Sunday, 3 March 2013

Rahsia Jarang Ditimpa Sakit atau Demam

Ini hanyalah perkongsian berdasarkan pengalaman sendiri sahaja. 

Seingat-ingat masa dok Malaysia dan bekerja dahalu kerap sangat ditimpa sakit seperti demam selsema mahupun batuk. Kadang-kadang setiap 3 bulan mesti jatuh sakit, tak cukup rest sahaja..cepat jer demam..travel jauh2 pun boleh dapat sakit..lemahnya antibodi.

Namun begitu semenjak tinggal dibumi Pasifik ini lebih dari 4 tahun, alhamdulillah boleh dikatakan jarang mendapat sakit demam..paling teruk pun mungkin 2 kali setahun..begitu juga waktu peknen dulu dan sekarang alhamdulillah dipelihara dari ditimpa sakit. Begitu juga dengan ahli keluarga yang lain seperti Aidan dan Ayahnya jarang mendapat sakit. Kalau kami terkena demam selsema pun kerana perubahan cuaca yang mendadak..seperti dari cuaca yang panas tiba2 hujan, berubah2..waktu tu memang ramai orang yang akan jatuh sakit dan mungkin jangkitan virus.

Bila direnung-renung dan dipikirkan..punca utama senang mendapat penyakit waktu dahulu adalah kerana terlalu terdedah kepada air-condition. Sedangkan disini kami tidak menggunakan aircon, penyejukan udara yang natural sahaja. Didalam kereta pun jarang sangat digunakan..buka tingkap sahaja most of the time. Awalnya rs kekok, lama2 sudah menjadi biasa dan tiada kekurangan. Begitu juga kipas, tidak dipasang direct pada muka sewaktu tidur dan menggunakan no. yang paling kecil sahaja untuk tidur. 

Alhamdulillah dengan kehidupan yang simple begini banyak kebaikannya kepada kesihatan. Malah kebanyakkan penduduk disini lebih suka menghirup udara semulajadi dibawah pokok ketika waktu panas dan juga rumah2 dibina dengan tingkapnya yang boleh memberikan aliran udara yang maksimun.


Mengamalkan meminum air yang banyak tiap2 hari (iaitu 2 liter min) mampu membantu mengekalkan kesihatan setiap individu..dan ini terbukti dari pengamatan sendiri..malah warga tua berusia 80an ini kurang mendapat sakit berbanding dengan orang yang lebih muda darinya...:). Juga elakkan daripada tabiat meminum air sejuk dari peti ais..sekali sekala tidak mengapa..jgn tiap2 kali minum, tiap kali juga air sejuk..mudahlah terkena selsema...

Kalau kita pikirkan orang2 dizaman dahulu jarang sangat ditimpa penyakit malah mereka hidup sehat dan panjang usianya dengan kehidupan yang natural...:)

35 comments:

  1. Saya sependapat. Aircon adalah penyumbang terbesar untuk sakit demam, and sakit urat jugak. Lagi2 aircon yang sejuk macam kat alaska tu dalam office wajib pakai jaket haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg betul ms kat opis dl selalu gak bergaduh berebut remote aircon..sy jenis tak tahan sejuk dok kena pakai jaket alaska..hehehe

      Delete
  2. salam ummu...memang betul apa yang dikatakan...terpulanglah pada kita untuk mengendalikan sebaik mungkin demi kebaikan kita..pemakanan juga memainkan peranan yang penting..kalau bolih kurangkan makan diluar..Tapi bila kak siti memikirkan anak2 yang duduk jauh dari kita hati jadi sedihlah jugak..yelah mereka terpaksa makan diluar ...tulah bila anak2 balik kak siti jarang sekali makan diluar..masak sendiri lagi baik..Apa2 pun yang paling utama berdoa sentiasa agar kita sentiasa berada dibawah lindungannya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak siti ..betul tuh..yg masak sendiri lebih sehat dan bersih drp yg djual diluar tambah2 digerai2..cuma tawakkal jer lah kan bila dah terpaksa tuh

      Delete
  3. yes...betul sangat... saya pun mengamalkan masak dan makan di rumah..alhamdulillah Allah bagi kesihatan..jarang sangat sakit

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah ..itulah yg healthnya..kd ramai org lebih suka makan kat luar sbb mls dan lebih sedap alasannya..:)

      Delete
  4. aircorn tak, kipas kurang..jimat tu
    bil elektrik kak yana bulan yg sudah RM22.
    hubby suruh jimat RM2 lagi.
    tak yah le bayor.free...................

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah murahnya kak yana rm22 tuh.hehe ingat dl kalau bwh certain rate free kan..jimat pun jimat..bags jgk tuk kesihatan pun yer...:)

      Delete
  5. Salam ummuaidan...bertambah majunya kita, bertambah ramai org sakit...kat malaysia ni dah susah nak dapat suasana yang semulajadi sebegini...Alhamdulillah ummu moga terus sihat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam na..itlah sebab konon2 teknology menjkan manusia lebih selesa..namun banyak jgk keburukan yg diorang overlook..same 2u too na..:)

      Delete
  6. Betul.....banding org zaman dulu dgn sekarang mmg byk bezanya...dorang jrg kena sakit....kami di rumah pun x pasang aircon...kami guna kipas ja.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang dahulu wpun tak mewah mcm kita namun hidup sehat kan..takder selalu sakit2 nie..:)

      Delete
  7. lagi bagus aircon semulajadi..udara lebih segar

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh..nyaman pun nyaman...:)

      Delete
  8. lepak2 bawah pokok besar sianghari memang best... boleh tertidur bila kena hembus angin

    ReplyDelete
    Replies
    1. hheeh..kalo lelaki elok lah tido dikwsn terbuka..pompuan kalu...

      Delete
  9. Beto nor, setuju nga hok demo ghoyak tuh....kalu kito pikir2 dok, mano ado oghe dulu2 keno nyakit pelik2, sebabnyoh kijo guno tenago belako, make pong hok semula jadi, takdop processed food po loni...aisshhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah dini..teknologi nie konon2 utk buat hidup lebih seleso...namun hok hakikatnya semakinlah manusia jd cpat lemoh...

      Delete
  10. salam,nor..ada sdikit perubahan dlm blog nor nikn?:) tmbh kemas rsanya :) alhmdulillah..mmg x dinafikn ..aircond tu ala 'pmbunuh' dlm diamkn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak imi..heehh..boring dan serabut jgk dok rupa yg sama jer..aircon tuh memanglah tak elok utk kesihatan, namun byk yg berbangga dgnnnya..

      Delete
  11. Assalammualaikum dik,
    rasa lama pula tak berhulur salam.Semoga sihat sejahtera ya.
    Santainya mereka duduk dihamparan permaidani hijau semula jadi ciptaan Allah.Alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak.alhamdulillah sejahtera2 selalu disini..the fijians kan kak depa nie mmg suka bersantai gitu ..hehe

      Delete
  12. Natural Air is the best.
    Fiji mesti fresh air nya tak polluted macam dekat bandar-bandar besar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh tukang kebun..kat sini air polution taklah teruk sangat kecuali ms harvesting sugarcane jer lah

      Delete
  13. Assalam,

    Saya setuju sangat,udara segar semula jadi di tambah dengan makan makanan yang tiada kandungan msg tinggi dll. Mcm keluarga mertua saya yang tinggal di kawasan felda,rumah tak da aircond,semua aircond semula jadi,masak pun guna bahan2 di sekeliling rumah je. Sampai la ni sihat alhamdulillah,tak da la sikit2 demam macam kami 3 beranak ni...hehe. Macam rumah kat bandar2 ni,bukak pintu habuk kereta menderu masuk orng keluar masuk nak pergi kerja / hantar anak ke tadika. baru keluar rumah kejap nk sedut udara segar tersedut bau ekzos kereta. Dah tak sihat balik.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam..
      Betul kata awak tuh..too much pencemaran udara kat tempat kita..kalau keta tak guna aircon mmglah lagi susahkan..kami opis pn no choice..orng2 kampung lebih sehat kerana persekitaran yang natural dan bersih..dh tu kita suka sgt minum minuman berais nie..lagilah susah nak recover bila demam..

      Delete
  14. tu la,makanan dan gaya hidup penyebab seseorang diserang pelbagai penyakit..kalau boleh,kereta nak park depan pintu s/market...langsung tak mau guna tangga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betultuh kan..semuanya nak senang..orng kelate ckp malah nok berenyoh..wpun baik tuk kesihatan..

      Delete
  15. yg ni setuju...dulu ayut ssh sgt nk dmam..tp skrg bdn cpt je letih...ni mesti sbb aircond...skrg ni 8 jam sehari duk dlm aircond..tu lemah longlai je bdn yer =.="

    ReplyDelete
  16. Subang Jaya ni kalau tak der ain-cond, masak garing! sini kalau panasnya melampau,lampau. sbb tu lah berangan nak migrate..he he..

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah, rezeki merantau negara orang... tak guna aircond pun takpe....
    tapi kalau kat M'sia xde econ, tak boleh bayang mcm mana... ada seorang labmate kata, dia sgt pelik bila saya kata rumah saya kat M'sia takde ekon... Macam mana boleh survive dgn cuaca panas tu... nak buat mcm mana, mana la saya mampu nak pasang ekon kat rumah... huhuhu

    ReplyDelete
  18. @Ayut
    tuhlah yg akak realised ms kerja dlm ekon dl mmg kerap sangat demam..skrang nie alhamdulillah tahanlah sikit antibodi

    @lynhelite
    hehe..migrate pun kena guna aircon jugak silap2 ms musim panas yg melampau2...

    @nurbijen
    ms sy dtg sini pelik orng sini tak guna aircon wpun kat supermarket pun..tak mcm kat mesia''namun akhirnya sedar jgk akan kebaikan hidup tanpa aircon nie...:)

    ReplyDelete
  19. Segarnya tengok suasana hijau tu Ummu. Memang suasana yang mendamaikan dan menyihatkan.

    ReplyDelete
  20. Alhamdulillah setakat ni ore ssh nak sakit, nk demam ni. kecuali kalu resdung ore teruk. tu mudoh sgt demam.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads