Sunday, 17 March 2013

Kedai2 Yang Mesti Dikunjungi Di Suva

Selalunya tiap kali berkunjung ke Suva, ada beberapa kedai yang mesti pergi untuk mencari barang2 keperluan yang tidak terdapat dibandar kami mahupun bandar yang berhampiran. 

Destinasi pertama,

Cost of Less (actually cost u more..hhuhuh).. 

 Macam hypermarket seperti tesco, Giant dsbya jugaklah nie...banyak jual barang2 import dalam packaging yang lebih besar...(yg plastik kecik2 mmg susah nak dpt kat sini)

Biasanya barang yang dicari kat sini adalah seperti imported spices, sauces, brgn keperluan masakan dan sebagainya...namun kini pilihan semakin terhad, banyak yang takder..harga pun semakin mahal.. 

 Small boss yang sedang releks dalam trolley...

Yang dibeli cuma pomogrenate juice (jus delima) dan shortening tuh pun harga setiap salah dah lebih $16.00 (RM25.00)..dulu shortening tuh cuma $12.00 jer...hmmm..semuanya mahal...Oregano sauce pun dah tak dijual..rempah kering lak dlm botol besar..alamak membazirlah tak habis guna...

Destinasi kedua,

Chinese shop - Yon Tong Co. kat sini banyak jual brg2 import samada makanan mahupun perkakasan.

Barang makanan kering yang diimport dari pelbagai negara antara sotong kering, udang kering, ikan kering dan sebagainya. Juga menjual pelbagai jenis dried mee, beehon, kuey teow dan lain2 type of noodles. Pelbagai jenis beras juga terdapat disini.. asam2 pun banyak yang dimport serta pelbagai lagi makanan asia yang tidak terdapat dikedai india mahupun supermarket.

Inilah diantara yang dibeli, beras pulut, beehon serta cendawan dlm tin (fresh cendawan takder..huhuhu).. selalunya tak beli banyak stok sebab mengambil ms jugak untuk dihabiskan..takut rosak tak boleh beli banyak2....dried kuey teow yg dibeli 2 tahun lepas pun masih ade 3 bungkus yang tak habis digunakan..huhuh 

Destina ketiga,

Kedai Hop Tiy & Co. Ini bagi peminat gardening bolehlah datang sini cari benih dan sebagainya...

Diantara benih2 yang dijal..masih fresh lagi kalau stok dari sini..ade lagi benih yang dlm kuantiti lebih banyak dijual..mungkin untuk pekebun yang lebih besar.

Diantara benih2 yang dibeli - cili besar (susah sgt nak dpt kat pasar), kucai, pakchoy dan juga benih sawi dalam bungkusan tuh (tak tahulah bernas ker tidak)..lepas nie seronok sket nak bertanam...:)

Actually baru balik shopping dan lunch kat McDonalds nie..pegi carik barang..round round tak sampai 15 minit tiba2 sakit belakang ya amat,mulalah mencari tempat nak duduk. Tak boleh nak spend much time there..carik yg mana patut jer..aaa..susah jugak nak jalan lebih2 camni..hhuhuhu..

Happy weekend yer..inshaallah esok baru balik ke Ba semula...En. Abuaidan masih belum habis camp lagi...huhuh



47 comments:

  1. assalamualaikum ummu...lengang jer masuk kedai tu seronok boleh pilih barang dgn senang hati...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam mama...biasanya kalao awal pg mmg agak lengang sket...

      Delete
  2. Tak ramai orang ye tempat tu.....sunyi jak...
    dried kuey teow dua thn lepas...wahh lama tu...masi ok ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..kedai tuh mahal sket.tuh yg tak ramai ornag...
      dried kuey teow nie biasanya tahan lama..tp rsnya jer yg kurang sedap..huhh

      Delete
  3. banyak juga tempat yang di shopping..hehe. puas hati lah ye?:)
    kena rehat juga tau Ummu.. mmg akan sakit belakang klu terlebih berdiri kan? amboii budak tumpis fiji tu dok layan blues dlm troli ker..haha..comell! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu tempat2 yg brg2 nya takder kat tmtp kami atie..tp mahal jugak tuh...nie baru masuk 7 bln atie dah cepat sakit..pasni dah takleh gie shopping lagi nampaknya...

      Delete
  4. bilalah agaknya aku dapat naik kapal terbang....?

    ReplyDelete
    Replies
    1. simpan duit byk2 yer..inshaallah satu hari nanti..:)

      Delete
  5. wow..Kedai Yong tong tu jual laksa tak kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. laksa tuh takder zayri sbb chinese kan takder makan laksa camni nie..heheh

      Delete
  6. kalau dah minat menanam shopping benih tak tinggal hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. benih tuh suatu kemestian tuh..heheh

      Delete
  7. best nyer big shops for groceries like this, perfect for ppl with family. here it is a bit hard to find big shops like this considering nancy is a small french town but at lidl the groceries like pasta and all are only 0.35€ so can't complain hehe. after groceries shopping mesti terus masak sedap2 kan? hehe <3

    Xoxo,
    Farah ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. a bit expensive actually..somehow sesetengah brg yg takder kat tempat lain, ade jgklah kat tempat2 nie..wah pasta so cheap..boleh makan tiap2 hari gitu..heheh

      Delete
  8. syoknya shopping2 :) alahai..mmg mcm tukn Nor..time dh sarat2 mmg xlarat nk brjalan2 sgt...take care ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sarat2 gini takleh nak jalan lebih2 kan kak imi..limitnya gitu..:)

      Delete
  9. Ha!!! Kuetiaw dua tahun ish..ish, dasat, dasat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..sebab kuetiaw kering tuh tak sedap actually...

      Delete
  10. Wah banyak nyer benih2 yang sungguh menarik hati.. Tertiba rasa bersemangat giler nak menanam.. hehehe (^_^) tp nak tanam kat mana tue..

    Hamboi besaq nya hypermarket.. best nyer kalu dpt join shop.. (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kalau dtg kedai nie byk sket pilihannya... kalau takder tempat tanam jer dlm pasu..heheh..
      taksmpt dah nak join..dah sampai umah nie..heheh

      Delete
  11. The sights of Fiji is interesting, so familiar and yet so different. Some of the photos shows it to be quite similar to some towns in Sabah and Sarawak or in West Malaysia during the 60s.

    ReplyDelete
    Replies
    1. U r right, some parts looks familiar, some totally different... wait till i u make an entry about the land here that we travelled..u can see more differences...

      Delete
  12. eemm...best ni shopping, tak payah berebutkan? heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalao orng tak ramai..boleh shopping sorang2 diri kat situ..hehe tp mahal sket lah...

      Delete
  13. seronok lak baca kisah kat fiji nih ... teruja sangat ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks for yr interest...:) teruskan membaca yer...

      Delete
  14. Hehee cost u more. Aidan santai shopping, rileks jer dalam trolley tu hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg mahal kat kedai tuh..sbb tuh tak ramai orng....

      Delete
  15. emmm part biji benih yang tak tahan tu. rasa macam nak beli setiap jenis yang ada kat situ. ;>

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..betul tuh tapi nasib baik ade gak kesedaran diri utk menahan..heheheh

      Delete
  16. Senang jugak nak mencari barang2 yg biasa kita makan kat sini ye UA...bila ada peluang borong sakanlahkan... tapi tulah kadang dalam kepala nak masak macam2 tp takut tak termasak akhirnya... hehe lastly buang je..
    Hai... kalau dah memang minat berkebun,... nampak biji benih macam okje nampak shopping complex hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade yg ade, ade yg takder okje..tapi oklah kurang2 dapt jugaklah mengubati kerinduan sikit2 kan...tapi bali balik umah kdg yg dibeli tuh terperuk jer sampai naik usang..huhuhu
      biji benih cam shopping complex..hehehe

      Delete
  17. banyak juga barang kering dijual kat sana ye..tapi mesti ummu rindu kat Malaysia...bila duduk jauh baru terasa susah nak cari barang..hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kniedaz...terasalah ketidaksempurnaannya hidup ditempat orng nie..heheh

      Delete
  18. wah nampak menarik juga ye kat sini !

    ReplyDelete
  19. salam...
    amboi sakan shopping ni, hehe ada kedai cina kat sana ye. btw blk ni pulun menanam la plak ni, bersusun benih nampak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..
      mujur ade kedai cina..leh jgk dpt brg2 selera asia nie...
      tuhlah dah tak sabar nak menyemai wpun tak larat nie..:)

      Delete
  20. denu senang eh nok cari makanan halal? ko market kak tunjuk td market hok muslim?

    ReplyDelete
    Replies
    1. market tuh hok org buke islam tuh aim..makane halal ade tp tok byk sangat..

      Delete
  21. kedai benih2x wajib dkunjungi...hihii ^^ mulut ye ada 3 je kan kak nor..bli byk2x payah nak abis yer :)

    ReplyDelete
  22. salam...

    Nanti saya nak ke fiji....nak tanya skit...org saner tak kisah ke kalau kita pakai tudung?

    Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...pasal pakai tudung tuh mmg takder mslh..sbb ramai jgk muslim kat sini...:)

      Delete
  23. seronok tengok tempat orang tapi boleh jadi tak seronok bahan yang kita nak takde atau susah dapat :(

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads