Saturday, 30 March 2013

Daruka atau Tebu Telur

Pernah dengar daruka? Mungkin tak pernah kot...sy sendiri pun belum pernah mendengarnya sebelum nie..:)..Actually Daruka (dalam Fijian language) merupakan sejenis tanaman asli Fijians..

Updated info dari pengomen - Di Malaysia dikenali sebagai tebu telor..familiar tak?

From sugarcane family, Inilah dia si Daruka.....

Batang yang dibahagian bawah memang kelihatan seperti tebu..namun tidak dimakan seperti tebu..yang dimakan adalah pada bahagian atasnya..

Seolah2 seperti rebung, isinya yang berwarna putih berada dibahagian dalam setelah dikopek2 daun atau kelopaknya...(abaikan pemandangan garaj yg bersepah tuh)

Inilah yang diambil  untuk dimasak...lembut nie..kalau diramas ngan tangan pun boleh hancur gitu jer...

Belum pernah memasaknya sebelum nie..namun ada orang bagi terpaksalah gunakan jugak kan...ada orang masak bersama2 dengan daging mahupun ayam..dan yang kami masak nie bersama2 ikan tuna.

Dari segi rasa...rebung lagi sedap..mungkin sebab tak biasa kot dengan Daruka nie....mungkin lepas pertama kali masak nie, tidak akan ada yang kedua kalinya...lainlah kalau ade orang bagi..terpaksalah pulak makan kan..anda pernah makan tebu telur nie..?

45 comments:

  1. terimakasih berkongsi...dapat la jugak mengenali tumbuhan di tempat org..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun baru kenal jgk pokok nie kat sini..:)

      Delete
  2. assalammualaikum dik,
    wow, macam umbut ke?..nampak gambar macam isi pokok ni macam pais jagung, macam kena kukus.Kalau diolah buat rasanya manis campur tepung,santan lepas tu kukus agaknya sedap tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah nampak mcm kuih yg dikukus..ada kuih apa tu..mcm putu ke apa tah...heheh kalau mkn terus saja tak boleh ke..

      Delete
    2. waalaikumsalam kak..
      nampak mcm umbut sebab isi terselindung kat dlm..kalau kukus tak tahulah rs camaner..sebab rsnya lebih kpd rebung sket.

      nadia,
      mcm putu lak..heheh..kalo mkn saja takut gatal kan nanti...:)

      Delete
  3. As salam ummu
    mesti tak sedapkan sbb tiada lagi cubaan yang kedua hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam azmatun
      hehe..bg sy tak sedaplah..bg depa mesti sedap kan...:)

      Delete
  4. Slm sis..emak saya pggil telur tebu..dia tambah dalam telur dadar

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam azlina..baru balik yer... telur tebu yer..akak blom pernah dengar lagi..mesti sedap kan kalau makan ngan telur...

      Delete
  5. 1st time jugak tgk ni Ummu..macam tebu pun ade kan?..
    erm..susah klu tak ngam dgn tekak kita. tapi dah org bagi tu kena jg ambil..rezeki kan Ummu..hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. btg mcm tebu atie..sbb family tebu kan.. heheh..kena gak ngadap wpun nak masak pun tak tahu camaner..kalo tak big boss bising membazir..heheh

      Delete
  6. macam pisang pun ada.
    maniskah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak lah mcm pisang sangat..tak manis pun..sikit mcm rebung lah...

      Delete
  7. Kalau kat Malaysia kita panggilnya tebu telur. Cara masaknya ialah gulai lemak putih dengan pucuk labu. Atau masa saya kecil dulu mak masak gulai kuning dengan ikan atau daging. Sekarang sukar nak cari benihnya dan saya sedang mencarinya. Jika ada rakan blog tahu atau benihnya boleh tak kongsi dengan saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks srikota bg info..tebu telor yer..mungkin masak gulai ngan daging tuh lebih sedap kan..harap2 sapa tahulah bolehlah berkongsi info..sty br first time tengok nie...

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Banyak cara memasaknya, biasanya diorang tak hancurkan potong dua kalau terlalu panjang. Masaknya sama je macam kita masak gulai letak sayur bendi atau terung. Bezanya kita gantikan tebu telur. Terima kasih banyak-banyak Tiny Garden saya akan emailkan alamat saya.

      Delete
  8. pertama kali dengar nama dah tengok rupa..nmpk cam gebu jer isi dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. isi tuh boleh ramas2 dan hancur baru masak...hehe

      Delete
  9. salam ummu...suka atau tidak itu soal kedua..yang penting kita tahu apa itu daruka...bertambah nya pengalaman dan terima kasih sudi berkongsi ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak..betul tuh..kurang2 dptlah kenal daruka kan..heheh..

      Delete
  10. first time baca dan tengok... sekali pandang nampak mcm tebu, tapi lain pula bhgn dalam tu... tak kena dengan tekak kita ek rasa dia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau sy mmg kurang sikit..tp ade gak orng lain yg suka drp komen2 tuh...:)

      Delete
  11. Assalam. Paparan menarik! Pak Temuk pun baru pertama kali mengenalinya. Jadi, daruka = tebu telur! Kalau selalu makan, mungkin jadi bertambah suka. Setengah orang, bau tempoyak pun boleh pengsan. Bila dah biasa makan, jadi pengsan bila tak jumpa. Ceria selalu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam pak temuk...ingatkan pak temuk biasa tengok..agaknya kalau orang lain masak bg makan buat sedap2 mesti akan suka kot..:)

      Delete
  12. Assallamualaikum, pertama kali dengar nama Daruka.. makanan dari negara lain, sangat hebat dan luas pengalaman Puan bila berada di negara orang. Begitu beruntung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam.. alah bkan hebat sgt pun pengalam nie..hehhe..cuma berkongis sikit2 jer benda2 yg baru kenal..:)

      Delete
  13. First time tengok, huhuhu so rasa dia lebih kurang rebung la ek? Rebung yang gebu hehe. Menarik la, lucky u banyak boleh try new stuff.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg bila tengok tuh kan rs gebu..tp ade gak ter'imagine menda2 lain..heheh..alaa nas pun sama gak..

      Delete
  14. macam texture ubi masak camtu...ade resepi lain yang boleh di masak sekali kak?cam sedap jer..rase lemak2 ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak mcm ubi zayri..lebih kpd texture sagu gitu..boleh ramas jadi hancur2..akak kan zayri kalau makan yg orng lain masak sedap2 mungkin boleh suka kot..sbb msk sendiri mungkin tak kena cara...hehe

      Delete
  15. serius tak penah tau makyong.. ni kali pertama dengar and tengok..
    cam teringin plak nak rasa... texture nya lak macam lembut tu lagi2 bertambah teringin.. aduhh.. mana nak dapat ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lembutlah jugak..tapi bila masak takder hancur tul2 mcm ubi kentang..agaknya sebelah utara tuh ade kot maknani nya...:)

      Delete
  16. Sekali pandang dari luar macam jagung...dua kali pandang baru nmpk mcm tebu...1st time jugak kenal ni...PC ni bile datang sini semua 1st time kan...hahaha...nmpk sgt PC tak reti bab2 tumbuhan ni kan...hihi;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..biasalah UA pun since dok sini byk yg first time tengok/ jumpa ..masa kat m'sai dl mana nak peduli benda2 gini..main makan siap jer...heheh

      Delete
  17. Ua mmg tak pernah tengok walaupun pernah dengar haha
    Ohhh gitu gaya masaknya eh....samalah mcm okje...kalau gitu ghupenya mmg tak akan ada kali kedua jugaklah hehe...makan ngan apa tu PC?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rsnyakan okje jika ade orang lain yg masak sedap2 bg UA makan..mungkin akan lebih berselera kot..nie masak sendiri tah2 tak kena caranya itu yg gamaknya kurang sedap..heheh

      Delete
  18. Salam Ummuaidan,

    pertama kali tengok tebu telur ni.

    ReplyDelete
  19. TQ share , mmg KA x pernah tau ni !

    ReplyDelete
  20. nmpak mcm sedap je NOr..tp xtaula klau dpt kt k'imi ape k'imi buat ..eheheh!!rebung pn k'imi x brani mkn :(

    ReplyDelete
  21. Peliknya rupa dia tu... hehehe...abaikan komen dari orang yang tak berapa kenal sayuran ni...

    ReplyDelete
  22. daruka? skali ore baco drakula. kikiki.

    ReplyDelete
  23. pernah makan sbb ada di kelantan..

    ReplyDelete
  24. kelantan kt mana ye...teringin nak mkn..

    ReplyDelete
  25. ade juga di fiji ea.. dlu masa kecil mmg selalu makan tebu telur ni..
    klu teringat mmg teringin nak makan

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads