Saturday, 8 December 2012

Gobi - Tuaian Penghabisan Stock

Kalau sebut gobi mesti tak tahu kan.heheh.. Gobi tuh panggilan untuk kobis bulat oleh orang2 tempatan. Luar nampak kurang fresh tapi dalam alhamdulillah semuanya masih elok.

Dah lama sangat dok terperuk kat kebun, panas hujan panas hujan ..takut rosak dan terlalu matang sekiranya dibiarkan terlalu lama tanpa harvest. So pagi nie dah harvest kesemua balance daripada balance yang dah ready..7 biji kobis bulat.. Nak makan semua nampaknya tak berhabisan berbulan2 ..mungkin giveaway sebahagian kot..inshaallah...namun begitu masih ada batch yang almost ready...tak berhabisanlah lagi jawabnya..

26 comments:

  1. Suka tgk sayur2 sis tanam. Buat kimchi la sis..alang2 stok dah banyak..hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kmich tuh mcm mana yer..heheh baru first time dengar nie...:)

      Delete
    2. Kobis jeruk org korea..bila dah dijerukkan, tambah dalam maggie, mee goreng,sedap..kalau org melayu ada acar buah or acar limau..ni kira org korea punya la..hehehe

      Delete
    3. oh gitu ker..baru tau..thanks for sharing..nanti lain kali leh google tgk camaner depa buat..hehe

      Delete
  2. Bestnya kalau kakak duduk sebelah rumah ummu. Mesti kakak dapat kobis fresh itu. Mesti rangup sebab fresh from the farm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kak, bila nak dok sblh nie tlg habiskan sayur2 yg tak terlarat nak abih nie.....jiran sebelah 1 kosong, 1 lg takder kat umah 3 bln tinggal anak dr yg tak reti masak..hehe..

      Delete
  3. salam ummu,
    seronok tanam menjadi...sy nak try sekali lagi lah tanam..suka pulak tgk kobis2 ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nadia...
      menjadi tanam, tak menjadi makan..heheh..nadia pun ade cuba tanam kobis jgk yer...selamat berjaya

      Delete
    2. ada mula2 bertanam aritu tp tak jd...mcm bantut je...ni dh baca entry2 kobis dr ummu..tips2 tanam rasa nak try skali lagi la...kena sediakan tanah dan cari benih yg fresh..:D

      Delete
    3. moga2 this time nadia berjayalah hendaknyer ..yer

      Delete
  4. assalamualaikum makyeng.. mak yong datang nak mintak gobi sebiji bley? hehehe... kat umah ni stok gobi mmg selalu ada.. sbb suka sangat mr mama wat ulam makan ngan nasi... kan sedap kan. makan gitu saja.. cam rabbit... keh keh keh..
    hari ni makan apa..? makyong bungkus je.. anak no.2 gi beli nasi lemak ngan kuih.. mr mama plak keje ada OT, so tinggal kitorang anak beranak.. malas plak nak masuk dapo. hehehe.. alasan belaka.. malas kan.. hihihi take care makyeng..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam makyeng..meh sini meh nak bagi banyak2 biar mr mama puas hati wat ulam gobi nie..hehe..kalau cicah budu pn sedap jgk..
      hari nie lunch ngan tomyam campur..buat buka selera...
      takperla mr mama takder makyong rest lah jgn buat kerja penat2..nanti apa2 susah plk.nasi bungkus pun sedap jgk..heheh..take care makyong too

      Delete
  5. nampaknyer kena beli peti sejuk besar hu hu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin boleh consider idea tuh ..hehe

      Delete
  6. assalamualaikum ummu....wah hasil yg sungguh menarik ni kalau dekat nak juga minta sebiji...hehehhee..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam mama...itulah kalau dekat nak jugak bagi..ehehe

      Delete
  7. Wahh..rezeki kan Ummu...
    Alhamdulillah... byk sgt plak nak makan kan? hehe..
    Agak2 nak buat ape tu separuh??...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rezki btul tuh tie...nak makan jer tak habis
      separh tuh bagi orng lah..separuh lg simpan dlm fridge...blom tahu lg nak wat per..hehe

      Delete
  8. Murah betul rezeki :).
    Kalau orang eropah kekadang depa buat jeruk kubis...mula dari huruf S namanya...payah nak ingat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jeruk kobis yer...sedap yer...tp time preggy nie kobis atau sayur tuh kuranglah sebab tuh tak berhabisan..

      Delete
  9. Adui....banyaknya....mmg kena bagi jiran jiran kan...kalau x...xabis la

    ReplyDelete
    Replies
    1. begitulah kesudahannya...nak biarkan kat kebn busuk lah jwbnya..

      Delete
  10. :) tmbh lg stok...byk hasilnya..rezeki bt akak..alhamdulillah...

    ReplyDelete
  11. alhamdulillahh...murah rezeki ummu berbudai pada tanahkn :)

    ReplyDelete
  12. Salam Ummuaidan,

    Oh gobi ya! Buat acar mentah sedap ni, atau coleslaw je, sejuk2, sedap!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads