Saturday, 29 December 2012

Goreng Ubi Keladi Rangup

Selain dari goreng pisang, goreng keladi juga sedap untuk dimakan sambil minum teh diwaktu petang. Sini susah nak dapat pisang yang sesuai untuk digoreng, namun keladi atau yam atau dalo (diorang panggil) memang ade dijual dipasar berlambak-lambak.

Dikongsikan resepi goreng keladi bagi sesiapa yang berminat nak buat mungkin kerana susah nak beli yang dah siap kat luar ker kan..buatlah sendiri..sedap dimakan panas-panas...

Fresh ubi keladi yang dibeli dari pasar. tak boleh simpan lama kat luar takut  rosak masuk angin ..eloknya kalau nak simpan kupas kulit letak dalam deep freezer.

 Ubi yang telah siap dibersihkan dan dipotong nipis..

 Di masukkan dalam adunan tepung - tepung beras + tepung gandum + sesudu kecil air kapur + garam + air secukupnya.

Siap digoreng didalam minyak yang mencukupi..

Mudah disediakan, sedap dan rangup... selamat mencuba.

29 comments:

  1. idea ni...kat sini berlambak-lambak pelbagai ubi ummu..pilih je..sekarang musim hujan..kalau tidak jenuh nak jupo ubi-ubi ni...ubi kayu musim ni berebut orang beli..ubi yam ni sy tak tahu pulok bulih goreng gini..mok tak penoh buat...biasa wat dgn ubi stelo heheh..nak try lah..heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. goreng ubi stelo pun bulih gak nadia..same way lah..sy kalu rebus boring gak..ubi kayu goreng tepung pun sedap jgk..tp tapai goreng lg best..ubi keladi meme sy suko lg dr ubi kledek ..sedap..

      Delete
  2. I want, I want, I want ... okay, saya nak masak ini for tea time :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. err...u also like goreng ubi meh..? hehehe

      Delete
  3. Assalam Ummu.. apa plan hari ni??
    sedap nya keladi goreng tu..sini hujan2..sedap makan ni..hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie...
      plan takder per tie ..dok umah jerrr...
      keladi goreng minum teh mmg best...

      Delete
    2. hihi..tu lah..kami plan nak keluar smlm bawa Pa'e jalan2.. tapi tak jadi coz hujan lebat sgt..la ni musim hujan..cuaca tak dpt dijangka..
      apa pun bersyukur..hujan itu kan rahmat..ya dok?? :)

      Delete
  4. Nor,
    kawe ubi keladi ni tok berapo berehi...kalu ubi stelo atau ubi kayu, ho laju jo masuk mulut....hihihi...tapi sayur bate keladi kawe minat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo...kawe ubi kayu, ubi stelo goreng bulila..kalu rebus lak cepat boring...tp goreng keladi sedap kalu demo ghajin make...

      Delete
  5. Buat kerepek pun sedap ni...sebalang sekelip mata je abis hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerepek tak pernah buat pulak ...tak reti ..sedap yerrr..

      Delete
  6. Assalamualaikum makyeng...
    ubi keladi kalau kat KL ni... rm7.90 or 8.90 sekilo.. mahal gak tu.. sebiji tu dah rm6 or 7 hinggit... kat umah ni kalau keladi goreng selalu cicah ngan susu pekat manis.. atau cicah gula... sedapppppnya... biasa kalau makyong balik kg, ikut jalan tg.karang - telok intan.. so akan singgah beli ubi keladi ngan timun betik.. sbb payah nak jumpa kat KL.. kalau ada pun mahal.. timun betik tu wat desert... sedapppppp...
    pagi tadi makyeng + mr mama + hakimi gi putrajaya wat ic.. hakimi baru cukup 12 tahun.. so dah bley wat ic.. next week sabtu dah leh gi collect ic tu.. sebenarnya boleh collect ic tu hari isnin.. tapi makyong nak gi spital hari isnin ni.. lagi pun dari serdang nak ke putrajaya sorang2.. tak kuasa plak.. biar mr mama yg collect ic tu next week.. sbb nak jalan pun tak larat dah skrg ni... hihihi.. nanti apa citer doktor kata hari isnin ni.. kita tunggu ya.. isnin ni makyong dah 36 weeks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam makyong..
      mahal jugak yer ubi keladi kat sana..kat sini mmg murah... wat bubur pun sedap kan..

      oohhh dah siap ya buat IC Hakimi ..alhamdulillah.. eloklahlah ..semoga makyong ok jer checking nanti..jgn risau apa2 ..nanti update lah cite yer...take care & hav nice weekend makyong..

      Delete
  7. Salam Ummuaidan,

    Sedap napok ubi keladi goreng tuh! Lamo tok make. Kalu rebuh cicoh gulo nga nyo mudo parut sedap gok huje-huje nih!

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam makji...
      rebus makan ngan nyior pun sedap ..tp kalau sy cepat boring cikit kalau rebus..kalau oreng laku jer kat sini..

      Delete
  9. ayut lg suke keladi atau keledek drpda pisang..kalau pisang tu trasa mcm byk je minyak yer..aritu kwn ayut ad grg jgk...sukerrr...lg kalau tpung tu ranggup + ada sambal kicap...sedappppppp ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa kan keladi lagi best dari keledek kan... akak masa kat m;sia dulu pun suka beli keladi goreng..

      Delete
  10. Seorang kawan Cina pernah mengajar Pak Temuk supaya mengapit sekeping hirisan kuih bakul dengan dua keping hirisan nipis ubi keladi. Kemudian celupkan ke dalam adunan tepung dan goreng. Unique taste. Sayangnya, kat Fiji, mungkin tak ada kuih bakul!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam pak temuk..
      ooo kuih bakul letak ubi keladi pun ada yer..tak pernah dengar nie..mesti sedap kan...kat fiji tak ramai cina tuh mungkin takder dijual kuih bakul tuh

      Delete
  11. sedapnya.... kat sini agak mahal kalau nak beli ubi keledek... setakat ni belum mngidam lagi, nanti kalau mengidam boleh cuba resepi ni.. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. agaknya kayt oversea yam more popular ya nur... nanti ngidam boleh cuba yer...senang jer..

      Delete
  12. salam ummuai,

    saya baru tanam...belum lagi berisi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam sm..
      ooo ada tanam ubi keladi kat umah jgk ya...best tu

      Delete
  13. aduuuuhhh...feberet k'imi ni ummu !!!kt KL ni semua pun ada jual makanya k'imi mmgla mls nk grg sendiri,huwaaa!!!

    ReplyDelete
  14. sis, why the batter is red in color? air kapur is for???

    ReplyDelete
  15. makan time hujan pn best kn kak. nak2 plak kelate skng musim banjir. pekena goereng ubi ngn teh panas. perghh sedapnya!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads