Monday, 11 March 2013

Fijian Handicrafts

Cuaca mendung lagi hari ini, tak dptlah ber'gardening' lagi nampaknya... actually kalau gardening pun tak boleh berlama-lamaan sangat, boleh jadi sangat letih kalau buat kerja2 berat..kalau keluar pun cuma nengok2 tanaman, watering dan cabut rumput sikit2.. kena tunggu Easter Holiday nampaknya baru dpt guna tenaga dan masa En. Abuaidan...

Anyway, not much story to tell (malas pun iya)..layan sahajalah gambar2 yang agak lama terperap dalam folder, (tak leh nak kelentong sebab tengok salesgirls kat bawah nie pun pakai topi Christmas kan)..ehheehe

Jack handicrafts nie kira kedai handicraft ngan souvenirs yang terbesar dan banyak cawanganlah kat Fiji nie..pun ade jugak jual pakaian2 dan lain2 benda selain handicrafts..bila nak balik M'sia selalunya akan bertandanglah rumah Pakcik Jack nie...:)

Pelbagai aksesori yang dijual sebagai untuk dijadikan kenang-kenangan dan beridentitikan masyarakat tempatan. 

Gelang tangan, gelang kaki, mugs antings semuanya ade yang made in Fiji punya...

Ukiran2 yang unik sering menjadi perhatian walaupun tidak menarik minat untuk membelinya..buat apa simpan patung dalam umah kan..

Ukiran orang2 asli yang unik..rsanya kat Pasar Budaya pun ade jgk ukiran2 kayu yg macam nie kan...

Mat Rock asli.. 

 Orang2 yang Fiji, asalnya beginilah identiti mereka..

 Lagi ukiran2 yang menarik perhatian..

Ade pelbagai lagi ukiran2 tempatan..namun ianya boleh didapati ditempat yang berlainan..ade masa, keperluan inshaallah bolehlah mencari-cari..

53 comments:

  1. salam ummu, elok lah tu jgn dok gardening penat2 sgt, susah nanti..kraf ni menunjukkan identiti dan kebanggaan sesuatu bangsa kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam @na..heheh.. keinginan nak bergardening tuh msh kuat tuh...betul tuh na kraf adlh lambang kebudayaan kan..

      Delete
  2. Assalam ummu...
    patung tu memang unik tapi agak menakutkan rupa bentuknya lagipun tak baik simpan patung di rumah sebenarnya, malaikat tak masuk.....(^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mia
      betul mia..bila ade patung dlm umah mmg malaikat tak masuk kan..

      Delete
  3. wajah patung tu semua diukir muka ganas2 takutlah hehehe

    ReplyDelete
  4. salam ummu...wah bestnya souvenirs yang bolih dibeli buat kenangan...Jaga diri baik2

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade byk jenis sourvenirs kat situ kak cuma pilih jer..:)

      Delete
  5. Fiji nyer ukiran mmg more to tribal people ni eh, mat rock asli hahaha. macam takut pun ada nak tengok lama2.
    Saya pernah few times ke Australia, tapi Fiji tak pernah lagi. Tengok patung2 ni macam ada jugak iras dengan tribe kat Oz tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. agaknya orng2 dulu mmg muka mrk menakutkan cam gitu kan..pernah gak tgk gambar2 orng asli mrk..
      yg tribe Oz tuh lebih kuragnlah rsnya sbb mrk rakyat yg jati kan..

      Delete
  6. suka tgk souvenirs2 ni..
    sy pun sama Ummu, klu kemana2 sllu juga beli buat kenangan..tapi paling byk beli pun baju lah..hehe..
    klu patung2 tu suka tgk..klu nak beli tu fikir jg...hihi:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dlu ingat ms nak bk m'sia byk sangat baju style baju hawaiii mrk nie yg kitorang wat baliik penuh 1 bag..hohoho

      Delete
  7. Seramnya tgk org2 fiji. Uuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. orng2 asli kan muka cam ganas2 sket...:)

      Delete
  8. seronok ni kalau nak beli souvenir buat kenangan utk keluarga di M'sia UA...
    Dah tau portnya hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg kat sini jerlah biasanya beli sourvenirs.. harga bolh tahanlah..

      Delete
  9. Takut tengok rupa patung2 tu, duk teringat lah pulak pasal2 black magic ni (vodoo)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. mrk nie pun pandai jgk tau berubat2 yg pelik2 nie..voodoo tuh tak sure lah plak...

      Delete
  10. salam,Nor....lama xjenguk Nor..harap Nor & family sihat sntiasa :) hrmmmm..k'imi ni kla ke mana2 tmpat craft mcm ni..satu bnda je yg slalu k'imi will hunt for...FM,negehehh!!!hrmmmm..k'imi mmg takkn beli kot patung2 tu..sbb k'imi sndiri takut tgk patung2 tu,ngehehh!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak imi..alhamdulillah kami sehat. betul tuh selalunya FM n keychain jer lah yg dicari..t-shits pun ok gak kan..

      Delete
  11. Kalau kita rasa ngeri tengok patung-patung tapi buat mereka bagaikan perhiasan. Fahaman mereka turun-temurun kan ummu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kakak..tp macam unik jugakkan patung2 camnie..tp rsnya harga patung2 tuh mmg mahal..

      Delete
  12. nak fridge magnet fiji satu...hehehe

    ReplyDelete
  13. Tengok patung tu pun rasa takut juga...
    Best souvenir lain tu buatan asli Fiji. Kalau kat tempat pelancongan negara kita, byk juga souvenir yg dijual made in Thailand le, made in Indinesia le...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo..ingatkan yg kat negara kita tuh local yg buat..tp byk jgk yg sy tengok kalau kat tpt2 perlancongan jenis yg patung2 tuh kan...

      Delete
  14. patung2 tu unik tpi mmg kalau KA Pun x belilah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm..tak elok simpan patung dlm umah kan..

      Delete
  15. patung-patung yg scary...tapi kadang patung2 gini skali tgk lucu pun ada jugak..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy ska tengok kiran patung nie..mcm kreatif sgt kan..

      Delete
  16. tak sanggup tgok patung2 tu..

    ReplyDelete
  17. banyak berbentuk ukiran patung yang seram.. huhu lau letak kat rumah mau pengsan lau tertengok tengah2 malam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..betul tuh tambah2 kalo dok sorang2 kat umah..mesti pikir mcm2 kan..

      Delete
  18. patung dia nampak skeri sangat. yang rantai tu cantik nampak. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg rantai tuh bisalah..mcm yg ade kat tpt2 kita tuh.

      Delete
  19. patung2 ni sungguh mengerikan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn risau ..tak makan orng nie..:)

      Delete
  20. keunikkan kraf Fiji... :)

    ReplyDelete
  21. ukiran2 kayu tu muka semua menakutkan. cuaca mendung kat sana suhu panas tak? kt sini dah 2 hari ujan, tapi tak menyejukkan pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuaca kat sini hujan tp panas..ini terjadi bila ade taufan kat kawasan yg berdekatan ..mmg ade pun tp dekat kepulauan yg lainlah..

      Delete
  22. kalau buh ukiran patung tu dalam rumah sure terkejut bila bangun nak kencing malam-malam huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..dgn rambut panjang nyer yer..malaikat takutt nak masuk jgk kan...;)

      Delete
  23. Wow! I would really like to visit this shop! These wooden sculptures are amazing!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. the crafts look very interesting right..

      Delete
  24. takutnya tgk muka patung2 tu... tapi unik juga culture mereka :)
    Jangan buat kerja berat2 sangat... take care :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..sy rs kelakar tgk muka mrk tuh...thanks nur

      Delete
  25. salam singgah. best nya berjalan2 di negara orang. saya belum berkesempatan ke luar negara lagi.

    ha a saya pun takut jg tgk patung2 tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam singgah..kat tmpt kita actually lagi best..:)

      Delete
  26. Mmm...kalau nampak patung tu rasanya tak habis-habis soalan datang dari Ilhan...tak larat mamanya nak fikir jawapan nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..mesti budak2 byk imaginasi bila tgk neda2 camni kan...

      Delete
  27. takut jah tgk patung2 ukiran dio tu. hehe.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads