Monday, 3 December 2012

Dari Taugeh Menjadi Meehon Soto

Inilah salah satu sebab kenapa bersemangat nak buat taugeh sendiri. Biasalah orang2 tempatan bukanlah culture ataupun makanan diorang taugeh nie, ada yang tahu tapi taklah sampai boleh didapati dimana2 pasar mahupun supermarket. Jadi orang Asia macam kita yang dah biasa dengan taugeh dalam masakan mahupun ulaman..nak jugak ada taugeh untuk melengkapi masakan.

Bila tengok kat blog rakan2 ada tayang mee soto tiba2 rasa macam terbuka keinginan dan selere walhal blom pernah buat sekalipun, cuma biasa buat meehon sup jer. Kalau nak mee kuning tuh agaknya kenalah belajar cara2 nak buat homemade mee kuning..mesin pun takdak...huhuhu..

Meehon soto yang dibuat semalam dinikmati seisi keluarga dengan penuh rahmatNya. Meehon atau maggie nie Aidan panggil TUNDEL..(noodles la tuh)..dari kecik sampai sekarang. Ini tanpa taugeh.

Bila dah masuk taugeh lagi complete kan..tambah2 carik2 ayam yang agak malas, namun meehon dengan jayanya berwarna kuning gak. Alhamdulillah SOLD OUT. cuma taugeh yang belum sold out lagi.

Resepinya sebijik-sebijik tiru kat Myresepi, cuma dia letak santan, tapi tidak diletakkan. Sesaper yang tak jumpa nak cari rempah soto bolehlah cuba2 resepi ini. Berbaloi.

Malam ni inshaallah kami sekeluarga nak pergi majlis Doa kat umah kawan rapat. Ayahnya sakit tenat, nazak. Diorang nie pelik jugak bila orang sakit, panggil orang buat kenduri doa, pastuh ada selawat lah pulak (style Milad group). Beberapa hari yang lepas diorang buat sedekah binatang untuk kesihatan si ayah. Tapi bukankah yang selalu kita buat bila ahli keluarga sakit tenat adalah dengan menghidupkan bacaan2 Al Quran dan Zikr....


22 comments:

  1. di perantauan dapat makan makanan yang jarang jumpa mesti nikmat kan? Lagi nikmat jika hasil tangan sendiri hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kniedaz...sangatlah nikmatnya.. bila lama dah tak makan...buat sendiri pun tak kurang jugak..

      Delete
  2. oo..bt kenduri plak..tp dlm kenduri tu ada bacaan Quran tak kak nor?selawat dan zikir?style Milad?means??nmpk sgt buta tradisi..adehhh.stok mee kuning dpt mne tu kak...hahaha..jenuhla nk mencari kan..kehidupan di bumi org....byk kena tahan makan ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. smalam pegi adalah jgk baca yassin..tp diorang byk buat mcm program, ade nasyid, selawat, ceramah...baca quran kejap jerr....milad tuh kumpulah yg mengutamakan selawat ats nabi yut drp sunnah2 yg lain...
      mee kuning takder..itu meehon kuning rendam ngan kunyit tuh..hehe

      Delete
  3. oh ummu best nya..feveret tul sup2 soto ni...dah la sini sejuk ni cepat lapa perut!!

    erm lain tempat lain culture nya..kepercayaan pun mcm2 kan..a'ah kalu tempat kito ni baco yasin lah..semoga cepat sembuh @ dipermudahkan cara pergi kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. feveret nadia yer..alaaa nadia pn terer gak kan buat masakan nie...

      itlah pesan gak ngan diorang..bnykkan mengaji quran selalu dekat orng sakit tuh..ajarkan mengucap selalu...

      Delete
  4. Rapat ukwah di sana yea, Bagus la macam tu akak :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ukhwah tuh diorang sini mmg bagus..saling bantu2 membantu mcm saudara sendiri..

      Delete
  5. wahh..nampak sedap lah Mee hon Soto ni Ummu..nyum-nyum..
    hehe...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap nie tie..jemputlah...heheh

      Delete
  6. tetiba teringin juga nak makan mee soto.... nampak sgt sedap!
    Sedekah binatang utk org tak sihat? mcm2 kan kepercayaan orang ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sana boleh dpt kan mee soto nie..hehehe

      ya..mcm kepercayaan diorang..life with live..mcm tukaranlah..heee tak paham...

      Delete
  7. wahh bestnya mee soto. lg best dgn taugeh tanam sndiri. hebat la sis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aim..bukan tanam lah...buatlah hehehe..alaa aim lg best takyah buat blh beli jerrr///

      Delete
  8. Wah pandailah awak ni masak. Saya dah lama tak masak still hubby yang masak...tak larat nak kemas luar tak habis-habis pastu my boys on the 7th sampai. Lumayannya nampak taugeh tu :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpaksalahkan sebab takleh nak beli pun..heheh.baik jugak hubby diana rajin tlg masak...tak sabar kan nak jumpa the boys..mesti asyik dok tertunggu2 ..kan...

      Delete
  9. terkinyam tengok soto fiji ni..

    ReplyDelete
  10. Salam Ummuaidan,

    wah mi soto nampak sedapnya!
    lain padang lain belalangnya, lain orang lain amalannya.

    ReplyDelete
  11. Macam sedap ja...presentation cantik! minta sis..makin me hungry neh

    ReplyDelete
    Replies
    1. sure..sure olive..dttglah i blnajer u byk2...hehehe

      Delete
  12. rajin betul ummu masak..akak ni suka jgk mkn soto..tp pegi beli pasar malam je,mmg pemalas,huwaa1!!!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads