Sunday, 2 December 2012

Black Pepper Chicken Chop Yang Diidamkan

Sudah lama sebenarnya tak makan western food nie. Pertamanya sebab susah nak dapat dimana2 restauran yang halal, keduanya agak malas nak membuat. Namun semalam ketika Abuaidan tiada dirumah kerana bermalam menyertai camp, tiba-tiba keinginan datang lagi. Ada kerajinan, menggodek resepi dan memulakan operasi. Alhamdulillah tercapai jugak hasrat...

Ala-ala western - Potato chips, kentang putar dan Black Pepper Chicken Chop

Masa muda2 dulu kalau teringin western food selalu pergi ke Uptown Hawkers kat PJ takpun kat Bangsar..memang feveret. Kat sini? Takkan jumpalah nice western food yang halal. teringin buat sendiri..boleh jer dapat sebest yang dijual kat gerai2 western food tuh...cubalah...

Resepi Black pepper Chicken Chop :

Ayam (Untuk perapan)
- 1 paha  ayam yang dibuang tulang (ketuk2 pastuh buanglah)
- 2 ulas bwg putih (ditumbuk kasar)
- 1sk halia yg telah dikisar
- 1sb Sos Tiram
- 1sb Sos Tomato
- 1 sb Kicap
- 1sb madu
- 1 sk lada sulah
- 1sk lada hitam
- 1/3 cawan fresh milk (tak letak tak per)
>> gaulkan semua bahan2 perap..cucuk ayam ngan garfu sikit2, balik2, perapkan kurang2 3 jam (kalau tak sabar)
>> Untuk salutan sebelum goreng
- tabur sedikit gandum, golekkan dalam telur yg telah dipecahkan..kemudian salutkan lagi dalam tepung gandum sehingga sempurna.
>> gorengkan dalam kuali leper menggunakan sedikit minyak. Api kecil agar masak dalam juga.

Black pepper gravy
- 2 ulas bawang putih (mayang halus)
- 1 biji bawang besar (didadu)
- 1 sk black pepper ditumbuk
>> panaskan butter atau minyak, goreng bawang hingga wangi. Masukkan sekurang-kurangnya 3sb kuah perapan ayam diatas.. didihkan dengan api kecil. Masukkan air jika kering. Gunakan 1sk tepung jagung untuk memekatkan kuah.

Kentang putar
- Rebus kentang yang telah dipotong kecil sehingga masak dan lembut, letak sedikit garam
- Lenyekkan ketang sewajarnya, masukkan dalam periuk, tambahkan dalam 1/3 cawan susu dan 2 sb butter, sedikit lada sulah (1sk). Boleh tambahkan air juga, namun masak sehingga kering dan pekat.
- Tutup api dan sejukkan.

Other side dishes bolehlah goreng kentang dan buat coleslaw, telur goreng pun boleh.

Kalau makan kat luar dah RM8.00 kot (harga dulu2)..kalau buat sendiri jimat kos lagi..puas pun puas..

(kredit info kat sini)

25 comments:

  1. Sy biase juga buat chicken chop atau lamb chop tp resepi mcm2. Mesti kuahnya x jd. Pekatla sgt...msnla sgt... Nanti nak cuba la resepi ni...mesti sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. resepi nie ok kuahnyer ..saya suka, ada rs mcm slalu makan kat kedai..cuma kntrol air dan tepung jagung masuk sikit.baru blh dpt ikut kepekatan...

      Delete
  2. awh resepi chicken chop.dah lama tk makan 'western food' ni..tp saly belum pernah cuba buat lg..
    nnti nk cuba resepi ni lah...trm kasih ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah buat..mmg berbaloi sebab kita buat kat umah sendiri..check jgk resepi asal..

      Delete
  3. salam perkenalan, thanks for sharing the recipe. tengok macam senang jer u buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan...tak susah pun nak buat..cuma ikut step jer lah..:)

      Delete
  4. Wahhhh.....tgk blog nor mlm2 ni nak tido buat perut lapar .....aisshhhh ....okies kena tido skrg....hshahahahahahaha

    ReplyDelete
  5. Wahhhh.....tgk blog nor mlm2 ni nak tido buat perut lapar .....aisshhhh ....okies kena tido skrg....hshahahahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...dkt penang tuh pun ado gok gerai western food hok sedap..dkt gurney drive..ajoklah lokong gie make..

      Delete
  6. bt ye sbnr ye nak rajin je kan kak nor..huhuhu..ayut suke kentang putar!sgla bnda kentang ayut suka..skrg ciken cop plg murah pon rm0 kak..rm8 tak jmpe dh kot..hihihi..uptown??hahaha..tau tmpt tu tp tak pernah ke sana :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah yer...sbnrnya bila buat sendiri nie seronok..puas hati sebab hasilnya pun tak mengecewakan...kat uptown PJ tuh akak ingat lagi gerainya yg mana 1 sedapnya..kalau balik kl nak pie lagi...jom yut akak blanjer....heheh

      Delete
  7. Sedapnya..
    atie pun tak reti lg nk buat ni...
    nti boleh belajar2 cuba..
    selalu makan kt kedai je...hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap jgk buat sendiri nie atie..cbalah..mesti che abg hepi nanti..heheh...kala dah jd mesti nak buat lg..

      Delete
  8. yummmeyyyhhh!!!akak slalu buat jgk tapi takle nampak tempting mcm ummu punya,uhuhu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...nie kali yg ketiga rsnya buat kat sini..kalau kita dah paham ttg sos2 kan mudah bab2 perap nie..heheh..sedap buat sendiri pun...

      Delete
  9. pagai-pagi tengok ni terus lapar..

    ReplyDelete
  10. Salam Ummuaidan,

    mengancam betul nampaknya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji..
      alhamdulillah ...sedapp...

      Delete
  11. ini i mesti nak belajar, memang macam restaurent one!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg not difficult to make..once a while u buat kat rumah makan best..janji msak dgn api slow so that chicken blh masak fr inside..

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads