Sunday, 30 December 2012

Panaromic Views From Ba to Nadi, Fiji Islands

I consider myself as a nature lover. So pemandangan semulajadi dengan bukit bukau gunung ganang sangatlah dihargai dan dikagumi. Alhamdulillah since negara ini adalah sebuah pulau yang dipenuhi denan bukit bukau serta gunung ganang dan tidak banyak pembangunan yang pesat, pemandangan yang indah adalah hidangan sepanjang perjalanan menuju ke destinasi..kehijauan alam dapatlah mencuci mata dan mengagumi serta menhayati ciptaan yang Maha Esa..




                                                                   Pine trees on the hills

Pine Trees
Ladang tebu dilereng bukit

Bukit bukau yang rendah dan tanam tebu disekitarnya
Padang untuk ternakan
Sea view



Bukit bukau yang lebih berbatu

Gunung ganang adalah pasak alam..tanpanya bumi akan bergancang (seperti pada awal penciptaan alam) dimana Allah meletakkan gunung ganang untuk mengukuhkan bumi...yang lebih kuat dari gunung yang Allah ciptakan adalah besi, lebih kuat dari besi adalah api (boleh melembutkan besi), kemudian air (boleh mematikan api, yang lagi kuat dari air adalah angin (can push the wind), yang stronger dari angin adalah tangan hamba Allah yang memberi sedekah.. (maaf hadith usul tak ingat..betulkan jika salah ya) 

p/s ; Ba (our town) to Nadi (Airport and tourism) about 1 hr drive..

14 comments:

  1. Suka saya lihat gambar-gambar yang puan letak. Indah. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks wong... mmg menyenangkan mata...

      Delete
  2. Subhanallah...Cantik pemandangan tu Ummu..kat Malaysia dah susah nak jumpa ko...bukit yang ada pun sikit demi sedikit dah di terokai buat pembangunan..sayang kan...indah nya alam ciptaan Tuhan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sini kira banyak yg 'virgin' lagilah atie..sepanjang jalan banyak pemandangan hijau...kat mesia kat membangun semua depa nak teroka..

      Delete
  3. cantik betul pemandangan kt sana ummu...masih terpelihara hijau je..sejuk mata tengok..kat area umah sy ni abis da bukit2 ditarah utk buat rumah...tu sebab skali dtg angin..abis senget..dah takde benteng

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sejk mata kan nadia bila tgk pemandangan camni...gunun ngan bukit nie ibarat pasak dan bentenglah kan...

      Delete
  4. Salam singgah.....cantik2 pemandangan di sana....

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat dtg...mmang nice viewnyer...

      Delete
  5. sejuk jer mata memandang.... jauh berjalan luas pemandangan dan semakin mendekatkan diri kepada Nya

    ReplyDelete
  6. Breathtaking view nor....subhanallah. Siapa sangka ada juga pokok pine di Fiji kan.....pemandangan hijau camni menyihatkan mata...

    ReplyDelete
  7. Indahnya panorama...natural beauty yg belum tercemar..

    ReplyDelete
  8. subhanallah...mmg cantikkn ummu ciptaan Allah ni..mmg wajar kita kagumi :)

    ReplyDelete
  9. Salam Ummuaidan,

    Subhanallah sungguh cantik pemandangan semulajadi ciptaan-Nya, apalagi yang belum banyak menerima campur tangan manusia yang seringkali rakus!

    ReplyDelete
  10. subhanallah! indahnya ciptaan Allah kan.

    sy lebih suka tgk pemandangan semula jadi dr bangunan pencakar langit yg ada skng.


    #pokok pine tu apa kak? hee.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads