Sunday, 31 March 2013

Ketika Kau Tiada

Hari ini En. Abuaidan kena pergi meeting lagi seharian dkt Nadi (1hr from here)..maka tinggallah kami berdua di cuti Easter nie...somehow tak mengapalah, tidak perlu merasa bosan dan bersedih ditinggalkan..banyak lagi aktiviti lain yang boleh dibuat...

Pagi2 lagi turun kekebun setelah hujan akhirnya reda dihari ini..round round kebun tengok keadaan anak2 yang dilanda hujan..kuatkah mereka...alhamdulillah cuma ade sedikit yang sudah kecundang...

Anyway memandangkan sawi putih telah pun sedia untuk dituai..maka pagi tadi selamatlah sebahagian mereka untuk dijadikan sayuran yang diidam-idamkan....


Kemudian setelah selesai membuat kerja2 rumah mana yang termampu..merajinkan diri untuk memasak makanan feveret yang tidak digemari sangat oleh En. Abuaidan.... masa dia takder nie lah amek kesempatan..hehehe


Beehon goreng Singapore menggunakan sos tiram dan lada hitam... beehon nie sangat lembut berbanding ngan yang digunakan sebelumnya..yg ini dibeli from Suva tempohari..enak dimakan bersama fresh chilies, timun dan saki baki keropok kelantan...

Kemudian merajinkan diri jgk membuat agar2 koktail..bahan2 yang dibeli tempohari...


Agar2 koktail yang sengaja dikurangkan buah  kerana anak bujang tak suka makan buah. Yang ini menjadi kegemaran semua orang didalam rumah..memang cepat sangat sold out....nak buat lagi tapi susu sejat kat sini memang tersangatlah mahal..kalo tak hari2 leh buat..huhuhu

Sedang berehat2 selepas lunch..tiba2 terdengar seperti pintu pagar dibuka..eh awal pulak big boss balik meeting...katanya ada problem/ kekecohan kat tempat meeting tuh, malas dia nak join..hmmmm..sib baik ade lagi balance beehon yang disimpan untuk makan kemudian (mmg tak sediakan lunch), makanlah jugak Big boss sebab sudah  kebulur. Hancus rancangan nak pulun puas2 beehon feveret nie hehehe.....:)

26 comments:

  1. Alhamdulillah. saya seronok dengan orang yang berminda positif dalam semua perkara. Tahniah UA. Rasa nikmat yg amat besar dapat memasak untk keluarga dari hasil kebun sendiri kan?
    MasyaALLAH! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah bila kita tanam dan masak dgn tangan kita sendiri mmg rs seronoknya tuh tak terkira..:)

      Delete
  2. Assalammualaikum dik,
    ohh..tengah sepi ya, hati terasa sepi bila ketua rumah tak ada disisikan. Sabarlah..hahaha jom dengar lagu, gitar di halaman 'disinidalamlingkaranini'..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak...
      hehehe..biasalah tuh sayang isteri ditinggal2kan...:)

      Delete
  3. salam ummu...hahahah..macam sedang melayani hati yang gundah gulana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak..heheh..biasa jerlah..sudah biasa ditinggal tinggalkan...:)

      Delete
  4. Aku dah komen tadi tapi tak lepas..
    rupa2nya awak tengah update entri ni sebab Big Boss balik awal... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...itulah jalan cerita berubah pulak akhirnya...:)

      Delete
  5. pagi2 buka blog dah nampak bihun singapore tu... sedapnya... lagipun dah lama tak makan sawi putih tu, susah sikit nak cari kat sini....
    Ngelat masak best juga sekali sekali bila big boss xde :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap tuh sbb bihun dia lembut..mlngnya tak dpt kali kedua..huhuhu...sawi putih kalau besar sgt kuat baunya..yg ini alhadulillah sedap lak..:)

      Delete
  6. Assalammualaikum ummuaidan.lama x mengomen ni....sayuq sawi ...sya da lama x berkebun ni...sbb berpindah.....he..teingin nk berkebun lik ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam yana...lamanya tak dengar khabar..rindu..hehehe... takper nanti slow2 bukak kebun baru lak yer....take care..

      Delete
  7. Hhahaha he can smell your plan sampai cancel meeting (joking la).
    Bihun singapore makan ngan keropok tu, huhuhu mmg terbaik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..sayang kan..terbayang2 kesedapan bihun yg sy buat tuh..nak makan lagi namun sudah beres...huhuhuh.

      Delete
  8. akak suka bihun grg singapore...pastu kena ada cili jeruk...

    ReplyDelete
  9. Hehehe..nasib baik baby dlm perut dah makan awal2 bihun singapore tu...sedap lah nampak..sllu makan kt kedai je..hehe...
    Koktail pun sodap makan time cuaca panas ni..cepat je habis kan? hehe:)

    ReplyDelete
  10. UA...senangkan bila ada pasar kat belakang rumah...mmg cukuplah vitamin dan fibre utk badan hehe....
    Lama tak buat agar agar macam tu....kadang tu buat tak terhabis2 duk dlm fridge!

    ReplyDelete
  11. Salam Ummuaidan,

    sedapnya bihun Singapore, apalagi dgn barbeku ayam ke!

    ReplyDelete
  12. Sedapnyer.. (^_^)tp awat nya puding tue dah hancur..

    ReplyDelete
  13. hehehe sempat juga masak 2 -3 jenis menu yer.. sedap tu beehon grg tu ! KA pun suka ....

    ReplyDelete
  14. Agar2 koktail tu nmpak sgt sedap wahai Nor,heheeh!!!teringin plak k'imi dibuatnya :)

    ReplyDelete
  15. sedapkan bihun sgpore... feveret tu hehe

    ReplyDelete
  16. sawi putih nie selalu wife saya masak air goreng stur fry dengan hati ayam dan sotong...BEST

    ReplyDelete
  17. mak aihh cantiknya sawi putih tu... kita suka celur aje sawi putih then cicah sambal belayan.. perghhh... kecur liur teringat..

    ReplyDelete
  18. koktel buah letak buah byk3 lg sedap. huhu.

    ReplyDelete
  19. Suami saya juga tidak berapa suka dengan bihun Singapore. Kerana sepanjang dia membesar, mak mertua saya hanya memasak bihun goreng biasa. Dulu saya selalu masak bihun Singapore ini saat kawan-kawan datang ke rumah. Sekarang bila anak dah suka makan, antara kegemaran mereka ialah bihun Singapore juga. Akhirnya suami makan juga

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads