Friday, 15 March 2013

Risau Hendak Berpergian

Salam Jumaat untuk anda yang budiman semua,

Hujung minggu ini nampaknya En. Abuaidan ade Leadership Camp dekat Deuba (3 hrs from here) selama 2 hari, jadi mungkin kerana tak sampai hati nak meninggalkan mak buyung ngan anak bujangnya yang tersangat aktif nie, kami pun kenalah ikut jgk (yeayyyy, boleh shopping!!!.. ), tapi kami akan tinggal di Suva (1 hr from the camp) di rumah SIL. Inshaallah hari ini kami akan bertolak ke Suva (Ibu Negara Fiji) sebaik sahaja Abuaidan balik dari kerja, mungkin selewat-lewatnya Isnin baru balik sini balik.

Since nak berpergian 2,3 hari ini risau jugak akan 'anak-anak' kecil yang bakal ditinggalkan.. almaklumlah cuaca tidak menentu, dengan hujannya sejak beberapa hari yang lalu kerana 'tropical depression' (tekanan udara yang rendah menyebabkan cuaca menjadi panas diikuti dengan hujan dan angin) berdekatan dengan kepulauan Fiji. Tengok2 weather news katanya ade hujan pun jgk, angin pun jugak..apapun tawakkallah.  

Anak2 semaian yang berusia lebih seminggu tidak disemai lagi kerana cuaca tidak mengizinkan. Risau takut kekeringan pun ade, nak letak kat luar takut hujan lebih2 kan rosak pulak, letak kat bawah kang masuk katak berpesta..jadi tinggalkan di dalam washtub diluar, agar dapat cahaya matahari dan dibekalkan air yang banyaklah kot (cukupnya tak tahu...huhuh) 

Anak2 sawi putih susah nak cepat besar kerana gangguan hujan yang kerap..ditinggalkan bekal buat mereka hampas2 teh dan kulit telur...manalah tahu dapat membantu untuk membesar sebagai juara..:)

Dipagi2 ini juga rushing buat junjung untuk kacang panjang nie..kalau dibiarkan sampai balik nanti takut meleret jalaran kehulur hilir, atas tanah kang susah pulak jadinya nanti..memang cincai nyer junjung, buluh pun dah nak reput..huhuh

Menyempat jugak sediakan tempat semaian ketumbar, tabur benih lagi tuh.. Iyalah kalau hujan kan senanglah sikit nak bercambah, ambiklah kesempatan.

Tuaian kacang bendi sebelum ditinggalkan..kalau tak tuai balik nanti sure dah jadi matang buahnya nanti..tapi tak sempat nak masak..dok dlm fridge jer lah jwbnya...

Ini baru tanaman..kalau ade ayam itik lembu kerbau kan jugak alamak takleh nak kemanalah jawabnya...takkan nak harapkan jiran kot..^-^

Setel seme urusan kebun, kena packing pulak..untuk big boss asing..kami asing...hmmm..tak best kan nak pie shopping big boss takder (susah nak bwk brg2 ngan jaga budak kecik tuh nanti). Bengkaklah jawabnya kaki mak buyung berjalan2 nanti..

Dah abis buat entri nie, kena siapkan lunch pulak..kena siapkan bekal untuk makan dalam perjalanan lagi..kang kebulur jawabnya nak tunggu sampai...huhuuhu. Anyway 4 jam perjalanan..inshaallah kalau takder aral melintang by isyak sampailah kot. 

Kalau tak sempat balas komen atau lawat rumah korang tuh mintak maaf byk2lah yer..tak sure kat sana sempat online ker idak..nanti tengoklah yer. Ok, have a nice weekend to u all....tolong tengok2an kebun Ummuaidan jugak yer..:)

47 comments:

  1. Mak buyung rupanya ye....
    Begitulah...kalau banyak sangat anak2 kecik nak ditinggalkan lama... tak sedih ke tu UA? Kang ada yang demam rindu haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedih sesangatlah okje woii..heheh...nie dok jauh nie dah rs seram sejuk dah nie..hehehh

      Delete
  2. rajinnya sis...... kulit telur boleh jadi baja erk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh sbb bnyk yg akak baca dioang gunakan kulit telur tu..

      Delete
  3. Ambik banyak2 pic kat Suva ye....tak dapat pegi tengok pic pun jadilah....

    ReplyDelete
  4. biasalah tu.. dah tiap-tiap hari belai penuh kasih sayang, tia-tiba nak tinggal.. Memang risau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2 tuh nuda.tak pernah berpisah atau ditinggal2kan kan..heheh

      Delete
  5. Insha Allah selamat... Happy holidaysye, jangan lupaambil gambar lepas tu share dengan kami di sini :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks.inshaallah akan dikongsikan..jgn lupa to stay tune tau..heheh

      Delete
  6. salam ummu..Happy holidays...jangan risaukan yang lain..Insyaallah selamat lah tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kak..selamat berhujung minggu yer...

      Delete
  7. Ok Ummu, selamat berjalan2 dan bershopping, tentang kebun tu kami tengok dari tenet aje lah. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dari tenet sahaja pun takper..janji niat tuh bagus..hehhe

      Delete
  8. selamat bercuti dan merehatkan diri,happy shopping. ape kata awak pesan ke mereka jaga diri baik2. Insyallah pandai la mereka jg diri baik2. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks....lupa lak sy nak beri amanat kat mrk2 tuh sblm bertolak..huhuhu

      Delete
  9. salam ummuaidan...semoga selamat pergi & balik. jgn lupa N3 pasal Suva plak (tak dpt pegi Fiji, baca citer ummuaidan pun ok). btw 1st time tgk baja kulit telur & hampas teh (hehe, yelah bukan pandai berkebun pun)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ros...inshalllah pasti akan dikongsikan..jgn lupa mengikuti sudah..hehehe... sy tgk byk kat blog lain yg diorang guna telur ngan hampas teh tuh..so baru belajarlah jgk...:)

      Delete
  10. Wah..nak pegi shopping erk..
    Moga selamat pergi & kembali semula ke rumah ye Ummu..
    Abg Aidan tumpis mesti suka tu..hehe...
    Take care tau...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks atie..itlah niatnyer..nak carik baju babu..hehehe...si tumpis fiji mmg seronoklah dpt jumpa abg2 kat sini..eheheh

      Delete
  11. SELAMAT PERGI DAN KEMBALI YE..TAK PE TINGGAL2KANLAH NTI AKAK TOLONG SIRAMKAN..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kak kerana sudi nak jg tanaman kiter nie..:)

      Delete
  12. selamat pergi dan kembali......

    p/s: maaf nak tolong siram pun jauh he heee.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks yan..tolong siram dgn doa jerlah yer yan..heheh

      Delete
  13. As salam ummu,
    InsyaAllah, anak2 pkk yg masih kecil tu blh survive sbb ummu tinggalkan 2 hari je. Sblm tinggal tu blh siram byk2 dan letak kat tmpt yg teduh(bwh pkk besar).

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam che adry...
      takut jgk tiba2 cuaca panas kering gitu..tiba2 mati semuanya..nak letak bwh pokok takut katak pulak dok berseronok didalamnnya...heheh

      Delete
  14. Assalamualaikum makyong... mak nani datang ni.. subhanallah... windunya makyong sorang ni... apa khabar? macam mana baby? dah makin sarat kan skrg... :)
    ape pun lepas baca entry kali ni.. mak nani kena tunggu makyong balik dari sana.. baru leh plok2 laga pipi.. :)
    take care ye.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam maknani...rindu jgk kat mak nani nie ...lama tul menyepi..huhuhu..alhamdulillah dah 6 bulan cukup now..srkang besar puyut nie haaa..:)
      nanti makyeng balik kita plok cium laga pipi guling2 yer...heheh take care...

      Delete
  15. Mak mertua aku risau seba baku dah mula tanam pokok bunga dan sedikit sayur-sayuran....

    Dia risau aku tak nak balik kampung sebab takut pokok kering dan layu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..ko pun sayang kat pokok2 ngko jugak kan..bagus2...

      Delete
  16. in Shaa ALlah xde apa2 tu. moga selamat semuanyer & dipermudahkan segala urusan

    ReplyDelete
  17. semoga selamat dalam perjalanan,pergi dan kembali...

    ReplyDelete
  18. lama tak jenguk sini... bizi ngn keje..

    take care yer ... ^_~

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..lama tak dengar khabar...thanks..

      Delete
  19. selamat berpergian ye Nor..enjoy the trip :)eheheh!!owwwhhhh..abuaidan mmg org fiji ye?

    ReplyDelete
  20. salam ummu, sekali sekala shopping tu boleh merehatkan minda jgk...just rewards urself hehehe...jd jgn risau sgt...nnti kami pi tlg siram hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. shopping tuh utk anak2 @na inshaallah...mak buyung kena gagahkan diri..heheh

      Delete
  21. semoga selamat pergi dan selamat kembali.. best best dapat shoping :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks...kat sini bandar besar sikit byklah choicenyer ckit kan..:)

      Delete
  22. insyaALLAH...saya doa moga tumbuh segar sawi akak...anak2 pokok semua sihat..yang menjalar ikut dahan-nya... yang katak tu shooohh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh.thanks zayri atas doa2 yg sgt baik tuh..semoga semuanya spt tuh...:)

      Delete
  23. selamat berpergian..dan ceriakan harimu.Semoga selamat selalu.

    ReplyDelete
  24. kesian la 'anak2 kecik' akak tu kena tinggal. hihi.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads