Wednesday, 12 December 2012

[Wordless Wednesday] Pisang Apa Sekarang




Warna seperti pisang udang, tetapi bukan....


31 comments:

  1. Boleh makan ke ummu aidan? Masa kt sabah hari tu ada pisang kaler ni..tapi panjang sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini tak boleh makan nie kak..edible

      Delete
  2. As salam ummu,
    Yg ni pisang hiasan, namanya musa ornata sp. Buahnya org tak mkn dn hnya ditanam sbg hiasan landskap saja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam che adry...
      tepat sekali jawapannya..markah penuh 99%..dgn penjelasan lagi tu..hehehe..byk che adry tahu yer..

      Delete
  3. Replies
    1. sy pun br first time jgk tgk live..

      Delete
  4. kat sini bunganye chantek yg amat.. wak pon sukak tengok pokok jenis pisang nii

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade bunger yer wak..sy ingat jantung jer...mmg cantik kalernyer..

      Delete
    2. ade, pokok abaka atau “musa testilis.”

      http://memanglumayan6.wordpress.com/2008/12/16/bunga-bungaan-part-six/

      http://www.botanicalgarden.ubc.ca/potd/2008/05/musa_textilis.php

      Delete
  5. Assalam Ummu..
    Pisang apa ni??.. tak dapek den nak teka..hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      pisang nie dak boleh makan..hiasan jerr...namanya musa ornata..

      Delete
    2. musa ornata?? unik nya nama..
      hihi.. tak pernah nmpak lg..huuhu:)

      Delete
  6. salam ummu,
    pertama kali tgk pisang pink..kalau tgkkan rupa mcm pisang yang ada bijik hitam dlm tu..pisang apo tah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nadia..
      pisang nie kaler mcm pisang udang..pisang udang blh makan..ini tak blh..

      Delete
  7. cantiklah... ni pisang di fiji eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pisang nie yg jumpa kat taman kat fiji nie nuda...

      Delete
  8. Replies
    1. salam..pisang tuh..tp takleh makan..

      Delete
  9. assalamualaikum makyeng... sori makyong lambat datang.. makyeng sihat? betul2 word less wednesday ni.. hehehe.. pisang tu leh makan tak? hmmm.. penah nampak kat sini, tapi kat taman, tanaman hiasan.. tak tau leh makan ke tak.. ..
    cuaca kat fiji skrg macam mana? KL still musim hujan skrg ni.. :) sejuk.. besttt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam makyong... makyeng sehat jerr..
      mmg betul..pisang nie takleh makan wat hiasan jer lah..agaknya mati kot kalau makan...
      kat sini cuma 2 hari lps jer ujan..skrang panas balik..rimas...huhuhu

      Delete
  10. First time tgk pisang ni. cantik,tp tak leh makan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila tgk terliur jgk to syg takleh makan...

      Delete
  11. Amik isi pisang masa dia atas pokok ke ummuaidan? Jadi mcm bunga plak. Sedap ke pisang ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh..lyd pisang nie takleh makan laa...diorang jer bukak kasi preview..

      Delete
  12. Ornamental bananas. Macam mana dengan bunga?

    ReplyDelete
    Replies
    1. i didn't notice any bunga pulak at that time...:)

      Delete
  13. subhanallah..cantik pisang tu ummu..ala2 merah jambu plak wrnanya..akak ni jgn tnyala klau nama pisang ke ape..k'imi tau mkn je,ahahah!!

    ReplyDelete
  14. pisang ap tu kak....sikit jer..tp mcm best jer klu dpt sebijik..wane pon tak pernah nmpk..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads