Thursday, 6 December 2012

A Trip to Fijian Village - Part 1

Petang Selasa baru2 ini kami telah mengadakan trip to Native Fijian Village untuk suatu urusan penghantaran  distribution boxes. So since kali pertama kekampung mereka dapatlah menyaksikan pemadangan2 indah dikawasan yang lebih pedalaman, actually dalam 7km from main road lah jalan menuju kekampung tu. So lihatlah yer pemandangan2 yang menarik disepanjang perjalanan kami...


 Small road after the main road


Sugarcane farm with mountain view 

 Loaded sugarcane ready for transportation by train

 Temporary railways connected towards the tough road inside.

 Farmer's house




A Fijian man resting while his friends playing soccer

Sugarcane burnt before cutting

 Few men cutting sugarcane

Posing with his sugarcane cutting and knife

 Another road after half way trip

 1-2 months old sugarcane



Sugarcane workers loading canes into the truck, very happy when we take their photos..BULA

Plough Bullocks for farming

Ini baru halfway nie..banyak lagi photos sebelum sampai kekampung dan gambar2 dikampung...so stay tune for the next epispde lah yer..:)

28 comments:

  1. Cantik2 gmbq ni ummuaidan..hijau ja..nyamannya..hehe..
    Baru tau pokok tebu tu kena bakar dlu baru dituai..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sini pemadangannya penh dengan ladang tebu ngan gunung ganang kehijaua... tak semua pokok tebu dibakar dulu..itu sebab malas nak urus tuh

      Delete
  2. Assalamualaikum.... makyeng... sihat ke? wahhh best jalan2 ni... hijau je mata memandang... nampak cool je... :)
    >> makyong tak sihat.. hari last apdet tu makyong kena admit kat spital... baru kuar spital malam tadi.. sangat2 lah bosan after 7 days dok spital tu.. ni kuar pun sbb doktor percaya yang makyong masih ada peluang besarkan baby dlm perut sekurang2nya lagi 4 minggu... tapi kalau tak de peluang next week makyong kena masuk wad balik dan operate.. sbb baby songsang.. air ketuban semakin kurang.. kan makyong bagi tau ada sakit pinggang yg amat.. rupanya ada infection.. tu sakit... amik antibiotik.. skrg sakit pinggang dah tak de.. alhamdullillah.. winduuuuu sangat ngan makyeng sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam makyong...alhamdulillah dpt jugak berita makyong..risau jgk nie..rindu pun jgk..hehehe
      kita doakan agar semuanya selamat ya makyong..banyak2 sabar dan rest jgn aktif sangat..ooo sakit pinggang tuh sbb infection.. alhamdulillah nak tak sakit lagi...jaga diri yer makyong..

      Delete
    2. Nani masuk spital ke? 7 hari lamanya... Kalau songsang air ketuban boleh kering tiba2 je ke?

      Eh, ni entry ummuaidan. Sorry terkomen lebih plak pasal nani. 2 hari lepas, english trainer saya kata, asal usul org fiji tu sbenarnya Malay. Tak tau le ye ke tak. Tgk derang amik gmbr tu kemain supporting kan? Siap pose lagi.

      Delete
    3. lyd sy rs bukan sebab songsang..sebab infections..sebab tuh air ketuban kekeringan..kesian nani..

      Asalnya mereka nie keturunan melenisian..rs2nya orng2 indon melayu ada gak kot asal usul yg sama ngan depa..serumpun..

      Delete
  3. bestnye dpt tengok tempat org. sronok pulak tgk aktiviti depa proses tebu

    ReplyDelete
    Replies
    1. depa buat nie agak traditional tak guna mesin sangat..

      Delete
  4. dia bakar dulu ea sblm harvest cane...nape ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbrnya yut ladang tuh bersemak.. nak masuk pun susah sbb duorang mls nak maintain..so nak mudah harvest bakar lah..harga jual kat kilang pun murahla sikit bila bakar..dahtu lak byk pencemaran alam dgn pembakaran..

      Delete
    2. ooo...haahaha..ingt mmg kena bakar dulu..rupenya semak..sabar jela..hihi

      Delete
  5. yeay ada tour lagi...cantik la view sana...tenang aja..
    ha yg lembu tu wat sy senyum sorg...teringat dulu belaja kt tronoh perak...pekan terdekat adalah batu gajah...punya la jakun kitaorg jumpa lembu besar2 bawak jerami...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tour lg kan sbb abuaidan bermurah hati nak give a ride..heheh

      lembu nie besar tau ..kalau jumpa tgh jalan mesti lari sepenuh perasaan hehehe...

      Delete
  6. wah..menarik ye,ummu :) scenery cantik &dapat jgk tau budaya masyarakat stempat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pemadangan kat sini memang melapangkan dgn kehijauan dan gunang ganang... itulah wpun tak bergaul sgt ngan mrk at least dpt guna tgk cara mrk...

      Delete
  7. Salam,

    Apa yang saya faham tebu ni dibakar sebelum dituai untuk menghalau binatang/serangga yang berbahaya sbb pokoknya yg tinggi dan kadang-kadang kita mungkin x perasan kalau ada binatang yang berbisa..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam
      kalau kat disini tebu dibakar kerana terlalu bersemak sebab takder maintenance..so kalau nak masuk potong mcm tuh jer mmg susah, nak mudah kerja lah tuh..dan kalau nak bersemak pun mmg binatang2 berbisa [un boleh bersarang..

      Delete
  8. Assalam Ummu,
    seronok juga dapt tgk kampung2 org Fiji ni... hijau juga mata memandang.. tang pokok2 tebu tu teringat dulu2 atie pernah pi Ladang Tebu Chuping Perlis... kt Perlis lagi teratur tanaman nya kot...
    Orang2 Fiji mcm mcm tu ye?...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam atie..

      mmg seronok kan dgn suasana kekampungan gitu.. kat sini actually ladang lg besar cuma depa tak uruskan betul2 ladang..tanam tinggal..dtg tuai jer..
      diorang tuh lebih kurang orng asli kita lerr...

      Delete
    2. ohh....atie sbnr nya tak familiar sgt dgn Fiji ni.. pernah dgr2 tapi tak tak tau sgt..hehe
      tu yg terkejut jg tgk depa ni.. mcm org asli kan?..tapi baik2 kot...)

      Delete
    3. depa nie mcm orng2 kg kita jer tie..baik2 jer kalau kita beri respect kat depa..

      Delete
  9. Oh ye baru kakak teringat Fiji kan salah satu pengeluar gula. Kakak nampak rumah kampung dia macam kampung tempat kita juga Ummu. Communication ummu dgn mereka guna bahasa inggeris ke apa? Or ummu boleh communicate bahasa mereka. Bestnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul th kak...rumah2 diorang nie ada gak mcm umah2 kampung kat tpt kita kak.. yg miskin2 kan... mereka tuh lagi terer english kalau banding ngan kita lah kak..heheh..bahasa depa pun bkn bhs rasmi disekolah... orng indian pun tak ramai yg reti bhs depa tp depa ramai jgk tahu bhs hindi....heheh

      Delete
  10. Teringin pula nak makan tebu tengok tu...Orang Dusun Kadazan kata ibu mengandung yang banyak makan tebu masa mengandung masa bersalin wangi bau anaknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. orng kat sini byk2 tebu tu bukannya diorng makan ata buat jus mcm kita..huhuhu... nak beli tebu kat pasar pun susah tuh psl kena tanam sendiri kat umah...anak wangi yerr...hehehe best jgk kan....

      Delete
  11. As salam ummu,
    Baru saya tau di Fiji, menuai tebu masih menggunakan kaedah tradisonal. Ingat kan diorg dah guna mesin.

    Terima kasih bawa kitorg jln2. Foto2 yg ummu paparkan sgt berguna utk kitorg yg tak penah sampai di bumi Fiji. Setidak2nya dah tau serba sikit keadaan di sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam che adry..
      diorang nie walaupun ladang luas namun manual jgklah caranya sebab tak mampu kot nak beli mesin..nak urus kebun pun malas..nak tuai bakar jer..

      itlah kurang2 dapat jugak kan sedikit pengetahuan psl tempat lain..nasib baik che abe rajin nak bwk..heheh

      Delete
  12. wah bestnyer specially kehijauan tu.. best sgt

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads