Friday, 14 December 2012

Perjalanan Ke Kenduri di Kawasan Pergunungan

Semalam alhamdulillah telah selamat menghadiri kenduri doa selamat yang diadakan sebelum bermulanya kenduri kahwin yang sebenar. Rumah salah seorang sahabat yang tinggal jauh di interior area, kawasan pergunungan yang indah..adik lelakinya bakal berkahwin hari ahad ini inshaallah. Layanlah dulu gambar2 pemandangan yang bukan senang nak dapat lihat ini kecuali jika banyak travel... 

Tidak seperti di Malaysia, gunung ganang bukit bukau disini tidak berhutan tebal..

Gambar2 diambil waktu hampir senja...namn begitu keindahannya masih terserlah

Pine trees, masih belum sedia untuk ditebang.. tumbuh sendiri (bukan yang ditanam secara terancang)


Merentasi gunung ganang 

Jalan yang berliku-liku namun selamat digunakan

Selamat sampai dirumah kenduri..

Sampai disana dalam pukul 7 lebih sebelum maghrib, program telahpun bermula. Diorang disini biasanya kalau doa selamat ker kenduri kahwin orang sakit ker mesti ada aturcara program... dan semalam dengan tak semena2 Abuaidan kena jadi MC program pulak. Mereka ini lebih kepada pahaman Miladun Nabi (yang mengutamakan selawat/ maulud nabi dari yang lain), so aturcara pun banyaknyer dipenuhi dengan nasyid2, selawat, speech oleh Maulana mereka...tiada bacaan quran dalam program. Kami sempatlah mengutuk jugak pengikut Milad nie yang nak mudah..quran tidak diutamakan.. melebih2kan maulud nabi yang mana sesetengah ulama berpendapat ianya Bidaah..

Hampir isyak barulah makanan ringan (kuih muih & buah2an) diedarkan, Aidan kelaparan...dari awal minta makanan ..nasib baik umah kawan...Lepas isyak hampir pukul 10 barulah nasi mula dihidangkan...aaahhh hampir kebulur...bila nasi dihidangkan Aidan dah tertidur..heheh kesian. Hampir pukul 11pm jugaklah kami tiba dirumah. Itu baru kenduri doa selamat, esok malam pula malam berinai (untuk lelaki pun).. hari Ahad baru rombongan pengantin akan kerumah Dulhan... dan malamnya pulak walimah umah lelaki pulak...

Malam ini ke Tavua plak malam berinai untuk wedding yang lain, juga jemputan dari pihak lelaki... aaahh penat jg ke hulu hilir nie... 

27 comments:

  1. salam . seronok nyer dapat melihat keindahan , merasa adat resam negara org.

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok..kurang2 dptlah tambah pengetahuan & pengalaman kan..

      Delete
  2. Assalam Ummu..
    Macam jauh juga perjalanan Ummu tu.. indah nya pemandangan.. hijau mata memandang.. pelik plak budaya depa ya...ermm.. tempat org, lain2 fahaman nya.. kesian Aidan...
    Lain kali bawa bekal sndiri lah Ummu.. mcm roti ke utk Aidan...hehe;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      ada dlm setengah jam jugak nak masuk dlm tuh..tp seronok layan pemandangan yg indah tu..

      semalam sblm pgi kitorang dah suruh makan ..ms tea time..tp dia buat dunno jer..sebb tuhla lapar..dah srh ayahnya belikan jajan buat bekal ..heheh

      Delete
  3. jaga la diri ya.. jln-jln ni memang memenatkan ..tapi dapat hadiah kan!! tu pemandangan yang cantik sangat.. ahh akak teringatkan kundasang diSabah dan Cameron Highlands...nostalgia sungguh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kat...memang penat bila sampai umah tak larat...buat rajinkan diri utk pegi nie spy dpt gak merekodkan pengalaman kat sini utk blog kan... sy lak tgk pemandngan nie teringat kat sumatra, indon..

      Delete
  4. kesian Aidan... betul kata aTieYusof - lain kali kena bawa bekal untuk Aidan... atau pun makan siap-siap sebelum sampai rumah jemputan...

    tapi majlis diorg dahsyat juga ye... sampai beberapa malam... aduhhh... penat nak urus... yg nak hadir pun penat... :)
    ntah la... mungkin saya dah terbiasa kut, kebelakangan ini saya perhatikan kalau kenduri (terutama di KL) org nak ringkas dan cepat selesai... kalau guna dewan lagi la, resepsi untuk pengantin lelaki perempuan sekali jalan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg dah standby eja srh dia makan kat umah tp taknak ...so nampak gaya kena bw bekal lak tu...
      mmg gitu..kalau yg kaya lagi..lg lama..mmg penatlah ..tp depa seronok berpesta...
      betul kalau kat mesia..mmg ringkas tak byk protokol..pegi jer blh makan terus..

      Delete
  5. cian Aidan..pasni kena spare makanan bwk dr umah...tak la kelaparan tunggu mkanan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thla yut..mmg kena standby food tuh...kena tido siang jgk spy tak tertido lagi..

      Delete
  6. nor,

    pengantin panggil dulhan eh denu? mace bahaso hindustan jah...heheh...tapi serius, view gunung tu cantikkk.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betullah tuh.mmg bhs demo sini bhs urdu, dkt nok samo nge nuste lah...

      Delete
  7. tq share cerita & pic2 yg cantik ye

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum makyeng..
    gi makan kenduri ye... kat sana kenduri macam mana gamaknya.. nak tau gak ni cerita selanjutnya.. kesian aidan tak sempat makan nasi dah tertido kan.. kul 10 mlm.. mmg patut letih la budak2 nak tunggu.. kita lak kesian bila anak lapar tak sempat makan dah tido kan..
    >>> smlm kan nak tengok lukisan haikal.. hari ni tempek khas untuk makyeng tau.. sama tak ngan smlm? cuma tak ler berbaju cam smlm punya kan.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam makyong...
      nanti selamat berkenduri kenduri nanti kita share kan ceritanya yerr... aidan pun taj tido siang, sbb tuh penat pun jgk ya...mmg kesian dia kebulur lah jgk...

      wah khas utk makyeng...terharunya...btw lukisan haikal tuh mmg kreatif..suka tgk....

      Delete
  9. huhuh pukul 10 br dapat makan..bukan aidan je..cik nad pun baca terasa lapar..
    betul la rehat la cukup2 siang..dan prepare skit bekal..biasala kenduri2 kawin ni penat tapi seronok..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg melaparkan nadia...agaknya depa kat sini tahan lapar kot sbb tuh bg makan lambat2..
      betul tuh ..seronok tgk gelagat manusia dan suasana ..

      Delete
  10. Uuuh... "rumit" juga acara mereka berkenduri tu, ya. Tapi itulah cara mereka. Mungkin, semasa bersendirian atau di kalangan sesama ahli keluarga, mereka membaca dan menghayati Quran. Tentu menyeronokkan jika nanti dapat ummuaidan tayangkan gambar-gambar kenduri.

    Senyum sendirian saya lihat gunung-ganang (atau status bukit?) gondol yang ummuaidan lalui itu. Aman dan selamat kawasan-kawasan itu. Macam di negara kita, di kawasan curam pun orang berlumba-lumba, dengan segera, dengan rakus, membalak dan membuat bangunan. Biasalah orang beri alasan "tujuan pembangunan", tanpa menyebut "pengembangan akaun bank"!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg agak ber'atucara' mrk ni pak temuk...bukan mcm kita..pegi jer dpt makan terus..diorang nie mknnyer serentak...
      inshaallah bila real wedding nanti harapnya dptlah dikongsikan cerita...
      heheh..bukit kot yer..kat sini ada gak pembalakan tp terkawallah..orng2 native taklah tamak sangat mcm orng moden kan pak temuk...:)

      Delete
  11. Salam ummuaidan... Yang kawen tu rakyat tempatan atau org Malaysia? Mana gmbr wedding tu? Nak jugak tgk. Hidangan derang pulak cemana? Bgai kuih dan buah2 je ke? Buah apa? *mnyibuk je nak tau kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lyd..yg kawen tuh orng muslim indian tempatan..nantilah wedding baru letak gambo...esok baru wedding...hidangan mula2 hidangan ringan..lepas tuh adalah nasi dan roti..alaa buah mcm tembikai, nenas honeydew..yg mudah2lah..

      Delete
  12. Pemandangan yang indah sangat, cuma perjalanan yang kurang selesa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul...tapi not really bad ..still can manage lor...

      Delete
  13. subhanallah...cantik sggh pomandangan,ummu...tiba2 tringinplak nk jejak ke sana :) nanti ceritala ape sajian time kenduri tu,ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti yer mama QA's kita citer psl kenduri lps kenduri kawen selesai...inshaallah

      Delete
  14. wah,busy nye akak kehulu ke hilir..hehe

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads