam..sedpa tuh atie goreng gitu ..rangup...

      Delete
  21. MMG BERKAT HASIL DR TANAH..

    KNOR SUKA BUAT KARIPAP INTI UBU KELEDEK..SUKA SEMUA PASAL KELEDEK

    ReplyDelete
  22. Replies
    1. keledek nie best kan..byk resepi yg boleh dibuat drnya...tak rugi..

      Delete
  23. As salam ummu,
    Ubi stello goreng celup tepung tu ore Kelate bkn panggil kaki ayam tapi kateh ayam. Rasanya ummu dah terlupa nama asal masakan tradisional Kelate yg tu.

    ReplyDelete
  24. Saya dah buat semua menu yg ada katas tu kecuali karipap sbb tak pandai nak mengadun. Kelim tu boleh sbb biasa tlg buat.

    Bkn saja ubi yg blh dimakan, pucuk keledek juga sedap dimasak lemak putih. Buh ubi stello dlm tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam che adry..
      kateh ayam ko? rsnya dr kecik dlu panggil kaki ayam..heeheh tak taulah..... pucuk keledek tuh sy dah lupa camaner nak masak lemaknyanya..tringin jgk tringat makan ms dulu2..

      Delete
  25. Emmm, nak kena pindahkan blog Ummu ni ke list bahagian masak2 lah... Kalau kita berjiran kan senang, agak2 Ummu tak nak makan, meh pas ke rumah sebelah yang suka makan tapi tak reti nak masak ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh..jgn MFM ummu nie bukannya terer msk pun..betul2 tuh ..blh kita msk byk n pas2kan.heheh

      Delete
  26. Nasib baik tak kembung makan keledek manyak-manyak.. maknanya baby dlm perut tu pun suka keledek lee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..takderlah kekembungan pulak tuh..mungkin best kot baby cakap..heheh

      Delete
  27. kuat betul instict hubby... dia tahu si isteri nak makan keledek...
    sedapnya cek mek molek tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..itulah..tak sangka...che mek molek setahn sekali dpt merasa..:)

      Delete
  28. cek mek molek!!!sedap tu....ade jugak kuih ni kat fiji ye...hihi;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade..setelah dibuat sendiri dirumah..heheh

      Delete
  29. hohoho kenduri keledek, yum yum. Terharu tak bila teringin, tanpa cakap terus dapat. hehheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh nas..mmg rs hepi sgt sbb dikala teringin tiba2 rezki dtg diilham kpd suami kan...heheh

      Delete
  30. sedap tu kalau makan panas2... liya pulak dh rasa teringin nie.. hehe

    ReplyDelete
  31. Salam Ummuaidan,

    kecur air liur tengokkan kaki ayam ngan cek mek tu!! Lama x makan, teringinlah pulak!

    ReplyDelete
  32. suami kak tu blh tahu kot kak nok makey. hihi.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads