Thursday, 6 December 2012

A Trip to Fijian Village - Part 2

Kita dah separuh jalan untuk sampai ke kampung, jalan berikutnya menuju kekawasan yang dekat dengan laut atau pantai. Jom kita layan gambar, jalan2 lagi dalam kampung mereka.

View of  the other road (from junction) , the flame trees or pokok semarak 

See how they've planted sweet potato, cassavas and bananas
Pokok Bakau or Mangrove, the sign that we are somewhere near to beach

Wooden bridge, just like the normal bridge we used to see in Malaysia

A fijian man and his son approaching the bridge..don't be frighten, just say BULA or hello they'll be very happy 

View of a small river from the bridge

from different angle

Very old mangrove tree

Almost there. we are going to Natutu Village

4 Fijian boys welcomed us.. so happy when we took their photo.

Dalam 300km dihadapan adalah perkampungan yang hendak dituju. Fijians peopla sangatlah friendly and baik hati..seperti kita jugak mereka cukup gembira sekiranya diberi sapaan cukuplah setakat mengucapkan BULA atau Hello maksudnya.. adat masuk tempat orang mestilah menghormati mereka. Mereka ni walapun asli namun majoriti pandai berbahasa inggeris, ada jugak yang tahu berbahasa hindi. Ini adalah kerana seperti kita jugak mereka sebelum merdeka pun pernah dijajah British. Banyak gambar2 dikampung yang hendak dikongsikan so inshaallah nanti kita tgk tayangannya esok ker....

26 comments:

  1. heheh comey expression muka boy berbaju kuning tu...yela bila masuk part area mangrove tu dah mcm kat mesia...area cherating pahang banyak mcm tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. diorang ngan orng asli kat tpt kita mana lg hensem?..hehehe..actually kan sama iklim tropika so byklah yg hampir sama terutama pokok2.....

      Delete
    2. confuse ni mcm mnr nak jwb ni heheh..tp diorg besar2 tegap2...org asli kita kecik2..rambut kut sama

      Delete
  2. kalau tengok album lama-lama gambar Mak... macam ni la juga gaya-gaya nya... hehe... manusia ni mana-mana pun sama je kan... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. zaman dulu2 kan..mcm fiji kan kira m'sia 20thn yang lampau..byk yg masih kebelakang...

      Delete
  3. hebatkn..wlupun nmpk gitu2x je speaking ok..ayut pon ntah sehebat mereka ntah tak..hihihi..tp ayut perasan dyorg mcm suke je klu diamek gmbr..mesti jrg org ad amek2x gmbr kat sna kat kak... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab kat sekolah semua dlm english..bukan dlm bhs depa... kalau bak amek gambar diorang nie mmg suka walhal bukanlah byk pun tourist dlm kat area diorang tuh...

      Delete
  4. seronok tengok wajah2 ceria mereka...jangan lupa cerita lagi ya esok

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..inshaallah yg kemuncak..heheh

      Delete
  5. As salam ummu,
    Perjalanan yg ummu bawa kitorg kali seolah2 mengimbau semula Malaysia era 70 dan 80-an.

    Budak dlm foto last tu bawa apa ye? Mcm btg pkk yg ada lubang. Pasti ada kegunaannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam che adry...

      itlah ms m'sia belum maju lagi..ini kira tpt pedalaman merekalah wpun dlm pulau bukanlah besar sgt kan...

      Saya rs macam kayu api jerr... kalau psl kayu2 yg mrk guna nie sy tak tahu sgt che adry...hehe

      Delete
  6. Tengok pix tu teringat kampung2 di Malaysia zaman 70an dulu, tapi sekarang kampung2 di Malaysia pun dah terlalu banyak kemajuan hingga masyarakatnya pun dah jadi semakin tak ramah mcm dulu2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh.. kalau dah maju tuh manusia pn boleh jd lupa diri kan...bila hidup releks2 dan humble mcm depa nie seronok jgk...

      Delete
  7. Tgk gambar2 ni mengingatkan saya pada kampung halaman.. sob sob!
    Tapi tetap tak sabar nak tunggu gambar seterusnya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm kampung2 kita jgk kan....huhuhuh
      coming soon...

      Delete
  8. salam ummuaidan,

    Teringat pada kampong ketika 70an dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam sm..

      betul tuh..belum membangun lagi..

      Delete
  9. nak tengok banyaaaak gambo lagi...hehehe

    ReplyDelete
  10. Assalam Ummu..
    dah sampai kg yg di tuju ye.. nasib baik lah juga depa peramah kan..tak lah kekok sgt.. takde lah masalah sgt kan nak berkomunikasi dgn depa coz depa byk tau English..
    Aidan nak tak kawan dgn budak2 tu??hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumslam atie...
      haa nanti kita tgk keadaan kg lak yer..heheh..depa nie mmg selamba jerr..english depa lagi terer dr kite..hehehe
      aidan takut2..

      Delete
  11. As-salam ummuaidan
    Subhanallah! Those pictures are splendid. I love them all. I look forward to seeing pictures of Natutu in your next entry. Is Fiji windy most of the time? I could see its effects on the banana leaves.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam pak temuk..

      Thank u so much pak temuk kerana appreciate it... fiji not windy most of the time, just like m'sia...and depends on the season..kdg2 adalah jugak cyclone or hurricane...

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads