Tuesday, 19 March 2013

Cerita Dalam Perjalanan Balik

Peace be upon you all yang budiman....

Hujan actually di Suva awal pagi kelmarin masa kami kuar dari umah sister untuk last shopping dan bertolak balik. So susah jgaklah nak bergerak..anyway lepas setel urusan henpon, baru gie last shopping spree..biasalah kalau shopping ngan En. Abuaidan mmg tension sket (huhuh)..banyak kedai yg dimasuki, namun cepat pula keluar dari satu2 kedai2 tuh, tak sempat panas bontot....dalam (1 jam pn boleh masuk lebih 10 kedai tuh..penat.penat)

Abes jer shopping kilat, isi perut kat Indian restauran (makan vegetarian jerlah....huhu) sebelum bertolak, Siap makan, tiba2 budak yang sorang tuh buat perangai, naik angin gear 5.. 'ketegag' kata orang utara..last2 kesabaran dah turun ke level 2 (Abuaidan masih tahan sabar 3X ganda), tarik kuar from restaurant, sampai dalam keta pun tak brenti2 lagi angin taufan tuh hinggalah tertido....hisshhh..kalo kat umah dah kena telan ngan ibu singa dah tuh..huhuh

Sebelum taufan melanda

So dalam taufan2 tuh pun kami pun terus bertolak balik. Pun dalam masa yang sama mak buyung dok tertahan2 nak terkucil, kenalah cari masjid yang berdekatan mahupun public toilet, singgah kat masjid pertama yang dilalui after setengah jam...

Masa nie dah azan zohor berkumandang..namun bapa mithali takleh nak pi solat sebab budak yang naik angin mengada2 ngan bapak dia (sbb kena marah ngan mak)..tak boleh letak bawah, kena dukung...

Namun..masjid nie takde facility untuk solat bagi wanita mahupun tandas, imam kata kalo nok solat gie umah dier..hiii seganlah...terpaksalah gie lebih kedepan lagi..kalau2 ade...dalam 15 minit kemudian, sampai kat 1 lagi masjid...


Pun takder jgk facility untuk pompuan..imam sini suruh gie solat kat umah dia jgk, ade maknya ngan wfie jer kat umah..no choice lah tebalkan muka, pegilah jugak..hhuhuhu....kemudian barulah dapat meneruskan perjalanan dengan nyaman sikit..budak yg naik angin tuh pun dah ok..so sempatlah bapaknya solat kat sini....

Jalan yang kami ikut nie different dari jalan yang digunakan masa datang..first time lah nie kiranya lalu ikut sini..(nanti citer lainlah pasal perjalanan ikut sini dan viewnyer yer.. .), sempatlah simplah gerai yang menjual buah-buahan ditepi jalan....

Ade pisang, limau mandarin, dan juga tembikai..kami cuma beli pisang dan limau mandari..tembikai tersangatlah tidak patutnya harga...

Pisang nie yang lama tercari2..apa namanyer yer...pisang  tanduk? aaiii bab2 nama pisang ni mmg fail.. anyway hanya fijian people jer yg tahu makan pisang nie..biasanya dorang rebus...tapi rsanya inilah pisang yang boleh digoreng tuhkan..bertahun tak makan pisang goreng..inshaallah dptlah jugak merasa kali nie...heheh

Kurang dari setengah jam nak sampai umah, ade lak orang yang jual ikan kecik2 tepi jalan....


Rasanya ikan darat tuh sebab penuh bersisik..secucuk $5 dan $3 bergantung pada saiz ikan..so beli yang $5 secucuk...


Inilah ikannya..korang tahu tak ikan aper nie? Nasib baik Abuaidan baik hati bersihkan ikan semuanya buang sisik dan cuci..masak 3 ekor dulu utk rasa..2 ekor habis kat anak bujang (pun tak cukup lagi tuh)..mak ngan ayah share sekor ikan sebelah sorang...huhuhu..ikan ni masak asam pedas pun sedap kan...

Alhamdulillah sampai dirumah dalam kul 5..sempatlah masak dinner..dan terus pengsan lepas isyak..kaki pun dah baik bengkak lama dok dalam keta...huhuhu..Hari nie lak, banyaknyer urusan kain maing nak disetel kan..bermesin2 lak nak kena cuci dan cuci tangan pun jugak (yg degil2 tuh).. hmmm tang nak jemur ngan lipat tuh tension sikit...:)

Anyway thanks kat korang yang sudi singgah kat laman nie wpun tuannya takder..inshalllah komen2 dan blogwalking tuh akan diuruskan pelan2...more story, nanti kite citerlah yer....

57 comments:

  1. Alhamdulillah. semua dah selamat, taufan pun dah reda tuh...ummu fiji pakai matawang dollar ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. fiji pakai matawang fiji dollar @na...

      Delete
  2. salam ummuaidan.
    ummu, comelnye pisang tu,bentuk mcm segiempat pon ade hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam eithusa..
      itulah..tp pisang nie agak keras juga..rsnya sesuailah utk goreng..

      Delete
  3. Unik la pulak cara si penjual ikan tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya begitulah cara diorang jual kat tepi2 jln...

      Delete
  4. Alhamdulillah kak ...selamat pulang...bosar sungguh pisang yg akak beli tu...buat pengat sedap kak...ade jual sagu tak kat Fiji?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pernah dulu sekali buat pengat guna pisang nie..sedap jugak tuh..letak pulut...sagu ade kat pasaraya zayri..

      Delete
  5. Syukur dah selamat sampai ye, Angin taufan anak2 ni biasalah, KA 3 anak, 3 peel , kdg2 memang kena bertukar jadi ibu rimaulah jawabnyer. He He He. Neway ikan2 tu nampak cam best aje, Kalau KA & En Hubby pasti beli ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah KA ..kalau kat umah tahan lagi..nie kat public, nak jd mak rimau pun kena tertahan2 jgk.huhuh..sedap jgk ikan tuh goreng garing2.rsnya cam ikan sungai kita yg biasa...

      Delete
  6. Assalam..
    mmg payah klu tengah syok berjalan anak buat hal kan...hehe terpaksa tahan sabar....
    pisang apa tu...gemuknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam..
      spoil mood kan kalau anak meragam nie..huhuh.. sy pn tak tahu nama pisang tuh..tp rs cam ade sstgh pisang kat m'sia...

      Delete
  7. pisang tanduk tumpul ke tu.. montel semacam je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak surelah tanduk ker tak..main agak jer tuh..heheeh

      Delete
  8. Assalam, ummuaidan
    Hihi, nampaknya tetap masih bertenaga + bersemangat makan angin. Baguslah. Semoga sihat semuanya.

    Rasanya tak pernah lihat pisang jenis itu di Malaysia ni. Pendek dan muntuk! Ikan tu macam ikan darat. Rupanya macam ikan tilapia. Nampaknya boleh jadi sedap kalau digoreng garing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam pak temuk...
      alhamdulillah bolehlah digagahkan jugak sikit2 kan..last minit ni kan..heheh

      rsnya ade gak pisang yg jenis gemuk camni kat m'sia...tp boleh rebuslah sedap...goreng tuh adalah jgk rs cam talapia...

      Delete
  9. Alhamdulillah! dah selamat smpai rumah..
    awat budah tumpis Fiji tu mengamuk sakan? nasib baik Ayah nya sabar lg melayan ye.. klu Babah pa'e mau dh jadi rimau..haha..
    Pisang tu mcm tak biasa tgk..hihi..
    Bah, rehat2 dulu k.. baru kemas2 & masak pisang goreng tu..hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah ..sampai jgk...
      budak tumpis tuh makan sambil main2 sdgkan kitorang nak cepat2 bertolak takut lewat..tapaukan kentang goreng dia..mengamuk habis dlm kedai...ni makhya yg nak jd rimau tp kena kontrol kat public tuh haa...
      eheheh..tak sabau nak goreng pisang...

      Delete
  10. owh..itu talapia hitam, sejenis ikan air tawar. Goreng cili best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. talapia yer..rsnya adelah sikit jgk cam tu...bagus jgk idea tuh thanks lynn

      Delete
  11. cantik comel sungguh pisang tu... gemuk2... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..sedap tuh pisang tuh selain dr comel2...hehe

      Delete
  12. Assalamualaikum...
    alhamdullillah.. selamat sampai ke rumah sendiri ye.. :)
    jauh perjalanan.. penat kan.. dengan badan yang tak bape nak cukup stamina tu.. ye dak..
    karenah anak kecil ni mmg payah nak jangka... selalu wat kita naik hantu.. jadi mak tiger la.. kuar tanduk jadi badak sumbu lah... macam2 kita leh jadi ngan perangai anak.. sabor je le.. kalau dah boleh telan.. lama dah telan.. kekekek :P
    pisang tanduk sana bulat2 ek.. tumpul tanduknya.. hihi.. ape pun semoga tercapai hasrat nak makan goreng pisang tu..
    take a rest and lepas ni baru leh bernafas selesa.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam
      betul tuh maknani..kalau boleh telan masa marah tuh kan an kuar balik tuh mmg syok jgk tu...tp kot susahlah nak kuar nanti lak..hihihi..
      penat badan tak leh jln lama2 sangat ..sakit belakang tuh yg tak tahannya...hihihi belum tercapai lg tuh nak goreng...

      Delete
  13. hehe.... bestnya bila dah sampai rumahkan UA.... penat agaknya si aidan tu tu yang mengamuk tu....
    Susah jugak tak de facilities utk wanita yeh UA... memang macam tu ke UA? Syukur jugak duk dlm Malaysiakan UA, banyak kemudahannya...
    Tak tau pulak pisang apa tu... adik beradik pisang tanduk kot...kalau p tanduk dia runcing sikit...benih sana lain agaknya.....nama Ikan sungai Okje tak berapa nak cam...tak biasa, ikan talapia ke keli ke,patin ke taulah...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia ngamuk bila kitorang marah sbb bermain ngan makanan n tak dengar kata..huhuhu..tensi tul...
      yg kat sebelah kami tinggal nie..masjid baru dibina adalah jgk tandas ngan tempat solat bg wanita..yg sebelah nie baru tahu keadaan camtuh okje.susah jgk...
      diorang kata ikan talapia..tp tahlah..UA dah byk lupa psl nama2 nie..huhuh

      Delete
  14. As salam ummu,
    Pisang yg dalam gambar tu kompom bukan pisang tanduk. Pisang tanduk besar dan panjang mcm tanduk kobau.. Sebiji pn dah dkt sekilo. Pisang tu hmpir sama dgn pisang mentalun di Malaysia. Pisang mentalun/mentalon ni bersaiz besar. Kalo pkk subur, buahnya sebesar lengan org dewasa.

    Saya ni peminat dan pemakan ikan darat/sungai tp belum pernah lihat ikan jenis tu kat Malaysia. Ia seakan ikan air masin(laut) iaitu atau gerut-gerut. Ikan yg ummu beli tu byk tulang tak?

    ReplyDelete
  15. Ikan yg dlm foto ni seakan ikan tilapia hitam di Malaysia tp ia berbeza sikit kat bhgn muncung, corak dan warna pada badan. Mungkin mereka dlm spesis yang sama iaitu cichlid.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkmsalam che adry..
      kalau bukan pisang tanduk..mcm pisang yg rsnya pernah makan ms kecik2 dlu yg besar lengan jgk isinya..yg tak sedap makan jika masak..sedap rebus atau buat pengat jerr...

      Itulah abuaidan cakap ikan laut..tp sy tgk mcm style ikan sungai sebab byk sisik tuh..biasanya ikan laut kecik2 gitu kan licin...tp rsnya mcm ikan talapia jgk tuh...

      Delete
  16. Uhuhuh!biasala tu ,nor..kdg2 penat brjln jauh jd brgnda2 penatnya klau anak2 buat perangai..apepun..feel gud to b homekn?:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kak..spoiled our mood jer nak santai2 balik.. balik umah best tp letih lak byk keje menunggu.huhuh

      Delete
  17. salam ummu..banyak betul cerita ketinggalan..ikan tu ingatkan ikan lampam...ikan sungai feveret sy..tapi bile telek2 mcm bukan jer..
    naufal pun sama skarang ni sangat ketegag..rasa nak gigit2

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nadia..yer ker..ade ms leh bc balik kan..sy dah lama tak makan ikan sungai jd agak kurang pasti gak..tgkkan rupa cam sungai tp abuaidan kata laut...
      eloknyer ade adik cepat2 ..budak2 ni kalo sorang mmg lagi nakal jdnya..huhuh

      Delete
  18. Assalamualaikum Ummu..
    Salam ziarah dari K.Sham di Kuwait.
    Subhanallah.. rasa cukup bersyukur jumpa blog Ummu ni.
    Dapat belajar byk perkara tentang masyarakat di sana.
    Keep on writing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak sham...alhamdulillah kak sham sampai sini seronoknya ..biasa tgk kak sham kat blog kak LG tp segan sket nak tegur..hehehe...thanks yer kak..

      Delete
  19. assalamualaikum..kesiannya naik angin anaknya ye,,mesti ada benda yg tak dpt ni..

    ha ah ikan tu goreng sdp..ntah apa ke namanya..talapia kut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak..ni baru first time buat hal ms kat luar..mmg hangin lah jgk tp kena sabar...dia tuh nak ikut kepala dia jer nak main2 wpun kat tpt yg tak sepatutnya...huhuhu
      talapia laut yer kak...ingatkan yg darat..

      Delete
  20. salamummuaidan.
    weh, pelik dorg ekk, dah masjid xde facilities utk muslimah.
    btw menarik cara dorg cucuk ikan tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ros..
      mmg gitu mazhab diorang nie..tp kat sebelah bhg yg kami tinggal nie ade plak kemudahan...
      actually silap sket cara cucuk tuh sbb tembus kat perut..patutnya kat pipi jer..heheh

      Delete
  21. Wc back kak..aidan blh thnnya anginnya ..hehehe..bau kuat x ikan sungai tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikan nie taklah bau sgt azlina..ok jer..

      Delete
  22. Nice fruits you have there :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. that's banana and watermelon...:)

      Delete
  23. ummu, kat Fiji senang ke nak cari masjid? saje je tya...tak pernah lagi kesana...baru ni PC ade tya kat hubby Fiji tu kat mana...nmpk sangat tak reti geografi...hahaha;p Tetiba En. Hubby bg cadangan utk pergi jalan2 sana...die kate Fiji ialah kepulauan yg best...btl ke? tapi bile lah blh pergi jln2 sane yer..jauh bangat sih...

    ReplyDelete
  24. ummu, kat Fiji senang ke nak cari masjid? saje je tya...tak pernah lagi kesana...baru ni PC ade tya kat hubby Fiji tu kat mana...nmpk sangat tak reti geografi...hahaha;p Tetiba En. Hubby bg cadangan utk pergi jalan2 sana...die kate Fiji ialah kepulauan yg best...btl ke? tapi bile lah blh pergi jln2 sane yer..jauh bangat sih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. PC, masjid mmg ade disetiap bandar, alhamdulillah. cuma tak semua ade kemudahan utk muslimah..fiji nie ade byk kepulauan..yg paling best tuh yg pulau perlancongan yg kecik2 tuh..tp mahallah sgt..heheheh..mmg jauh...:)

      Delete
  25. salam dik,
    ikan tu jenis hidup diair masin yg ada payah bakau dan pokok nipa, bukan dilaut biru. sama jenis dengan ikan merah, sedap masak stim + sos tiram.

    ReplyDelete
  26. Alhamdulillah selamat sampai ke rumah. Shopping keluar masuk sampai 10 kedai, tambah lagi sepanjang jalan. memang sakan hihihi.
    Demi anak, mak pak sanggup kongsi ikan sebelah sorang kan :D:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan shopping sakan nas..jajak kedai yg sakan tuh..hohohoh

      Delete
  27. Oh dah balik pun Ummu. So boleh rest secukupnya. Biasalah kalau baya2 Aidan tu memang suka mengamuk lah. Ingat lagi penangan Haziq, kami baru sampai East Coat Mall Ktn, masuk tak sampai setengah jam, dia mengamuk langsung si Abahnya ajak blah. Dah lah nak ke Ktn tu kat sejam stengah.
    Tapi pemandangan kat tepi jalan tu lebih kurang sama dengan kat tepi jalan kat area sini di kawasan yg ada penginapan orang asli. Macam tak jauh beza suasananya dengan di Rompin ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm...mmg gitu kan budak2 nie..nak orng ikut kehendak dia jerr..wpun tak btul..huhuhuhu...
      ade area yg sama ngan m'sia MFM..ade jgk tpt yg agak berbeza..:)

      Delete
  28. btuk pisang tu bkn pisang tanduk rasa yer..sbb ayut hanya kenal pisang tanduk...hihihi :P

    ReplyDelete
  29. Oooo masjid kat sana pelik juga yea krn xsediakan tempat utk muslimah.. Tp baik2 sungguh yea imam2 kat sana..

    Akak.. amy rasa pisang MONTEL la nama pisang tue.. (^_^)

    ReplyDelete
  30. Salam, menarik betul blog ni. Saya curious betul nak tau macam mana anda sekeluarga boleh terlepas ke FIJI. Tempat yang sangat asing bagi saya. Kalau sudi kongsikan la dengan kami, blog readers ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam thanks kerana sudi membaca coretan diblog nie..mmg tempat ini agak asing juga bagi saya..tetapi percaya tak pada destiny kita yang Allah telah tetapkan....

      Delete
  31. Salam Ummuaidan,

    Oh anak bujang pun ada angin taufan yer!! Gear 5 pulak tu, he he! Kelakar habis!

    ReplyDelete
  32. klu x silap kat kg saya org panggil pisang te-mea-daw (heheh cara sebutan atau loghat tak tau la tp bunyi cam tu la).sedap di rebus, bakar dan goreng..pengat pon sedap...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads