Sunday, 24 March 2013

Masih Belum Hilang Serinya Zinnia

Salam Hujung Minggu...

Pastinya seronok kan, hujung minggu, cuti sekolah..dapatlah bersama2 keluarga kalau tak keluar pun bersantai dirumah tiada kurangnya kan...

Anyway..citer hujung minggu from Fiji tak adelah sangat..En. Abuaidan masih berpergian..letrik takder sepagian, baru jer ade nie..dapatlah tulis entri sket...Berdua jerlah ngan anak bujang yang galak kesana kemari mengekor maknya..akhirnya kaki sendiri terluka terpijak mainan yang diletaknya merata-rata..meraung tak sudah2 macam kambing nak kena sembelih..akhirnya tetido...

Oklah ..cuci sahaja mata ngan zinnia yang masih bermusim tanpa henti..semakin tinggi pokoknya..semakin besar bunganya..semakin cantik dipandang....

Warna warni yang sedap dipandang..(abaikan tayar buruk tak sapa gantung kat situ..)

Merah dan Ungu

Merah dan Putih

Putih, ungu dan Orange..

Yang baru muncul..family zinnia jgk nie tp bunga jenis lain..

Kembangnya si ungu..

Yang nie plak tumbuh jgk dalam lingkaran bnga nie tapi belum berbunga lagi...bunga taik ayam kerr?

Oklah selamat berhujung minggu yer..take care..

35 comments:

  1. Cantik bunga tu semua....kalerful
    selamat berhujung minggu.....

    ReplyDelete
  2. salam UA, meriahnye bunga2 tu...tak lah sunyi sgt boleh layan warna2 di laman...sambil dok ligan aidan...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam @na..warna2 dilaman tuhkan kat luar jer..heheh, kitanya dok dlm umah jer seharian..hehe

      Delete
  3. cantik2 semua color...yang purple tu sukanya..
    aidan kesian betul nangis sampai tertido...smlm pun naufal ada incident dengan brg mainan..sendiri buat sendiri sakit heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg purple tu masih kecil lagi..pun surprise tgk tiba2 wujud...
      itulah..terlompat sana sini tak dengar kata akan sendiri gak susah..huhuh

      Delete
  4. Assalammualaikum Ummuaidan,
    waah..akhirnya bunga bunga dihalaman rumah akak benar benar dah berpindah ke bumi Fiji..cantik dan meriah sekali. Marilah kita simpan sama sama benih2 bunga ini..biarlah ia sentiasa bersama kita..hidup subur menghiasi halaman rumah untuk cerita dihari2 esok.Kalau marygol berbunga@taiayam tu, akan banyak rama2 datang pemandangan tambah cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak..
      mmg benar kak..tak sangka menjadi berseri seperti laman akak..nie memri persahabatan kita..sure akan di kekalkan inshaallah selagi dk sini..:)

      Delete
    2. zinnia menjadi bunga simbol Memori persahabatan kau dan aku..hehehe..ada rasa manis dihatiku seseri warna2 zennia itu.

      Delete
  5. yg bawah sekali tu daun dia mcm bunga taik ayam...xpe..kita tunggu aje lah dia keluar bunga utk pastikan bunga apa sebenarnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah bila tgkkan daunnya mcm bunga taik ayam daaa...takperlah tunggu bila berbunga nanti..:)

      Delete
  6. Assalam
    Memang cantik bila keliling rumah ditanami bunga yang berwarna-warni begitu. Tapi kenalah rajin merumput, membaja + menyiramnya bila panas. Berapa lama boleh bertahan tu? Ceria selalu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam pak temuk..
      Yang saya perasan psl zinnia nie kan pak temuk..bila kita tanam ia, rumput pun tak tumbuh dah..dahtuh plak baja mmg lansung tak letak tuh..rsnya selagi berbnga, akan jd matang jatuh atas tanah..yg baru lak tumbuh..begitulah kitarannya..betul tak..

      Delete
  7. Cantiknya. Tak pernah pula tengok yang warna putih tu. Di laman saya ada zinnia warna pink dan merah tumbuh meliar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni actually yg kat puteri purnama bg..tak sangka lak ade pelbagai warna yg muncul..rezki kan...

      Delete
  8. bestnyer kak makin menyubur bunga zinnia akak.duk kat taman akak macam duk kat cameroon highland..pekena teh dengan cekodok waktu petang sambil tengok bunga akak..dengan bentang tikar duk atas rumput.. NIKMAT

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe..mcm kat cameron ker..itu tanam kat laman depan tuh..nak duduk2 tak syiok sbb pondok bas depan rumah..bas sll brenti..org pandang2 rs tak bestlah plak...hehe

      Delete
  9. amboi! marahnnya sampai panggil kambing segala...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan marah tuh...nak cerita aidan bila sakit sikit mmg akan meraung2 kuatnya bagai kambing yg nak kena sembelih..bukan cakap anak tuh kambing...

      Delete
  10. subur dan cantik...suka warna pink tu

    ReplyDelete
  11. salam Ummu..
    ala..la..la..cian plak abg tumpis Aidan tu..terpijak gapo tu smpi nangis2?? ngekor mak je ya.. takpe nti adik ada, boleh main dgn adik plak..hehe..
    cantik2 bunGA tu.. sejuk mata memandang.. suka purple colour..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam atie..
      itulah mainan dibuang tayar, letak sepah2 merata2..last2 termakan diri..hhuhu..aidan tuh pantang mak bergerak kedapur ker toilet ker..mana2 ker cepat jer ngekor..hhee

      Delete
  12. macam2 kaler dan design pokok zinnia ni.... cantik, baru tahu boleh mengubat luka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ubat luka..ade tulis ker..nur silap baja kot..heheh

      Delete
  13. I like your zinnias, we grow them in POland too :) They look very nice. This year I bought a new variety 'pepper sticks' - I'm very curious how will they look in reality :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. in reality they do lk beautiful..somehow when it becomes tall, can be messy cause the stem can be a bit soft..:)

      Delete
  14. cantik2 semua bunga tu Ummu:) kta org bunga yg segar & mekar ni pnyeri rmhtgga :)

    ReplyDelete
  15. Bunga nie biasa tgk.. Tp biler tanam pelbagai warna mcm nier nampak lain sgt dan cantik biler berbunga.. (^_^) suka.. suka.. suka..

    ReplyDelete
  16. mmg cantiklah bunga2 yang berkembang segar mcm ni !

    ReplyDelete
  17. mmg warna warni jd yer..ingt lg bunga ni ke yg aidan g men tabur-tabur dlu tu?

    ReplyDelete
  18. tak cukup dengan sayur ....yang ni untuk jamuan mata pulak dah... memang rajin sungguh ummi aidan ni..berbakti pada bumi itulah hasilnyakan UA

    ReplyDelete
  19. masyaAllah...cantiknye bunga2 ni...
    sebab tu PC suke singgah ke umah ummu kat Fiji ni sebab boleh tengok n3 yang penuh dgn alam semulaji yang cantik!:)

    ReplyDelete
  20. purple tu cantik... untuk makan ditanam sendiri untuk cuci mata pun ada gak disini... :)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads