Monday, 17 December 2012

Bracing for Cyclone Evan (Ribut Taufan)

Assalamualaikum..

Nampaknya apa yang dah ditakdirkan akan berlaku pasti berlaku...kerana cuaca panas di hujung tahun menggalakkan terjadinya tekanan udara rendah dan kemudiannya menjadi tropical depressioon dan lebih teruk lagi menjadi Cyclone atau angin taufan yang boleh mencecah 300km/hour yang boleh menerbangkan bumbung rumah atau menumbangkan pokok2...dan menyebabkan flash flood bagi kawasan rendah ...lagi teruk cyclone kategori 5 iaitu Hurricane lah...

.
cyclone photo (satellite) - credit google

Setelah cyclone alert dikeluarkan pada hari jumaat lepas, kini keadaan semakin teruk kerana cyclone menghampiri kepualaun Fiji Islands..kalau tak mendarat pun angin disekeliling kitaran cyclone boleh mencapai 200km.hour. Kawasan kami dijangkakan akan dilanda rbut yang taufan (storm) kerana hampir dengan cyclone yang berkategori 4 (winds 86-107 knots with a central pressure 945-910 hPa)

Jiran dibelakang rumah sedang mengemas atap rumahnya ketika angin semakin rumah

Pagi nie pukul 5.30am tersedar kerana angin telah tiba, cepat2 angkut semua barang kat luar umah (takut terbang), ikat mana2 yg patut dan tutup tingkap rumah dengan kayu dan plastik takut masuk air....

greenhouse jgak dibuang takut diterbangkan dan koyak..

Now the winds getting stronger and. by night time will be worst .. hinggalah esok petang esok mungkin cyclone akan berlalu dan menjadi semakin lemah. 

Jika keadaan semakin teruk angin semakin kuat, eletrik, telefon boleh terputus bila2 masa sahaja...for sure bergelapanlah nanti.. mungkin akan mengambil masa berhari2 juga utk back to normal...

.....May Allah help and save us from the worst...

15 comments:

  1. just wak curious sowmi akak fjiji X buat ape2 ke masa ribut tuuu... uhhhuu misti dia lg sibuk kaanns

    ReplyDelete
  2. Semoga Allah melindungi awak sekeluarga. Jaga diri baik2.

    ReplyDelete
  3. Masya-Allah... kakak yg terasa gerun ummu. Moga Allah beri perlindungan. Banyakkan berzikir dan membaca ayat-ayat suci Ummu. Bagi hubby ummu azan setiap kali terasa angin kencang. Dai jauh kakak doakan moga semuanya cepat berlalu.

    ReplyDelete
  4. Assalam Ummu...
    YA Allah!..berhati2 ya.. risau plak:(..
    semoga Ummu dan keluarga di lindungi Allah.. harapan moga taufan tu cepat2 berlalu pergi...
    Take care dear...

    ReplyDelete
  5. take care dear n banyakan doa ye

    ReplyDelete
  6. semoga ummu sekeluarga dilindungi Allah s.w.t.
    dan keadaan kembali normal seperti biasa. amin

    ReplyDelete
  7. Praying that your area would not be in the path of the cyclone. May you and family have the full protection from the harsh elements. All the best.

    ReplyDelete
  8. salam ummuaidan,

    semoga Allah melindungi ummuai sekeluarga.

    ReplyDelete
  9. smga Allah melindungi semua di sana...hrap selamat..

    ReplyDelete
  10. Semoga keluarga Ummu di sana dilindungi Allah daripada bencana

    ReplyDelete
  11. Doa Pak Temuk, semoga ummuaidan dan famili dilindungi Allah daripada segala bencana.

    ReplyDelete
  12. Doaku pada Allah,Nor sekeluarga dan bumi fiji dilindungi NYA dari bencana alam yg.ditakdirkan Nya. Amin

    ReplyDelete
  13. semoga nur & family sentiasa dalam perlindunganNya ,amin.

    ReplyDelete
  14. Salam Ummuaidan,

    Mak aji tengok berita semasa d surabaya yg fiji islands ada ribut, terus teringatkan ummuaidan sekeluarga! Harap semuanya baik- baik aja d tidak terjejas teruk ya!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads