Saturday, 23 March 2013

Kailan, Kailan Ikan Masin - Percubaan Kedua

Awal2 pagi sebelum ayam bangun kami telah bangun hari ini kerana En. Abuaiadan hendak bertolak ke Suva  driving alone, ade meeting and kena handle some interviews. Mengantuklah jugak dari pepagi,.namun banyak housework yg nak kena settle kan..by tengahari dah kepenatan..huhuhu..

Ok back to the title, end of last year ade citer kan pasal kailan yang ditanam dan apa yang terjadi setelah digoreng ikan masinkan (citer dulu)..so learn from a lesson, 2 bulan yang lepas tanam kailan lagi..and this time beringat2 untuk harvest on the right time..not when it's too matured...so to be on the save side, harvest masa kailan baru2 masuk sekolah menengahlah..tp belum masuk tingkatan 4 lagi..(paham tak kiasan alaa mengarut nie...)..


Saiz yang tidak terlalu besar mahupun terlalu kecil..setengah orang panggil baby kailan..kerana apa bila kailan matang, masak nanti rasanya pahit..so dah sedang2 tuh eloklah cepat2 tuai...


Siap! alhamdulillah kali nie memang puas hati since takder rasa pahit daah...memang best menjilat jari...tp malangnya kailan yang ditanam this time sikit sangat..dah habis tuai..so kena tunggu tanam balik baru leh makan kailan ikan masin lagi...huhuhu

p/s: .... Sunyi lak bila 'darling dealing duckling' nie berada jauh dimata..esok malam baru balik sini balik inshaallah...

40 comments:

  1. Sedapnye,berjaya percubaan awak kali ni. hehe....Kalo saya,saya suka makan kailan yang pahit2 sikit. Mungkin taste macam gitu kut. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak suka yang pahit2..takleh masuk tekak..tak tahulah yg dulu tuh over matang kot..heheh

      Delete
  2. waaaa terliur terliur...jadi pun baby kailan ikan masin! nak buat jugak lah..tapi sikit sangat kena campur sayur lain
    big boss takde umah..take care!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun sikit jer yg berjaya hidup..mmg nak kena tanam lagi tuh..thanks nadia..

      Delete
  3. salam ummu..kailan akak siti nampaknya dh besar..cuma menunggu saat anak kak siti yang kat macang tu balik dalam 2 minggu lagi...dia yang suka sangat kailan ni...Mudah2an perjalanan abuaidan akan sentiasa diberkati..take care ummu..nasib baik ada aidin jadi peneman..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 minggu lg th sedang eloklah kot yer kak..tuhlah kalo tidak lagi suyni dok sorang2 gini..:)

      Delete
  4. Assalammualaikum dik,
    wah sedap tu kalan ikan masin.Banyak lagi ke stok ikan masin, kailan akak masih baby.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak..
      ikan masin tuh makan sikit2 ..nanti bolehlah makan ms utk berpantang nanti jgk...

      Delete
  5. Assalam Ummu..
    wah...dah menjadi ye Kailan ikan masin nya..atie plak yg terliur tgk tu hah..sedap je nampak..hehe..
    Oh..duk berdua je lah ni dgn abg Aidan tumpis ye?? take care tau! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      sedap kali nie atie..sbb tak pahit..
      hmm dok berdua jer ngan tumpis nie..berperang pun ngan tumpis nie lah jgk..hehe

      Delete
  6. salam UA, patutlah rasa pahit, kailan yg dok jual kat pasar tu kailan tua rupanya...jadi mcm tak suka kailan dah...kalu lagu tu keno tane sediri...nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tuh @na ..baik tanam sendiri lagi elok..

      Delete
  7. suka kailan ikan masin..tu pun macam nak join sekali je tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer ker ...jomlah kak..tp ..dah abiss la....heheh

      Delete
  8. Sedapnyaaaa khailan ikan masin tu.. puas hati lepas makan boleh la makyong berehat secukupnya kan... Hari ni mr mama rebus bihun untuk buat bihun sup. Smlm lepas balik keje wat sup wantan ayam letak crndawan shitakei fresh... Santai day kan.. hihihi... Ok makyong, dah tinggal berdua je tu, take care yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg lepas makan selalu jadi ular sawa..hehehe...wah sedap tu beehon sup ngan cendawan lagi tuh..thanks yer maknani...

      Delete
  9. Sedapnyaaaa khailan ikan masin tu.. puas hati lepas makan boleh la makyong berehat secukupnya kan... Hari ni mr mama rebus bihun untuk buat bihun sup. Smlm lepas balik keje wat sup wantan ayam letak crndawan shitakei fresh... Santai day kan.. hihihi... Ok makyong, dah tinggal berdua je tu, take care yer...

    ReplyDelete
  10. Sedapnyaaaa khailan ikan masin tu.. puas hati lepas makan boleh la makyong berehat secukupnya kan... Hari ni mr mama rebus bihun untuk buat bihun sup. Smlm lepas balik keje wat sup wantan ayam letak crndawan shitakei fresh... Santai day kan.. hihihi... Ok makyong, dah tinggal berdua je tu, take care yer...

    ReplyDelete
  11. Ikan masin jenis apa yang ada kat sana ek?
    ada ke tenggiri asam tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikan masin tuh ade kawan kirim dari malaysia..kat sini ikan masin ade tp lain rupanya .cam tak bersih pun satu..

      Delete
  12. Sedapnya tengo sayur tu masak dengan ikan masin.....terbuka selera kalau makan dengan nasi kosong jak kan.... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh ..makan ngan nasi panas2 mmg sedap..:)

      Delete
  13. baby kailan tu ferret k'imi Nor..rsanya tak pahitkn..lemak2 gitu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak imi yg baby mmg rs lembut lemak2 gitu..

      Delete
  14. Baby kailan memang best. Saya pun tak suka bila dah tua. Kadang-kadang yang tumbuh masih kecik rapat-rapat sangat pun terus tuai best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh ...kalau terlebih masa mmg pahit..tak boleh nak masuk tekak...

      Delete
  15. Akhirnya, dapat juga makan kailan dari kebun sendiri...
    Dah mula rindu rinduan yer.. semoga cepat2 la balik org yg dirindui tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheeh..rindu rinduan ker..kelakar lah pulak..biasalahkan bila berjuahan sehari dua..heheh :)

      Delete
  16. uih nampak sedap... (saja ye akak mase che abang takde..nak pulun) "wink"

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh zayri..masa nie lah leh makan makanan feveret sorang..:)

      Delete
  17. Betup ke sedap tu .....yelah mkn berdua je tanpa darling, dealing duckling.......hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually..siksa betl nak menghabiskan wpun seurat tuh okje..lekat kat tekak gitu sbb darling dealing duckling takder bersama2..heheeh

      Delete
  18. rasa nak tabur benih kailan yg duk ada skang jugak, hehehe terliur nyer tengok kailan ikan masin ni UA ni, menjejes air liuq.
    Now weather masih sangat tak stabil, ntah bila boleh tabur benih2 tu.

    ReplyDelete
  19. Sedapnyer.. sedapnyer.. sedapnyer.. (^_^) tertiba rasa lapar..

    ReplyDelete
  20. menjadi jua percubaan kali kedua :) sdap kot kailan ikn masin ni..tp klu ayut janji ikan masin sedap ajer..huhuhu :) nnt dh ada 2 org peneman takla sunyi sgt kot kak nor ;)

    ReplyDelete
  21. ore jak dulu lg xmkn kailan ni .xleh nk telan. huhu.

    ReplyDelete
  22. en. Hubby PC suke kailam ikan masin ni...klu pergi makan kat luar selalu gak order...tp kalu nak masak kailam ni kat rumah tu memang tak ler sbb PB kurang makang sayur...hahahaha;p

    ReplyDelete
  23. wah best tu...sedapnya kailan ikan masin..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads